Tajemství tělesného pachu: Jak 7 různých potravin ovlivňuje to, jak vás ostatní cítí

Žena si přičichává ke svému podpaží. PeopleImages.com - Yuri A / Shutterstock.com

Většina z nás tuší, že česnek a cibule mohou ovlivnit náš dech, ale věděli jste, že i jiné potraviny mohou mít vliv na váš tělesný pach? Od koření přes červené maso až po alkohol – zjistěte, jak strava může změnit váš tělesný pach a jak se tomu vyhnout.

Přečtěte si také

Je ohřívání jídla v plastových krabičkách v mikrovlnce škodlivé? Studie hovoří jasně

Koření: Aromatické vůně v těle

Koření jako kari a kmín jsou známými nositeli intenzivních vůní. Tyto složky se mohou přichytit na váš jazyk, zuby, ale i na pokožku a vlasy. Těkavé sloučeniny obsažené v těchto kořeních se mohou vstřebávat do krevního oběhu a následně se uvolňovat přes potní žlázy, což vede k charakteristickému tělesnému pachu.

Česnek a cibule: Jedou bomby nejen v dechu

Česnek a cibule jsou dobře známé svou schopností způsobit zápach z úst. Tito rostlinní příbuzní však mohou také zvýšit metabolismus, tělesné teplo a pocení, což může vést k intenzivnějšímu tělesnému pachu, když se bakterie na pokožce setkají s potem z apokrinních žláz.

Červené maso: Skrytý viník

Milovníci steaků by měli vědět, že konzumace červeného masa může uvolňovat bezodorizované proteiny přes pocení. Tyto proteiny, když se smíchají s bakteriemi na pokožce, mohou způsobit nepříjemný zápach. 

Zelenina 

Mezi zdravé košťálové zeleniny patří brokolice, zelí, růžičková kapusta a květák. Tyto druhy zeleniny jsou bohaté na sírové sloučeniny, které se uvolňují během procesu trávení. Charakteristický sírový zápach může být zesílen nejen pocením, ale také dechem či plynatostí.

Chřest: Zápach v moči

Pravidelní konzumenti chřestu si možná všimli jeho vlivu na zápach moči. Asparagová kyselina obsažená v chřestu se po trávení mění na sírové sloučeniny, které mohou způsobit silný zápach moči. Tento efekt není univerzální – někteří lidé díky genetickým variacím tento zápach necítí.

Žena drží hrst plnou chřestu. UladzimirZuyeu / Shutterstock.com

Alkohol: Nečekaný zápach

Alkohol se metabolizuje na kyselinu octovou, která se následně uvolňuje přes póry pokožky a dechem. Tento proces může vést k nepříjemnému tělesnému pachu po konzumaci alkoholu.

Ryby: Genetická loterie

V ojedinělých případech může konzumace ryb způsobit tělesný zápach kvůli přeměně cholinu, obsaženého v rybách, na trimethylamin, který má rybí zápach. Tento jev je spojen s velmi vzácným onemocněním nazývaným trimethylaminurie, které postihuje jen několik stovek lidí na světě.

Jak zvládnout tělesný pach?

Pokud vás trápí intenzivnější tělesný pach, zvažte úpravu svého jídelníčku a zlepšení hygienických návyků. Pravidelné sprchování, používání antibakteriálních mýdel, nošení prodyšného oblečení a konzumace dostatečného množství vody mohou výrazně pomoci. Pokud i přes veškeré úsilí máte stále problémy s tělesným pachem, obraťte se na odborníka.

Zdroje: Cleveland Clinic, Pro lékaře, Lékařský slovník, NZIP