Chcete grilovat čistě, rychle a bez kouře? Potřebujete plynový gril! Poradíme, jak vybrat ten nejlepší

Muž drží prkénko s masem a druhou rukou griluje Bondar Illia / Shutterstock.com

Léto je v plném proudu, kromě koupaček a dovolené k němu patří i letní party na zahradě a grilování. Zejména poslední jmenovaný způsob trávení volného času je stále oblíbenější, jen je k němu zapotřebí mít to správné vybavení. Základem je gril, na kterém si všechny dobroty připravíte. Uvažujete o pořízení toho plynového? Poradíme vám, jak ho vybrat.

Přečtěte si také

Matcha dortíčky s ricottovým krémem, netradiční zelený dezert

Když se řekne gril

Gril by neměl na žádné zahradě chybět, pořídit si ho můžete i na terasu nebo balkon. Podle vlastních preferencí si můžete vybrat z následujících variant:

  • Gril na dřevěné uhlí, na kterém si připravíte pokrmy s nezaměnitelným aroma.
  • Plynový gril, pokud upřednostňujete zdravě připravený pokrm víc než proces grilování.
  • Elektrické grily, které využijete i na terase, doma a všude, kde je v blízkosti elektrická zásuvka.
  • Peletové grily, které se postarají o delikátní zauzenou chuť pokrmů.
  • Keramické grily, které jsou hitem poslední doby, ne každý si je ale může dovolit.
Muž griluje maso a špízy KIRAYONAK YULIYA / Shutterstock.com

Proč vsadit právě na plynový gril?

Plynové grily se na našich zahradách už zabydlely, jsou skvělou volbou pro všechny, kteří si chtějí dopřát grilované pokrmy, přitom ale chtějí grilovat pohodlně, čistě a rychle. Ve srovnání s grily na dřevěné uhlí vás potěší i snadnější a pohodlnější obsluha, jednoduché zapálení, pohodlné grilování bez toho, abyste neustále přikládali, nebo snadná regulace teploty.

To všechno jsou přednosti plynových grilů, abychom byli však fér, měli bychom zmínit i jejich nevýhody, například nutnost manipulace s plynovou lahví, vyšší pořizovací cena ve srovnání s grilem na dřevěné uhlí nebo nemožnost zauzení pokrmů.

Jak plynový gril vybrat?

Hledáte ten nejlepší gril na zahradu? Při výběru plynového grilu je důležité zvážit několik důležitých faktorů, mezi nimi například velikost grilu a jeho výkon, systém ohřevu, materiál roštu, počet a tvar hořáků, odkládací prostor nebo grilovací příslušenství. Když tohle všechno správně nakombinujete, můžete si vybrat ten nejlepší plynový gril.

Dobře si vyberte velikost grilu

Velikost grilu, a to i toho plynového, se odvíjí zejména od toho, pro kolik osob budete grilovat, důležité jsou i prostorové možnosti na gril. Pro jednoho člověka stačí asi 300 cm², pokud chcete grilovat i ryby, pak potřebujete alespoň 500 cm² na každého strávníka.

Bílá plynová bomba stojí před grilem J.J. Gouin / Shutterstock.com

Zaměřeno na systém ohřevu

Gril se skládá z mnoha částí, konkrétně ze spodní vany, víka grilu, plynových hořáků, bočního hořáku, grilovacího roštu, zapalování, pojízdné konstrukce, odkládací skříňky a poličky a dalšího příslušenství, které si můžete dokoupit. Nejdůležitější částí jsou hořáky, skrz které hořící plyn proudí a vytváří v grilu teplo. Nad hořáky je pak umístěný grilovací systém, který šíří teplo od hořáku směrem k roštu, a je tím zásadním, co byste měli vyřešit.

Víte, že původně byl jedinou možností systém s lávovými kameny? Na kameny běžně odkapával tuk, který se mohl vznítit, navíc bylo třeba kameny často měnit. Proto došlo i na další systémy, a to:

  • Ocelové profily, které mají teplo rozvádět a také vytváří aroma tím, že se na nich odpařuje odkapávající šťáva a tuk.
  • Speciálně upravený rošt, který není v místě plynových hořáků perforovaný, takže tuk nemůže na hořáky odkapávat ani se vznítit. Kape na dno grilu, odkud odtéká do misky ve spodní části grilu. Taková miska se pak snadno a dobře čistí.
Grilovaný rump steak
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Střední

Grilovaný rump steak

Grlovaný rump steak z květové špičky je naprostá delikatesa. Jedná se o druh hovězího zadního masa, které vyniká jemnou svalovinou, je libové a naprosto perfektně se proto hodí na gril. Navíc je jeho příprava velmi rychlá a snadná.

Grilovaný rump steak
Grilovaný sýr halloumi
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Grilovaný sýr halloumi

Grilovaný sýr halloumi s marinovanou rukolou a cibulovou marinádou si zajisté zamilujete. Na přípravu není vůbec náročný, hravě si jej tedy zvládne připravit každý. Jeho chuť je příjemně jemná a perfektně se doplňuje s cibulovou marmeládou.

Grilovaný sýr halloumi

Chtějte teploměr ve víku

Při grilování je třeba kontrolovat teplotu. A jak na to jinak a lépe než díky teploměru ve víku? Ten je standardní součástí výbavy grilu, je ale jen na vás, zda ho budete používat. Záleží na tom, jakým stylem grilujete. Pokud preferujete nepřímé grilování, bez víka se neobejdete, oceníte pak i integrovaný teploměr, díky kterému budete přesně vědět, za jaké teploty suroviny připravujete.

Kde koupíte v akci sýr na gril?

Vznícení šťáv zabrání ocelové kryty hořáků

Při grilování na plynovém grilu je většinou nutné počítat s tím, že šťávy a tuk se usadí poblíž zdroje tepla a jakmile dosáhnou své teploty vznícení, tak se vznítí a shoří. Některé systémy se postarají o rychlé odpaření a zabrání tak jejich vznícení a zároveň vytvoří i charakteristické aroma. Dnešní moderní grily si s odkapávajícími šťávami umí v některých případech poradit ještě lépe, a to díky ocelovým krytům hořáků, na kterých se tuk odpaří nebo steče dolů do spodní vany a odtud do misky.

Co dalšího u plynového grilu oceníte?

Při výběru grilu je dobré si také zjistit, zda se k němu dá dokoupit i další grilovací příslušenství, například obal na gril, různé litinové tály, kámen na pizzu, obracečky apod.

Zdroj: Grilovani.cz