Proč v létě nosit oblečení z merina? Tolik nesmrdí a má řadu dalších benefitů

Žena v tílku se usmívá a má ruce nahoře EugeneEdge / Shutterstock.com

Člověk se ani nemusí moc hýbat a stejně má za chvilku „koláče bez práce“ a je „zpocený jak vrata od chlíva“. Zkrátka letní vedra dávají zabrat nejen nám, ale i naší pračce. Trička, kraťasy nebo prádlo z merino vlny jsou jednoznačně lepší než ze syntetiky. Tady je pět důvodů proč.

Přečtěte si také

Neztrácejte čas na zahradě: Zářijové a říjnové práce, které nesmíte zameškat

Co to je merino a proč ho v létě obléct?

Merino vlna je stoprocentně přírodní materiál, který se získává z plemene vysokohorských ovcí merino. Příroda to zařídila tak, že tyto ovce dokáží přežít v létě v teplotách okolo 35 °C a zároveň v zimě klidně i v -15 °C. Je to právě díky unikátním vlastnostem jejich srsti – proto začali vlnu merino využívat taky lidé pro výrobu oblečení.

Zatímco v zimě se používá husté merino o gramáži cca 250 g/m2, v létě je ideální merino lehce nad 100 g/m2. Kromě izolace má merino řadu dalších benefitů – 5 největších jsme pro vás sepsali níže. Neobejdou se bez něj turisté, campingoví nadšenci, ale i ostatní lidé, kteří ho jednou vyzkouší. Nevýhodou je vyšší cena.

Letní oblečení merino koupíte například v Decathlonu, Sportisimu, na Hudy.cz, Merinoobchod.cz, 4camping.cz, Ovečkárna.cz a v dalších dobrých obchodem s oblečením.

Ovce na louce Cavan-Images / Shutterstock.com

1. Přirozeně antibakteriální a chrání před UV

Merino vlna je tak trochu přírodní „zázrak“, protože je mj. přirozeně antibakteriální. Potlačuje množení bakterií, které způsobují nepříjemný zápach, díky čemuž můžete oblečení nosit déle bez nutnosti častého praní. Navíc merino vlna nabízí ochranu před UV zářením. Tento dvojitý benefit oceníte při turistice, sportování, ale i při běžném domácím nošení nebo procházkách.

2. Pot zadrží uvnitř vlákna, takže míň studí

Jedním z hlavních problémů syntetických materiálů je, že když se zpotíte, látka se rychle prochladí a přilepí na tělo. To je velmi nepříjemné. Merino vlna funguje jinak – díky své unikátní struktuře zadrží pot uvnitř vlákna, takže když se lehce zapotíte, nebudete mít ve vánku silný a nepříjemný pocit chladu. Samozřejmě všechno má své meze, jen je na tom merino lépe než syntetická trička.

3. Nesmrdí tolik jako syntetika

Každý, kdo někdy nosil syntetické sportovní oblečení, ví, jak rychle může začít zapáchat. Jak už bylo řečeno, merino vlna má přirozené antibakteriální vlastnosti, které minimalizují tvorbu zápachu způsobeného pocením. Oblečení z merino vlny můžete v létě nosit i více dní, aniž byste byli, mírně řečeno, cítit. Oceníte to vy i vaše okolí při delších výletech nebo túrách, ale i během každodenního nošení v parných letních dnech.

4. „Chladí“ díky zadrženým částečkám vzduchu

Merino vlna má díky milionům let evoluce jedinečnou schopnost izolace. V každém vlákně jsou jakési malé kapsičky, které zadržují vzduch. Tento zadržený vzduch funguje jako izolant, který v zimě brání úniku tepla pryč a v létě proniknutí tepla dovnitř. Tuto vlastnost oceníte při jakékoliv venkovní aktivitě, kdy potřebujete zůstat v pohodlí i během těch nejteplejších dní.

Žena má zpocené podpaždí a drží se za nos siam.pukkato / Shutterstock.com

5. Oblečení je lehké a skladné

Neposlední výhodou merino vlny je její lehkost a skladnost. Oblečení z merino vlny je mnohem lehčí než běžné bavlněné nebo syntetické materiály, což je výhodné pro letní cestování, kdy potřebujete sbalit co nejméně věcí. Pokud cestujete letecky s minimem zavazadel, klidně můžete letět už v něm nebo ho složit do malého uzlíčku v batohu.

Pokud vám nevadí o něco vyšší cena, merino oblečení se rychle stane vaším oblíbeným kouskem, a to nejen díky svým funkčním vlastnostem, ale také kvůli tomu, jak je pohodlné.

Zdroje: Kupi, Smartwool, Hudy, nabídka e-shopů