Léto je v plném proudu, kromě koupaček a dovolené k němu patří i letní party na zahradě a grilování. Zejména poslední jmenovaný způsob trávení volného času je stále oblíbenější, jen je k němu zapotřebí mít to správné vybavení. Základem je gril, na kterém si všechny dobroty připravíte. Uvažujete o pořízení toho plynového? Poradíme vám, jak ho vybrat.
Gril by neměl na žádné zahradě chybět, pořídit si ho můžete i na terasu nebo balkon. Podle vlastních preferencí si můžete vybrat z následujících variant:
Plynové grily se na našich zahradách už zabydlely, jsou skvělou volbou pro všechny, kteří si chtějí dopřát grilované pokrmy, přitom ale chtějí grilovat pohodlně, čistě a rychle. Ve srovnání s grily na dřevěné uhlí vás potěší i snadnější a pohodlnější obsluha, jednoduché zapálení, pohodlné grilování bez toho, abyste neustále přikládali, nebo snadná regulace teploty.
To všechno jsou přednosti plynových grilů, abychom byli však fér, měli bychom zmínit i jejich nevýhody, například nutnost manipulace s plynovou lahví, vyšší pořizovací cena ve srovnání s grilem na dřevěné uhlí nebo nemožnost zauzení pokrmů.
Hledáte ten nejlepší gril na zahradu? Při výběru plynového grilu je důležité zvážit několik důležitých faktorů, mezi nimi například velikost grilu a jeho výkon, systém ohřevu, materiál roštu, počet a tvar hořáků, odkládací prostor nebo grilovací příslušenství. Když tohle všechno správně nakombinujete, můžete si vybrat ten nejlepší plynový gril.
Velikost grilu, a to i toho plynového, se odvíjí zejména od toho, pro kolik osob budete grilovat, důležité jsou i prostorové možnosti na gril. Pro jednoho člověka stačí asi 300 cm², pokud chcete grilovat i ryby, pak potřebujete alespoň 500 cm² na každého strávníka.
Gril se skládá z mnoha částí, konkrétně ze spodní vany, víka grilu, plynových hořáků, bočního hořáku, grilovacího roštu, zapalování, pojízdné konstrukce, odkládací skříňky a poličky a dalšího příslušenství, které si můžete dokoupit. Nejdůležitější částí jsou hořáky, skrz které hořící plyn proudí a vytváří v grilu teplo. Nad hořáky je pak umístěný grilovací systém, který šíří teplo od hořáku směrem k roštu, a je tím zásadním, co byste měli vyřešit.
Víte, že původně byl jedinou možností systém s lávovými kameny? Na kameny běžně odkapával tuk, který se mohl vznítit, navíc bylo třeba kameny často měnit. Proto došlo i na další systémy, a to:
Grlovaný rump steak z květové špičky je naprostá delikatesa. Jedná se o druh hovězího zadního masa, které vyniká jemnou svalovinou, je libové a naprosto perfektně se proto hodí na gril. Navíc je jeho příprava velmi rychlá a snadná.
Při grilování je třeba kontrolovat teplotu. A jak na to jinak a lépe než díky teploměru ve víku? Ten je standardní součástí výbavy grilu, je ale jen na vás, zda ho budete používat. Záleží na tom, jakým stylem grilujete. Pokud preferujete nepřímé grilování, bez víka se neobejdete, oceníte pak i integrovaný teploměr, díky kterému budete přesně vědět, za jaké teploty suroviny připravujete.
Kupte se slevou Sýr Hermelín na gril Sedlčanský.
Při grilování na plynovém grilu je většinou nutné počítat s tím, že šťávy a tuk se usadí poblíž zdroje tepla a jakmile dosáhnou své teploty vznícení, tak se vznítí a shoří. Některé systémy se postarají o rychlé odpaření a zabrání tak jejich vznícení a zároveň vytvoří i charakteristické aroma. Dnešní moderní grily si s odkapávajícími šťávami umí v některých případech poradit ještě lépe, a to díky ocelovým krytům hořáků, na kterých se tuk odpaří nebo steče dolů do spodní vany a odtud do misky.
Při výběru grilu je dobré si také zjistit, zda se k němu dá dokoupit i další grilovací příslušenství, například obal na gril, různé litinové tály, kámen na pizzu, obracečky apod.
Zdroj: Grilovani.cz