Drtivá většina slunečních brýlí neprošla kontrolou ČOI. Hrozí alergie i poškození zraku

Žena si zkouší sluneční brýle v prodejně Ekaterina Byuksel / Shutterstock.com

Česká obchodní inspekce (ČOI) prozkoumala stav slunečních brýlí na trhu a výsledky jsou alarmující. Téměř 88 % zkoumaných modelů neodpovídalo stanoveným předpisům. Jaké konkrétní nesrovnalosti byly odhaleny a co to znamená pro spotřebitele?

Přečtěte si také

Tradiční pochoutka na snídani z dob socialismu: Chleba ve vajíčku se vrací do módy

Kontrola v detailech

Česká obchodní inspekce se zaměřila na sluneční brýle, které se řadí mezi osobní ochranné prostředky a musí splňovat přísná nařízení EP a Rady (EU) 2016/425. Inspekce probíhala od 1. dubna do 31. května 2024 a zahrnovala distributory v Ústeckém a Libereckém kraji. Celkem bylo prověřeno 89 modelů, z nichž 78 vykazovalo nějaké nedostatky.

Šokující statistiky

Z celkového množství kontrolovaných modelů jich bylo 87,6 % v rozporu s právními předpisy. Inspektoři odhalili různé typy pochybení:

  • 72 případů: Chybějící EU prohlášení o shodě nebo absence internetové adresy pro přístup k tomuto prohlášení.
  • 48 případů: Neuvádění jména výrobce nebo jeho obchodního názvu či ochranné známky s kontaktní adresou.
  • 34 případů: Nepřiložený návod k použití s potřebnými informacemi.
  • 12 případů: Nesprávné umístění nebo grafická podoba značky shody "CE".
  • 8 případů: Chybějící návod v českém jazyce.
  • 5 případů: Absence typu, šarže nebo sériového čísla pro identifikaci.
  • 4 případy: Neuvádění jména dovozce či jeho obchodního názvu a kontaktní adresy.

Dopady a opatření

Výsledky kontrolní akce odhalily, že značná část slunečních brýlí na trhu nesplňuje formální požadavky. V 43 případech byla nařízena opatření ke zlepšení. Hospodářské subjekty byly nuceny buď opravit nedostatky ve stanovené lhůtě, nebo stáhnout nevyhovující výrobky z trhu.

Ředitelka inspektorátu Ústeckého a Libereckého kraje, Ing. Renata Linhartová, MBA, v tiskové zprávě uvedla: „Pochybení byla zjištěna u 78 kontrolovaných modelů, což je v 87,64 % případů. Pouze 11 kontrol bylo ukončeno bez zjištění porušení právních předpisů.“

Jak vybrat správné sluneční brýle?

Při výběru slunečních brýlí je důležité si uvědomit, že tyto brýle slouží jako osobní ochranný prostředek pro běžné užívání a mají chránit oči před škodlivými účinky slunečního záření. Nezahrnují tedy ochranu před dalšími riziky.

Na základě informací od výrobce brýlí můžete zvolit vhodnou kategorii a propustnost světla. Zamyslete se nad tím, kde, za jakých podmínek a jak budete brýle používat. Vyšší snížení propustnosti světla může být výhodné při intenzivním slunečním záření v horách, na sněhu nebo na moři, ale může být nevhodné při řízení vozidla za běžných světelných podmínek. Kategorie filtrů se dělí na třídy 0 - 4 podle normy ČSN EN ISO 12312-1:2022. Sluneční brýle by měly být ergonomicky pohodlné a vyrobené z příjemných materiálů.

Sluneční brýle pro běžné použití musí být označeny:

  • Viditelně, čitelně a nesmazatelně značkou shody “CE“. Pokud to není možné, umístí se označení CE na obal nebo průvodní doklady.
  • Číslem typu, šarže nebo sériovým číslem, případně jiným prvkem pro identifikaci brýlí. Pokud to velikost nebo povaha výrobku neumožňuje, uvede se toto označení na obalu nebo v přiloženém dokladu.
  • Jménem, obchodním názvem nebo obchodní známkou a poštovní adresou výrobce. Pokud to není možné, uvede se toto označení na obalu nebo v přiloženém dokladu.
  • Pokud je to relevantní, také jménem, obchodním názvem, obchodní známkou a poštovní adresou dovozce. Pokud to není možné, uvede se toto označení na obalu nebo v přiloženém dokladu.
  • K brýlím musí být přiloženo EU prohlášení o shodě, nebo musí být v návodu a informacích uveden odkaz na internetovou adresu, kde je toto prohlášení přístupné.

Sluneční brýle musí být dodány s návodem k použití v českém jazyce, který obsahuje jméno a adresu výrobce a všechny důležité informace týkající se používání, čištění, údržby, seřizování, rizik, před kterými chrání, kategorií ochrany odpovídajících různým úrovním rizik a limitům užívání (kategorie filtru). Návod může obsahovat piktogramy, odkazy na použité harmonizované normy včetně dat těchto norem nebo odkazy na jiné technické specifikace a internetovou adresu, kde je přístup k EU prohlášení o shodě.

Zdroj: ČOI, Kupi, EUR-Lex