Losos s petrželovými brambory: Rychlý oběd i večeře, kterou připravíte raz dva

Losos s petrželovými brambory, servírovaný na bílém talíři Kupi.cz

Losos je jedna z nejoblíbenějších ryb u nás díky své jemné chuti a velmi malému množství kostí. Tato verze s petrželovými brambory je skvělým tipem na rychlý a zároveň zdravý oběd nebo večeři. Jemné rybí maso dokonale doplňují šťouchané brambory provoněné svěží petrželí. Pojďte si s námi toto jídlo připravit!

Přečtěte si také

Přehled aktuálních slev na základní potraviny: Jak výhodně doplnit zásoby, abyste měli vše včas po ruce

Rychlovka z pánve i z trouby

Losos patří mezi nejoblíbenější ryby a stejně jako ostatní nepotřebuje dlouhou přípravu. Ryby jsou tak ideální tip na skutečně rychlý oběd i večeři. Čím déle je budete připravovat, tím víc budou vysušené a ztratí kus své chuti. Lososa nejčastěji připravujeme na pánvi, v troubě a někdy obě přípravy můžete zkombinovat. Jako my.

Jak připravit lososa?

Filety z lososa neomývejte pod tekoucí vodou. Stačí je osušit papírovou utěrkou. Jaké koření je na lososa nejlepší? Můžeme říct, že platí známe pořekadlo „v jednoduchosti je krása“. Nevymýšlejte žádné složité kombinace. Vystačíte si se solí, pepřem a bylinkami. Z kořenicích směsí doporučujeme vyzkoušet přímo koření na ryby

Ať už budete lososa opékat na pánvi nebo péct v troubě, neodstraňujte z něj kůži. Ryba si udrží tvar a při přípravě se vám nerozpadne. Doporučujeme před přípravou lehce nařezat kůži lososa, aby se vám filet nezkroutil. 

Grilovaný losos se salátem z čočky a žampionů
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Grilovaný losos se salátem z čočky a žampionů

Grilovaný losos a salát ze zelené drobnozrnné čočky puy s velkými plochými žampiony nebo portobello je zdravý a chutný. Vyzkoušejte tento fit salát z čočky s lososem a zálivkou, na kterém si zaručeně všichni pochutnají.

Grilovaný losos se salátem z čočky a žampionů
Tatarák z lososa
Čas přípravy: 10 min Obtížnost: Snadný

Tatarák z lososa

Tatarák z lososa poslouží jako luxusní předkrm i super rychlá večeře. Syrový losos má totiž velmi jemnou chuť, která skvěle vynikne v kombinaci s koprem a citronem.

Tatarák z lososa

Jak dlouho dělat lososa?

Pokud budete filety připravovat na pánvi, vždy ho nejdříve položte na pánev kůží dolů. Opékejte ho na kůži asi 3 minuty, poté filet obraťte a opékejte další cca 3 minuty. Potom pánev vypněte a nechte lososa na horké pánvi ještě několik minut dojít.

V troubě pečte lososa přibližně 20–25 minut. Záleží na velikosti filetu. Upečeného lososa jednoduše poznáte tak, že změní barvu. I tady ale platí, že filet je potřeba péct kůží dolů.

Recept na lososa s petrželovými brambory

Ingredience na 4 porce:

Postup:

  1. Lososa posypeme kořením na ryby, položíme ho na rozpálenou pánev kůží dolů a necháme zatáhnout. Pak dáme rybu do trouby a pečeme ji na 160 °C zhruba 20 minut.
  2. Mezitím si připravíme si brambory, které oloupeme, nakrájíme na kostičky, posolíme a uvaříme v hrnci do měkka.
  3. Uvařené brambory rozšťoucháme s máslem a smícháme je s petrželovou natí.

Zdroj: Kupi