Správná hygiena před a po koupání v bazénu. Největší nebezpečí číhá v plavkách

Mladá žena v černých plavkách se sprchuje. Andrew Will / Shutterstock.com

Plavání a koupání v bazénu je jednou z nejoblíbenějších rodinných aktivit v létě. Abychom si však mohli užívat dovádění, cákání a zdravého plavání ve vodě, je důležité dodržovat správnou hygienu. Sprchování před a po koupání v bazénu je velmi důležité, nejen kvůli případným bakteriím a infekcím, ale i pro udržení kvality bazénové vody.

Přečtěte si také

Zdravé a bohaté na vápník? Odhalujeme pravdu o tavených sýrech z českých supermarketů

Proč se do bazénu přidává chlór?

Chlór působí jako dezinfekční prostředek, zabíjí chorodoplodné zárodky, například bakterie E-coli. Díky tomu je voda čistá a bezpečnější pro plavání. Může však reagovat s organickými sloučeninami, které se dostanou do bazénu a vytvářet plyny, tzv. trihalometany (THM), ty jsou škodlivé a mají prokazatelné karcinogenní a mutagenní účinky. Proto je nutné se před vstupem do bazénu osprchovat a účinky THM kontrolovat.

Ruka s testerem pH vody v bazéně Worapol Chenwitheesuk / Shutterstock.com

Jak se můžou dostat bakterie do bazénu?

Bakterie se do vody v bazénu můžou dostat velmi rychle. Stačí, pokud jste měli průjem, chorodoplodné zárodky hned nezmizí a mohou zůstat na vaší kůži. V případě koupání dětí se nevyhnete „čůrací nebo kakací nehodě“ a bakterie jsou ihned ve vodě, a to i když mají koupací plenku. Pokud se vám taková nehoda v bazénu (v případě dětí se většinou jedná o malý bazének či brouzdaliště) přihodí, musí okamžitě všichni z bazénu ven. Je potřeba vypustit bazének a vyčistit dezinfekčním prostředkem. Co se týká velkého bazénu, respektujte pokyny pro čištění, které jsou napsané na vaší bazénové chemii. Kromě toho se do vody mohou dostat bakterie i z potu, slin, otevřených ran, nečistot, jídla, atd.

Domácí bazény potřebují pravidelné ošetřování

Máte-li doma nebo na zahradě bazén, i ten je potřeba kontrolovat a pravidelně čistit:

• Pravidelně testujte pH vody a hladinu chlóru.

• Podívejte se, zda je voda v bazénu čistá a vidíte na jeho dno.

• Používejte bazénovou chemii dle pokynů výrobce.

TIP! Pokud si nevíte rady s hygienou bazénu, poradí vám dodavatelé bazénové chemie či společnosti zabývající se údržbou bazénu.

Muž si dává sprchu u veřejného bazénu. UfaBizPhoto / Shutterstock.com

Proč se sprchovat před koupáním

Sprchování před vstupem do bazénu je gestem respektu vůči ostatním lidem a přispívá k čistšímu a hygieničtějšímu prostředí bazénu. Bazén udržuje chemickou rovnováhu a pokud se před vstupem do bazénu neosprchujete, mohou se částice z vašeho těla mísit s chlórem a o to víc bude chlóru potřeba k udržení čistého bazénu.

Před vstupem do vody si omyjte celé tělo mýdlem. Vždy noste bezpečnostní obuv, jen tak se vyhnete infekci plísní nohou, to platí zejména na veřejných koupalištích. Vyvarujte se polykání chlorované vody a používejte plavecké brýle. Pokud si potřebujete dojít na toaletu při koupání v bazénu, znovu si umyjte celé tělo mýdlem, než se vrátíte do vody. 

Nezbytnost sprchování po plavání

To, že jste se koupali v bazénu, neznamená, že jste umytí a nepotíte se. Sprchování po plavání pomáhá spláchnout chlór a další cizí látky, které na vašem těle mohou z bazénu zůstat. Pozornost věnujte i svým vlasům a také si důkladně umyjte plavky. Díky tomu vaše pokožka nebude vysušená a nemusíte se bát případných bakterií a zbavíte se nepříjemného zápachu z chlóru. Pamatujte, čím déle je chlór na vaší pokožce, tím více poškozuje póry. Abyste obnovili hydrataci pokožky, můžete nanést na obličej a tělo hydratační krém. Pokud se plánujete nadále opalovat na slunci, použijte krém s UV ochranou.

Je na každém z nás, jak přispěje k čistému a bezpečnému prostředí při koupání. Sprchování před a po návštěvě bazénu bychom měli zařadit do svých návyků, chráníme tím nejen sebe, ale i společný charakter veřejných bazénů. 

Zdroje: Kupi, Healthline, raisingchildren.net.au, SwimRight ACADEMY