Patří ananas na pizzu? Průzkum odhalil překvapivé výsledky

Pizza Hawai s kolečky ananasu stockcreations / Shutterstock

Ananas na italské pizze je předmětem letitých diskuzí a rozhřešení se zřejmě nikdy nedočkáme, nicméně pojďme si připomenout výsledek českého jarního průzkumu Barometer FOOD, který rozhodně překvapil. Souhlasíte s ním?

Přečtěte si také

Co se stane s vaším tělem, když přestanete jíst cukr? Připravte se na abstinenční příznaky

Ananas na pizzu nepatří, rozhodlo 50,5 % hlasů

Rajčatové pyré, šunka, sýr a kousky ananasu… Tak málo ingrediencí a tolik vášní! Spor o pizzu „Hawai“ můžeme zařadit společně se zavěšením toaletního papíru odmotávanou stranou ke zdi vs. ode zdi nebo loupáním banánu od stopky vs. od bubáka k těm nejkomičtějším sporům vůbec. Ale data jsou data, tak se na ně pojďme podívat.

Průzkum Barometr FOOD, organizovaný společností Edenred, mapoval stravovací návyky Čechů a ananasová pizza způsobila největší překvapení. Odpůrci ananasu zvítězili jen velmi těsně, a to poměrem 50,5 % ku 49,5 % hlasů. Pokud se ale podíváme blíže na věkové skupiny, zjistíme jednu zajímavost – nejvíce mají pizzu Hawai rádi ti nejmladší (19–24 let) a zároveň ti naopak úplně nejstarší (65+ let). „Ukázalo se, že některá konkrétní jídla, jako je právě ananasová pizza nebo třeba sushi, jsou velmi polarizující,“ uvedla Aneta Martišková z Edenred.

Pizza s ananasem a šunkou Samar Zahde / Shutterstock

Největší odpůrce ananasu na pizze byste podle průzkumu našli mezi lidmi ve věku 35–54 let. Nicméně podle odborníků může dokonce ananasová pizza představovat oproti jiným variacím zdravější alternativu.

„Pokud je ananas jediným ovocem nebo zeleninou v pokrmu, je taková pizza určitě z pohledu výživy lepší než bez ananasu. Ačkoliv osobně havajskou pizzu nepreferuji, v jižní Itálii jsem na jiných variantách viděla podávat vše od fíků přes hrušky až po hranolky,“ okomentovala MUDr. Eliška Selinger ze Státního zdravotního ústavu, který na průzkumu spolupracoval.

Dobrou pizzu Hawai si koupíte i mraženou

Co se týče restaurací, je to podobné jako s výsledky průzkumů. Pizzu Hawai najdete v menu přibližně v 50 % případů, přičemž větší pravděpodobnost je u bister a výdejních okének. V autentických italských pizzeriích a trattoriích servírují spíše neapolské pizzy.

Pokud patříte k milovníkům ananasu na pizze, můžete si do zásoby nakoupit mražené pizzy Hawai. Například Dr. Oetker Ristorante Pizza Hawaii 355g koupíte okolo 80 Kč také na internetových supermarketech Tesco, Rohlík nebo Košík. V nabídce jsou také další pizzy Hawai od méně známých nebo privátních značek. Takovou pizzu stačí pouze na pár minut vložit do trouby nebo mikrovlnky. Pro ty nejlepší ceny si můžete pizzu vyhledat na nákupním rádci Kupi.cz, který vám ukáže, kde v okolním supermarketu je mražená nebo chlazená pizza nejlevnější. 

Pizza Piera Lamarta
Čas přípravy: 2 hod 30 min Obtížnost: Střední

Pizza Piera Lamarta

Pizza Piera Lamarta vašim chuťovým buňkám naservíruje nevšední zážitek. Toto unikátní spojení anglické slaniny, marinované krkovičky, mozzarelly, cibulky a koření si jistě zamilujete. Příprava je lehce časově náročnější, ale věříme, že výsledek stojí za to.

Pizza Piera Lamarta
Pizza Margherita podle Emanuela Ridiho
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Střední

Pizza Margherita podle Emanuela Ridiho

Kdo by neměl chuť na pravou italskou pizzu? Italové ji proslavili po celém světě. Základem je vláčné těsto, které se musí uležet v lednici, a kvalitní suroviny. Někdy pro dokonalou chuť stačí jen 3 a to jsou v případě slavné neapolské pizzy – mozzarella, rajčata a bazalka.

Pizza Margherita podle Emanuela Ridiho

Kde se ananas na pizze vzal?

Pizza Hawai údajně vznikla v roce 1962 v Kanadě. Její tvůrce, řecký přistěhovalec Sam Panopoulos, provozoval spolu se svými bratry restauraci ve městě Chatham v provincii Ontario. Panopoulos se rozhodl experimentovat s novými přísadami a inspirován čínskými jídly, kde se často míchají sladké a slané chutě, přidal na šunkovou pizzu také konzervovaný ananas.

Dá se říci, že jeho jednoduchý experiment měl úspěch, protože se rozšířil po celé Kanadě a pak i do celého světa. Naopak kritici této pizzy často tvrdí, že sladkost ananasu se nehodí k tradičním slaným přísadám pizzy a že ananas celkově nectí italský původ tohoto jídla. Dnes je pizza Hawai příkladem toho, jak může jednoduchý nápad překonat kulturní bariéry a stát se mezinárodním hitem.

Zdroje: Kupi, Průzkum Barometr FOOD (Edenred), BBC