Piel de Sapo, Galia nebo Honeydew: Jak chutnají různé druhy melounů a jak je správně jíst?

Různé druhy melounů v supermarketu Kupi

Melouny jsou oblíbené letní ovoce, které osvěží a dodá tělu potřebné vitamíny a minerály. V obchodech se setkáváme s různými druhy, jež se liší chutí, vzhledem i množstvím kalorií. Přinášíme jejich přehled. 

Přečtěte si také

Oblíbené sladidlo xylitol, které se přidává i do zubních past, může podle vědců způsobit infarkt

Piel de Sapo

Meloun odrůdy Piel de Sapo má vrásčitou, zeleno-žlutou slupku a světlou – bílou až světle zelenou či žlutou – dužinu. Jeho chuť se podobá klasickému žlutému melounu, je nasládlá a meloun příjemně voní. Obsahuje malé pecky, které ovšem zvládnete velmi snadno odstranit.

Tento meloun se hodí na přímou konzumaci, stačí ho nakrájet na plátky či kostičky. Přidat ho samozřejmě můžete také do ovocných salátů nebo ho podávat se sušenou šunkou. Je navíc nízkokalorický – na 100 gramů obsahuje jen kolem 30 kalorií, na lehkou letní svačinku je tedy ideální.

Regály s melouny Kupi

Kantalup/Cantaloupe

Cukrový meloun kantalup má obvykle šedozelenou, vrásčitou slupku a sytě oranžovou dužinu. Meloun je sladký, jeho chuť někdy může připomínat mango. Ve středu melounu jsou pecky, jež lze snadno odstranit lžící.

Kromě přímé konzumace se kantalup hodí do smoothie, sorbetů či jiných ovocných dezertů. Skvělé chuti dosáhnete kombinací s bylinkami, jako jsou máta či bazalka, a vynikne také s jogurtem či medem. Tato odrůda melounu obsahuje přibližně 34 kalorií na 100 gramů.

Honeydew

Sladký meloun Honeydew má světlou slupku a zelenou dužinu. Jak už napovídá jeho název, chutná opravdu sladce jako med a má krémovou texturu. Stejně jako předcházející melouny má ve svém středu lehce odstranitelné pecky.

I Honeydew se skvěle hodí do osvěžujících nápojů a různých salátů. Mimo to se velmi dobře kombinuje s výraznými ingrediencemi, jako je chilli nebo zázvor. Co se týká kalorií, má jich asi 36 na 100 gramů.

Meloun Galia Kupi

Galia

Meloun Galia je takovým křížencem mezi melouny Kantalup a Honeydew. Jeho slupka je zbarvená dožluta a dužinu má světle zelenou až žlutou. Obsahuje i semínka, která se podobají těm dýňovým. Jeho vůně i chuť je výrazná a sladká.

Galia se skvěle kombinuje s limetkovou šťávou či mátou, ale službu vám samozřejmě udělá i v ovocných salátech či nápojích. Na 100 gramů obsahuje přibližně 34 kalorií.

Vodní meloun

Vodní meloun asi není třeba dlouze představovat – zelenou slupku s červenou dužinou si nejspíš vybaví každý. Vodní meloun je známý vysokým obsahem vody a šťavnatou, osvěžující chutí. Najít v něm můžete černé i bílé pecky, ale koupit se dají i bezsemenné druhy.

Vodní meloun si nejlépe vychutnáte samotný, pokud ho ale chcete využít v kuchyni, zkuste kombinaci se sýrem feta. Funguje také skvěle jako základ pro studené nápoje a osvěžující dezerty, třeba i zmrzliny. Obsahuje asi 30 kalorií na 100 gramů.

Honeydew melounový sorbet TheWonderWays / Shutterstock.com

Osvěžující recepty z melounů

Honeydew sorbet

Ingredience:

  • meloun Honeydew
  • lžíce limetkové šťávy
  • dvě lžičky javorového sirupu nebo medu

Postup:

Nakrájejte meloun na menší kousky a rozprostřete je na talíř nebo do mísy. Uložte je takto do mrazáku alespoň na čtyři až šest hodin. Zmražené kousky melounu následně vhoďte do mixéru společně se sladidlem a limetkovou šťávou. Podle potřeby přidejte i vodu. Směs rozmixujte dohladka a vložte zpátky do mrazáku aspoň na 30 minut. Poté můžete servírovat a užít si letní osvěžení!

Melounový salát se sýrem

Ingredience:

  • 1 meloun Galia
  • 1 menší cibule
  • 50 gramů sýru feta
  • 20 gramů plísňového sýru
  • 30 gramů kešu oříšků
  • hrst mátových lístků
  • 1 lžička olivového oleje

Postup:

Nejprve je potřeba zpracovat meloun – zbavte ho pecek, slupky a nakrájejte na malé kousky. Do misky s melounem přidejte nakrájenou cibuli a mátu a promíchejte. Dále nadrobte do misky oba sýry a opatrně je vmíchejte do salátu. Teď už stačí jen posypat oříšky a zalít olivovým olejem.

Limonáda z melounu Kantalup Victoria Kondysenko / Shutterstock.com

Melounová limonáda

Ingredience:

  • 1 meloun Kantalup
  • 170 gramů cukru krystal
  • 1 litr vody

Postup:

Rozkrojte meloun na půl a odstraňte z něj pecky. Meloun je do nápoje nutné mít rozdrcený na malé kousky, využijte tedy vidličku, kterou zapíchněte do dužiny melounu a táhněte ji po celé jeho délce. Získanou dužinu vydlabejte lžící a přendejte ji do džbánu. Tento postup opakujte, dokud nebude celá oranžová dužina zpracovaná. K nastrouhanému melounu ve džbánu přidejte cukr a vodu a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Džbán přikryjte a nápoj nechte chladit v lednici alespoň osm hodin.

  • Tip: Na Kupi najdete spoustu receptů, včetně těch melounových. Stačí si jen vybrat!

Zdroj: Martha Stewart, Titbit, Kupi