KVÍZ: 10 symbolů na myčkách nádobí, u kterých lidé neví, co znamenají

Prst ukazující na kontrolku na myčce nádobí Monkey Bussiness Images / Shutterstock

Otestujte své znalosti! Na prvních myčkách nádobí jste si nastavili teplotu vody a délku mytí, možná ještě intenzitu, a to bylo vše. Ovšem dnešní moderní myčky toho umí mnohem víc a občas mají na ovládacím panelu programy a piktogramy, které uživatelé ani neznají, nebo na ně „vybafne“ záhadná kontrolka. Znáte je všechny?

Přečtěte si také

Automatické parkovací hodiny do auta: Jak se na tuto (ne)legální vychytávku dívá policie?

Prošli jsme česká i zahraniční fóra a vybrali jsme 10 nejčastěji dotazovaných symbolů. Podle značky myčky na nádobí se můžou mírně lišit, ale většinou vypadají v principu velmi podobně. Najdete je na vybraných modelech myček Whirlpool, Amica, Philco, Beko, Electrolux, Mora, Gorenje, Siguro, Siemens, Bosch nebo AEG.

KVÍZ: Hádejte, co znamená těchto 10 symbolů

Nejprve si zkuste všech 10 symbolů projít a odpovědět si, co znamenají. Níže pak najdete podle čísel správné odpovědi. Budeme rádi, když se v diskuzi pochlubíte, kolik značek jste uhádli.

10 symbolů, které se vyskytují na myčkách nádobí. Kupi

Správné odpovědi

1. Obdélníček s hvězdičkou

Může se jednat o program i vyžadovanou akci, která znamená čištění prázdné myčky. Zpravidla se jedná o samočistící program, který má vysokou intenzitu a zajistí umytí myčky od zbytků potravin nebo od vodního kamene.

2. Písmeno S ze dvou šipek

Pokud se vám na myčce rozsvítí písmeno S složené ze dvou šipek, znamená to, že máte do příslušné nádobky doplnit sůl (anglicky salt). Moderní myčky používají sůl k odstranění vodního kamene.

3. Pulzující hvězdička/slunce

Podobně jako u předchozí ikonky se jedná o kontrolku. Tentokrát znamená, že máte do myčky do zásobníku doplnit tzv. leštidlo, což je přídavná látka, která zaručí lepší vzhled skleniček po umytí. Mají to jen některé myčky.

4. Zlomek 1/2

Naplnili jste myčku jenom cca z půlky? Pa zvolte takto označený program a myčka se pustí na poloviční výkon, což je vzhledem k polovičnímu naplnění úspornější.

5. Hodiny s přerušovanou čárou nebo výsečí

Tento symbol má u různých výrobců myček trošku jinou podobu, ale vždy značí odložený start. Potřebujete se v klidu dodívat na televizní pořad a až pak opustit prostor kuchyně/obýváku? Použijte odložený start třeba o 30 minut.

6. Prst přes ústa

Pšššt. Tento program je nastaven tak, aby vydával co nejméně hluku. Někteří výrobci používají ikonku měsíce. Znamená to, že myčka pojede na nižší otáčky.

7. Proud vody dopadající na nádobu

Tento program znamená předmytí nebo opláchnutí nádobí studenou vodou. Zkrátka při tomto kratičkém programu se nádobí nebude umývat přípravkem, ale jen se opláchne čistou vodou.

8. Vertikální vlnky

Po mytí přichází u moderních myček na řadu co? Přece vysoušení nádobí. Tři vlnky můžou být ikonkou stavu myčky, ale také programem, kdy se nádobí začne intenzivně sušit, takže ho brzy můžete uklidit, kam patří.

9. Obdélníček se signálem

Neznamená to, že myčka někam telefonuje, ale že je aktivní její bezdrátové připojení. Moderní myčky totiž můžete spárovat s telefonem nebo napojit na chytrou domácnost přes WiFi nebo Bluetooth.

10. Kohoutek s vodou

Tato ikonka znamená, že nemáte být líní a raději nádobí umýt ručně. Pardon, děláme si legraci. Naopak to může značit vážný problém s přívodem vody – například uzavřený kohout, poškozenou hadici nebo ucpání systému.

Tak co, jak jste dopadli? Poznali jste všech 10 symbolů? Pokud ano, gratulujeme, a pokud ne, tak už je znáte. Napište nám i ostatním do diskuze, jak jste dopadli.

Zdroje: Kupi, manuály uvedených značek, oekotest.de