Losos je jedna z nejoblíbenějších ryb u nás díky své jemné chuti a velmi malému množství kostí. Tato verze s petrželovými brambory je skvělým tipem na rychlý a zároveň zdravý oběd nebo večeři. Jemné rybí maso dokonale doplňují šťouchané brambory provoněné svěží petrželí. Pojďte si s námi toto jídlo připravit!
Losos patří mezi nejoblíbenější ryby a stejně jako ostatní nepotřebuje dlouhou přípravu. Ryby jsou tak ideální tip na skutečně rychlý oběd i večeři. Čím déle je budete připravovat, tím víc budou vysušené a ztratí kus své chuti. Lososa nejčastěji připravujeme na pánvi, v troubě a někdy obě přípravy můžete zkombinovat. Jako my.
Filety z lososa neomývejte pod tekoucí vodou. Stačí je osušit papírovou utěrkou. Jaké koření je na lososa nejlepší? Můžeme říct, že platí známe pořekadlo „v jednoduchosti je krása“. Nevymýšlejte žádné složité kombinace. Vystačíte si se solí, pepřem a bylinkami. Z kořenicích směsí doporučujeme vyzkoušet přímo koření na ryby.
Ať už budete lososa opékat na pánvi nebo péct v troubě, neodstraňujte z něj kůži. Ryba si udrží tvar a při přípravě se vám nerozpadne. Doporučujeme před přípravou lehce nařezat kůži lososa, aby se vám filet nezkroutil.
Pokud budete filety připravovat na pánvi, vždy ho nejdříve položte na pánev kůží dolů. Opékejte ho na kůži asi 3 minuty, poté filet obraťte a opékejte další cca 3 minuty. Potom pánev vypněte a nechte lososa na horké pánvi ještě několik minut dojít.
V troubě pečte lososa přibližně 20–25 minut. Záleží na velikosti filetu. Upečeného lososa jednoduše poznáte tak, že změní barvu. I tady ale platí, že filet je potřeba péct kůží dolů.
Zdroj: Kupi