Co v létě NIKDY nenechávat v autě? Děti, ale i zdánlivě neškodné předměty

Žena drží u otevřených dveří auta mnoho barevných tašek v rukou. CC7 / Shutterstock

Vysoké teploty v zaparkovaných autech každoročně způsobí desítky požárů a bohužel i úmrtí dětí a zvířat. Připravili jsme pro vás seznam věcí, které v letním vedru nikdy nenechávat v autě, a několik rad od hasičů.

Přečtěte si také

Zkažené jídlo ze supermarketu? I to můžete snadno reklamovat! Kdy to má smysl?

Diskutujme: Nechali byste dítě v autě?

Napište nám do diskuse, co si o tom myslíte. Ve světě, ale i u nás, v České republice, se v létě dočítáme o desítkách tragických případů, kdy rodič nechal dítě v autě a šel nakupovat, nebo pejskař svého domácího mazlíčka.

„Dítě by samo v autě nemělo být nikdy,“ říká pro Kupi plk. Bc. Martin Kavka, tiskový mluvčí Hasičského záchranného sboru ČR. „Nejen, že s autem může manipulovat, ale v létě mu nepomůže ani otevřené okénko. Stačí pět deset minut, teplota vzroste a je tam nebezpečné vedro. My to rozhodně nedoporučujeme,“ upozorňuje.

Když je venku 30 °C, ve vašem voze může být do pár minut i dvojnásobek! Jistě znáte tu horkou facku, která vás po otevření dveří praští do obličeje, a vedro uvnitř kabiny, než vyvětráte a naskočí vám klimatizace. Bohužel stále se stává, že přímé slunce a vysoké teploty v zaparkovaných autech zabíjejí, i když podle Kavky tyto případy v Česku ubývají.

Pes sedí v autě a vystrkuje čumák z pootevřeného okénka. EvgeniiAnd / Shutterstock

Věci, které můžou bouchnout nebo začít hořet

Zapátrali jsme na stránkách a fórech na toto téma a níže najdete seznam těch nejnebezpečnějších předmětů. V létě je nikdy nenechávejte za čelním nebo zadním sklem auta ani nikde jinde v prostoru vyhřáté kabiny.

  • Mobily a tablety se na přímém slunci můžou poškodit. Trpí především displej, ale občas dochází i k jejich vznícení. „Všechna elektronická zařízení jsou nebezpečná. Když nabíjíte telefon a ještě se nachází na slunci, tak při abnormálním zahřátí může dojít k nafouknutí vnitřního akumulátoru a může začít hořet,“ říká Kavka.
  • Elektronické cigarety jsou v autě rizikové z podobného důvodu jako mobily nebo tablety, bohužel lidé si to často neuvědomují.
  • Zapalovače obsahují hořlavou kapalinu nebo plyn. „Nejhorší jsou takové ty průhledné, které když se nechají za oknem, tak dojde k jejich zahřátí a můžou explodovat,“ upozorňuje Kavka.
  • Deodoranty, laky na vlasy a další spreje jsou také rizikové. „Problémem jsou veškeré tlakové nádoby, které můžou bouchnout,“ upozorňuje Kavka. Výrobci sice počítají s tím, že při zvýšené teplotě se tlak uvnitř zvýší, ale raději to nepokoušejte. 
  • Dioptrické brýle, které si zapomenete na palubní desce, fungují při nevhodném natočení podobně jako lupa. Paprsek slunce se zesílí a začne propalovat interiér vozu.
  • Tužkové baterky obsahují chemické látky a při abnormálním zahřátí může dojít k jejich vytečení, nebo dokonce ke vznícení. 
  • PET lahve se sycenými nápoji jsou také nebezpečné, protože v horku se tekutina může ohřát až na 70 °C, vzroste tlak v lahvi a při otevření víčka vás tekutina opaří. Zvláště u miminek hrozí popálení.

Co dalšího nenechávat v létě v autě

Existují i další předměty, které sice neexplodují a nehoří, ale i tak vám ve vedru nadělají spoustu nepříjemností a starostí.

  • Potraviny se v horku rychle kazí, především pak kuřecí maso, ryby a mléčné výrobky. Pokud tedy jedete autem na nákup, nikde se nezdržujte a věci dejte rychle do lednice. V opačném případě riskujete minimálně střevní potíže.
  • Léky se musí skladovat v běžné pokojové teplotě, jinak se zkazí podobně jako potraviny.
  • Opalovací krémy a kosmetické přípravky můžou po zahřátí ztratit své ochranné vlastnosti.
  • Všechny plastové výrobky v horku měknou a hrozí jejich deformace a úplné zničení.
  • CD disky s hudbou (pokud je ještě v autě vozíte) se na slunci zdeformují a máte po muzice.
  • Čokoláda, zvláště pokud je rozdělaná, vyteče a zničí vám sedačky.
  • Bonbony a další sladké pochutiny se v horku roztékají a ze sedaček nejdou vyčistit.
Průhledný zapalovač leží v autě na sedačce a svítí na něj slunce. Parkin Srihawong / Shutterstock

Hasiči radí předvídavost i při jízdě

„Lidé by se měli v létě připravit na to, že se v horku můžou v autě někde zaseknout, například v koloně na dálnici,“ říká za hasiče plk. Kavka. „Doporučujeme, aby udržovali v autě plnější nádrž, aby jim palivo nedošlo, když budou někde dlouho stát hodinu nebo dvě. Potřebujete mít nastartované auto, jinak klimatizace nefunguje,“ radí Kavka. 

Kromě toho připomíná, že by řidič i posádka měli mít v autě dostatek tekutin. „Je to právě pro tyto případy, kdy se v autě zaseknete někde v koloně. Lidé by na to měli myslet nejen u nás, ale i když jedou v létě někam na dovolenou. Kolony jsou ve vedru bez pití velmi nebezpečné,“ uzavírá.

Zdroje: Kupi, HZS ČR, Portál řidiče, LexingtonKY.gov, Novinky.cz, Elektrickevozy.cz