Automatické parkovací hodiny do auta: Jak se na tuto (ne)legální vychytávku dívá policie?

Ilustrační fotografie k parkovacím hodinám na baterie Lutsenko_Oleksandr / Shutterstock.com / Kupi.cz

Na sociálních sítích kolují videa, která nabádají ke koupi elektronických parkovacích hodin s vychytávkou automaticky přetáčejícího se času dopředu. Jak fikané! Nemusíte se stále vracet do auta a přetáčet hodiny, abyste nestáli na parkovacím místě moc dlouho a nedostali pokutu. Je to ale vůbec legální? Co na to říká policie?

Přečtěte si také

Rajčata v lednici? Proč vám kazí chuť i čerstvost a vždy skončí v odpadkovém koši

Parkoviště s parkovacím kotoučem

Snad každý řidič někdy zaparkoval na parkovišti s označením parkovacího kotouče. Označuje ho značka č. IP 13b a řidič je povinen umístit kotouč viditelně ve vozidle a nastavit na něm dobu začátku příjezdu, kterou nesmí do svého odjezdu měnit. S touto značkou se řidiči mohou setkat například ve větších městech, zejména u městských úřadů. Dle zákona by měly být parkovací hodiny povinně v každém vozidle, nemusíte mít elektronické, postačí i ty nejlevnější papírové, které se dají koupit téměř v každém papírnictví za 20 Kč. Jak jsme informovali, tak časové limity na parkování před prodejnami nově zavádí například Lidl, který vám parkovací hodiny vydá na svých pokladnách zcela zdarma

Jak mají vypadat parkovací hodiny

„V České republice se parkovací hodiny používají jako dopravní značka. Musí vypadat tak, jak to upravuje zákon. Bílý ciferník na modrém pozadí s rozměry 150 mm x 110 mm. Parkovací hodiny nemohou mít žádnou jinou barvu, sdělil pro redakci Kupi policista Martin Šesták. Mohou se použít i elektronické parkovací hodiny, jejich pouzdro by mělo být modré. V případě černého krytu by na něm měl být minimálně obrázek výše uvedené dopravní značky. Parkovací značka je v typické modré barvě. Jedině v tomto případě je zařízení akceptovatelné. Kvalitní elektronické parkovací hodiny mají v horní části šipku označující čas příjezdu, který se zobrazuje digitálně. Parkovací kotouč se nesmí automaticky spustit!

Modré papírové parkovací hodiny s ciferníkem na bílém pozadí Bjoern Wylezich / Shutterstock.com

Kam umístit parkovací kotouč?

Stejně jako papírový či plastový parkovací kotouč, musí být i ten elektronický umístěn na viditelném místě, ideálně nalepit zevnitř na čelní sklo. Pokud používáte připevňovací držák, nezapomeňte, že čísla na automatických parkovacích hodinách musí být zvenčí dobře čitelná. Zákonná minimální velikost pro digitální čísla na parkovacím kotouči jsou 2 cm. Důležité je také se ujistit, že jsou nabité baterie, protože vybité baterie nejsou pro strážníky městské policie omluvou, respektive výmluvou.

Nelegálně upravený parkovací kotouč vás může vyjít draze

Při překročení povolené doby parkování mohou udělit policisté blokovou pokutu do výše 2 000 Kč, v případě správního řízení až 2 500 Kč. Kromě této pokuty od městských strážníků musí zaplatit i za nelegálně upravený parkovací kotouč. Ten se dá na internetu koupit kolem 150 Kč, nabízí ho například čínský e-shop AliExpress, Allegro či další internetoví obchodníci.Jak parkovací kotouč na baterie funguje vysvětluje například český TikToker Marek Klátil ve svém videu

Pane nadpraporčíku, jak pozná policie, že jde o upravený parkovací kotouč s vyznačeným aktuálním časem? 

„Na první pohled se to poznat nedá, ale pokud na parkovišti stojí to samé auto i při druhé obchůzce strážníků městské policie a čas se liší od první obchůzky, je to většinou jasné, že se jedná o upravenou nelegální verzi a parkovací kotouč mohou následně strážníci zkontrolovat,“ osvětlil policista Martin Šesták pro Kupi.

Modré parkovací hodiny s krabičkou na baterii na zadní straně Allegro

Věděli jste, že pokud na parkovacím kotouči vyprší čas, majitel vozu by měl správně zahájit nový proces parkování, nikoliv posunout hodiny dopředu? „Pokud se po uplynutí doby řidič nevrátí k autu, dostane pokutu. Smysl parkovacích hodin je v omezení časového stání, nikoliv vystavený kotouč na předním skle v autě se stále aktuálním časem,“ informuje Martin Šesták.

Papírek s ručně napsaným časem příjezdu

„Mezi nejčastější chybou, hlavně u starších řidičů bývá, že si na parkovacím kotouči označí čas odjezdu, místo příjezdu. Provizorně může řidič napsat na kousek papírku ručně čas příjezdu a odložit ho na viditelné místo, pokud si není jistý správným nastavením parkovacího kotouče nebo ho u sebe nemá. Většina strážníků tento způsob akceptuje a je to přijatelnější verze než nelegální automatické parkovací hodiny,“ dodává na závěr nadpraporčík Martin Šesták.

Zdroje: Kupi, Policie České republiky, Martin Šesták