Tapiokový pudink s malinami: Jemný, exotický a lepší než ten klasický

3 skleničky s tapiokovým pudinkem, ozdobeným malinami Kupi.cz

Tapiokový pudink s malinami musíte vyzkoušet! Tapiokové perly koupíte ve zdravé výživě. Jsou bez alergenu, neobsahují lepek a jsou lehce stravitelné. Velké popularitě se těší v asijské kuchyni, kde se používají do dezertů, nápojů a pudingů. Pojďte tapiokový pudink ochutnat!

Přečtěte si také

Je ohřívání jídla v plastových krabičkách v mikrovlnce škodlivé? Studie hovoří jasně

Co je tapioka?

Tapioka je škrob z kořene rostliny manioka, která roste v jižní Americe, Asii nebo v Africe. V kuchyni má stejné využití jako náš bramborový nebo kukuřičný škrob. Tapioka je přirozeně bezlepková a může tak sloužit jako náhrada pšenice při vaření i pečení.

Z výživového hlediska je tapioka poměrně kalorická, obsahuje totiž spoustu sacharidů. I tak ale tvoří důležitou součást zdravého jídelníčku. Tapioku koupíte ve zdravé výživě jako mouku, tapiokové perly nebo vločky. 

Mandlový pudink s chia semínky
Čas přípravy: 5 min Obtížnost: Snadný

Mandlový pudink s chia semínky

Bezlaktózový mandlový pudink s chia semínky je na přípravu velmi rychlý a vhodný pro celiaky i pro lidi s intolerancí nebo alergií na laktózu. Pochutnají si na něm i vitariáni, protože se nevaří a neobsahuje vejce.

Mandlový pudink s chia semínky
Chia pudink
Čas přípravy: 15 min Obtížnost: Snadný

Chia pudink

Chia pudink je pochoutka, která vám dodá sílu na náročný den. Vyzkoušejte tuto rychlou snídani nebo svačinu, která je plná vlákniny, omega-3 a omega-6 nenasycených mastných kyselin. Zasytí vás na dlouho a dodá spoustu energie. Žádné vaření není potřeba, stačí si jej připravit večer a nechat do rána v ledničce.

Chia pudink

Jak tapioku využít v kuchyni?

Tapioka se nejčastěji používá do pudinků, k jeho přípravě se používají tapiokové perly. Když pudink budete doma dělat, s přípravou musíte začít už den předem – tapiokové perly se máčejí do vody, aby nabobtnaly a změkly.

Tapiokovou mouku pak využijete všude tam, kam používáte pšeničnou mouku. Upečete z ní chléb, dezerty a zahustíte s ní omáčky i polévky. Tapioková mouka má neutrální chuť, takže se nemusíte bát, že ovlivní chuť jídla. 

Recept na tapiokový pudink s malinami

Ingredience na 2 porce:

  • 50 g tapiokových perel
  • 200 ml vody
  • 250 ml mléka
  • 1,5 lžíce ovocného sirupu
  • čerstvé maliny
  • čokoláda

Postup:

  1. Tapioku přes noc namočíme do vody.
  2. Na druhý den je uvaříme v mléce se sirupem. Vaříme od bodu varu cca 10 minut.
  3. Do vychladlého pudinku přidáme kousky čokolády a ozdobíme čerstvými malinami.

Zdroj: Kupi, Healthline