Jak si zvýšit soukromí na balkoně? 5 věcí, které vše změní!

Žena jí na balkoně Stock-Asso / Shutterstock.com

Ne že by člověk musel a priori nesnášet své sousedy nebo kolemjdoucí, ale trochu toho soukromí na balkoně potřebuje zkrátka každý. Aby si mohl vychutnat kávu, oběd nebo aby mohl jen tak ve spodním prádle či pyžamu posedět s knížkou a cítil se komfortně. Odstínit pohledy vám pomůžou textilní nebo proutěné clony, rostliny a keře, slunečník i markýza.

Přečtěte si také

Hrozny s příchutí cukrové vaty jsou hitem internetu. Víme, kde je koupíte a zda za to stojí

V galerii článku najdete od Kupi několik inspirací, jak si zvýšit soukromí na balkoně. Největším „problémem“ bývá zábradlí balkonu, přes které jde vidět člověku až do kuchyně. Doslova. Ale pokud bydlíte v nižších patrech, chce to vyřešit odstínění pohledů také shora.

Základní výbavu pro zastínění a zútulnění balkonu najdete v hobbymarketech, jako je Baumax, OBI nebo Hornbach, ale také ve Scontu, IKEA nebo v JYSK. A jeden tajný tip – levné textilní sítě nebo proutěné clony najdete taky na e-shopech Kauflandu, Lidlu nebo na Temu (viz galerie).

Žena se dívá do notebooku na balkoně Milan Ilic Photographer / Shutterstock.com

1. Boční clony z textilu, proutí nebo dřeva

Flexibilní boční clony jsou ideální, pokud hledáte rychlé řešení a nechce se vám pouštět do stavebních úprav. Textilní clony jsou lehké, snadno se instalují a lze je kdykoliv sundat či vyměnit, zatímco proutěné clony z vrby nebo z bambusu dodají balkonu přírodní vzhled. Můžete sáhnout i po designových dřevěných clonách, ale pak počítejte s vyšší cenou. 

V hobbymarketech najdete široký výběr různých materiálů, které lze sladit s ostatním vybavením vašeho balkonu. Pro maximální účinnost je důležité zábradlí balkonu dobře změřit a upevnit clony tak, aby pokryly všechny potřebné úhly.

2. Rostliny – okrasné, užitkové i vzrostlé keře

Rostliny jsou také skvělým způsobem, jak zvýšit soukromí na balkoně, a přidáte do svého „venkovního pokoje“ zelený prvek. Nebojte se ani vyšších rostlin a keřů, stačí je dát do velkého květináče. Okrasné květiny a užitkové rostliny jako rajčata nebo bylinky můžete zavěsit do truhlíků přes zábradlí. Nezapomeňte na pravidelnou péči a zalévání, aby vaše zelené clony prospívaly a efektivně plnily svůj účel.

3. Slunečník nebo markýza

Slunečník nebo markýza jsou prakticky nutnost. Nejen v létě, kdy na balkon praží sluníčko, ale také proto, abyste odstínili pohledy sousedů z vyšších pater přilehlých domů. Slunečníky jsou vhodné pro menší balkony, kde je důležité mít možnost je snadno sklopit či přemístit. Markýzy jsou pevnější a zajistí větší plochu stínu, což je ideální pro větší balkony. Oba tyto prvky lze vybrat v různých barvách a vzorech, takže je snadno sladíte se zbytkem vašeho vybavení.

Balkon s markýzou Hadrian/ Shutterstock.com

4. Nábytek

Nežádoucí pohledy efektivně zastaví také vysoké skříňky, police nebo paravány. Můžete do nich umístit dekorace nebo už zmíněné rostlinstvo. Rozkládací stoly a židle zase umožňují efektivní využití prostoru a snadnou manipulaci. Plastový nábytek je odolnější, ale nevypadá tak dobře jako ratanový nebo přímo dřevěný. Zajímavým tipem je využití multifunkčního nábytku, jako jsou lavice s úložným prostorem.

5. Houpací vajíčko

Udělejte si to hezké. Houpací vajíčko je skvělým doplňkem, který přidá balkonu nejen estetickou hodnotu, ale také poskytne příjemné útočiště. Díky uzavřenému tvaru a často i bočním stěnám dodává vajíčko pocit soukromí a útulnosti. Tento prvek je ideální pro čtení knih nebo šlofíček. Výhodou houpacího vajíčka je, že lze snadno přemístit podle potřeby, což z něj činí flexibilní a praktické řešení pro každý balkon.

Pokud budou všechny prvky, které využijete, demontovatelné, nemusíte žádat o žádné stavební povolení ani o souhlasy sousedů nebo majitele bytu. Kupi vám přeje spoustu klidných a nikým nerušených chvilek na vašem balkoně.

Zdroje: Kupi, České stavby, Bonami, e-shopy prodejců