Bambusové oblečení není ve skutečnosti antibakteriální ani ekologické. Jak nás výrobci klamou?

https://www.shutterstock.com/image-photo/care-composition-clothes-label-on-textile-1325511362 Tarzhanova/Shutterstock.com

Kupujete bambusové oblečení pro jeho udržitelnost a zázračné účinky? Nejen u levnějších značek se ale můžete pěkně napálit. Nedávno na to upozornila dánská spotřebitelská organizace, u nás časopis dTest. Proč jsou bambusové ponožky nebo trička jen marketingovým tahákem, a jak je to s jejich „ekologickými“ vlákny ve skutečnosti?

Přečtěte si také

Cítíte se pořád smutní a pod psa? Možná vám stačí podpořit správnou hladinu hormonu štěstí

Bambusový klam

Bambus se v textilním průmyslu prezentuje jako všestranně skvělý materiál. Na jednu stranu s výbornými antibakteriálními účinky, schopností odvádět vlhkost nebo pohlcovat pachy. Na stranu druhou navíc s pozitivním dopadem na životní prostředí, neboť je díky rychlému růstu na malé ploše a velké výtěžnosti označovaný za udržitelný a ekologický. Ani jedno ze zmíněného přitom není tak úplně pravda, jak nedávno upozornila dánská spotřebitelská organizace Forbrugerrådet Tænk, u nás o tom informoval dTest. 

„Pokud jde o bambusové oblečení, dochází k mnoha nedorozuměním a existuje mnoho zavádějících marketingových tvrzení. Ve skutečnosti by se vůbec nemělo používat označení bambusové oblečení,“ vysvětlila specialistka na greenwashing Tanja Gotthardsen.

Látka z bambusových vláken, stonky bambusu Alena93 / Shutterstock.com

Proč není bambusové oblečení z bambusu?

Jednoduše řečeno, na počátku každého takového kousku skutečně stojí bambusová vlákna. Protože jsou ale stonky bambusu extrémně tvrdou surovinou, musí projít složitým chemickým procesem, při němž se v lázni chemikálií rozkládají na měkká textilní vlákna. Výsledné oblečení má pak s bambusem a jeho benefity pramálo společného. A o takových oděvech by se správně mělo říkat, že jsou vyrobeny z viskózy extrahované z bambusu (případně z bambusové celulózy), nikoliv že jsou bambusové.

„Viskózová vlákna na bázi bambusu jsou často falešně označována jako bambusová a spousta spotřebitelů netuší, že jde přitom o viskózu,“ uvádí v rámci výzkumu z roku 2023 vědci z Metropolitní univerzity v Oslu. 

Falešné antibakteriální vlastnosti

Složité zpracování vede také k tomu, že konečné oblečení již nemá žádné antibakteriální vlastnosti a nelze ho označit za udržitelné jen proto, že je bambus rychle rostoucí, nenáročnou plodinou. 

Antibakteriální vlastnosti má totiž převážně kůra bambusových stonků, díky níž má rostlina svou přirozenou obranyschopnost a při jejím pěstování není potřeba používat pesticidy. Tato kůra se však během procesu zpracování odstraňuje, případně zbytek cenných látek zahubí změkčující chemikálie. 

Všimněte si proto, že výrobci často při popisu produktů alibisticky hovoří o antibakteriálních vlastnostech bambusu jako rostliny, nikoliv však „bambusového“ oblečení, které je již přirozeně nemá.

Muž drží v ruce černou ponožku a druhou rukou si zacpává nos Melnikov Dmitriy / Shutterstock.com

Sáhněte po vhodnějších alternativách

Ačkoliv je tedy bambus stále považován za funkční přírodní vlákno, svými účinky je na úrovni klasické bavlny a existuje celá řada vhodnějších materiálů. Zvláště, hledáte-li funkční oblečení, které skutečně zabrání množení bakterií a pachů a má dobré rychleschnoucí vlastnosti. 

Z přírodních je v tomto ohledu nejlepší lehké a prodyšné merino, z něhož se dnes vyrábí jak spodní prádlo a ponožky, tak trička nebo legíny a kalhoty.

Při běžném sportování, jako je běh, fitness, turistika nebo cyklistika, se ale nemusíte bát ani syntetických materiálů, které jsou velmi odolné, funkční a výborně odvádí vlhkost. Minimálně mnohem lépe než klamavé bambusové oblečení. 

Zdroj: dTest, Forbrugerrådet Tænk, MDPI (Multidisciplinary Digital Publishing Institute), Kupi