Vláčné, rychlé a proklatě dobré: Do božských mrkvových řezů se zamilujete na první kousnutí

Na kostičky nakrájené mrkvové řezy, posypané oříšky a polité čokoládou Kupi.cz

Mrkvové řezy přelité čokoládou a sypané oříšky vás zaručeně nadchnou. Tento moučník plný mrkve a oříšků je neskutečně vláčný a báječně chutná. Jeho příprava je navíc velmi jednoduchá. Stačí jen smíchat všechny suroviny a šup s tím do trouby. Pojďte si mrkvové řezy upéct s námi!

Přečtěte si také

Burčák: Vitamínová bomba, která vám může v láhvi „bouchnout“. Čím to je?

Mrkev dodá moučníkům vláčnost

Není žádným tajemstvím, že i ze zeleniny upečete lahodné sladké moučníky. Nejčastěji používáme cuketu nebo mrkev. Nastrouhaná zelenina dodá buchtám nebo koláčům vláčnost a nadýchanost. Jsou takové moučníky zdravější? O tom můžeme polemizovat, ale s jistotou můžeme říct, že jsou hříšně dobré.

To platí i pro naše mrkvové řezy. Mrkev v něm nezapřete, moučník má díky ní lehce oranžovou barvu a hutnější strukturu. Neodolatelnou kombinaci tvoří s rozinkami a nasekanými vlašskými oříšky. My jsme v našem receptu vsadili na mleté ořechy a čokoládovou polevu.

Mrkev do moučníků vždy strouhejte najemno. Hrubší kousky mrkve nestihnou během pečení změknout a budou v buchtě křupat. Křupavou mrkev v moučníku opravdu nechcete. Ještě pro vás máme jeden tip, který pomůže s nadýchaností moučníku. Při přípravě těsta oddělte žloutky od bílků. Z bílků vyšlehejte sníh a na závěr ho opatrně vmíchejte do těsta. 

Mrkvový koláč se zázvorem
Čas přípravy: 1 hod 30 min Obtížnost: Střední

Mrkvový koláč se zázvorem

Slaný mrkvový koláč se zázvorem si musíte vyzkoušet upéct. Skvěle chutná teplý i studený a nejlépe si jej vychutnáte s lehkým salátkem, kdy poslouží jako nevšední svačina nebo večeře.

Mrkvový koláč se zázvorem
Mrkvová bábovka se švestkami
Čas přípravy: 1 hod 20 min Obtížnost: Snadný

Mrkvová bábovka se švestkami

Mrkvová bábovka se švestkami, to je lákavý zákusek k odpolední kávě nebo čaji, na kterém si pochutnají malí i velcí. Bábovku můžete před podáváním ještě poprášit moučkovým cukrem.

Mrkvová bábovka se švestkami

Recept na mrkvové řezy

Ingredience na 16 porcí:

  • 3 hrnky nastrouhané mrkve
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek mletých ořechů
  • 1 hrnek třtinového cukru
  • 4 vejce
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • špetka soli
  • polohrubá mouka na vysypání formy
  • čokoládová poleva

Postup:

  1. Rozehřejeme troubu na 170 °C. Připravíme si formu na pečení (případně plech), vymažeme ji olejem a vysypeme troškou mouky.
  2. Vejce utřeme s cukrem. Mouku smícháme s kypřicím práškem do pečiva a postupně přisypáváme k utřeným vejcím. Ke směsi přidáme nastrouhanou mrkev, hrnek oleje a špetku soli.
  3. Směs pořádně promícháme a nalijeme na plech. Pečeme v předehřáté troubě cca 55 minut (záleží na velikosti formy).
  4. Upečený moučník necháme vychladnout. Poté jej rozkrájíme, polijeme čokoládovou polevou a případně posypeme mletými oříšky.

Zdroj: Kupi