Jak konec CZC.cz vnímají zákazníci? Allegro čelí velké kritice

Interiér obchodu CZC.cz Ioannis7 / Shutterstock

Konec původního CZC.cz a přechod tohoto oblíbeného prodejce elektroniky pod Allegro budí vášně na sociálních sítích i v diskusích pod články na internetu. Zákazníci vyjadřují k polskému gigantovi nedůvěru a celkově se obávají zhoršení služeb. Zanikne oblíbený obchod CZC.cz nakonec úplně?

Přečtěte si také

Kuřecí prsíčka v aromatické citronové omáčce, která musíte ochutnat

V čem spočívá „konec“ CZC.cz?

O celé situaci jsme vás podrobně informovali v jednom z předchozích článků. (V těchto dnech končí také prodejny ElectroWorld a přebírá je Datart.) Ve stručnosti jde o to, že v listopadu 2021 koupilo Allegro skupinu Mall Group, kam patří také CZC.cz, po Alze druhý největší český obchod s elektronikou. Z aktivit i vyjádření Allegra bylo zřejmé, že chce oblíbený e-shop integrovat do své platformy. Situace vygradovala v posledních týdnech, kdy bannery na CZC.cz lákají zákazníky na nově vzniklou stránku „prodejce CZC“ na Allegro.

Vzhledem k masivnímu odchodu zaměstnanců CZC ke konci června 2024 i dalším indiciím, o kterých informuje web Geekboy.cz, je zřejmé, že CZC.cz má v původní podobě skončit. Allegro sice ve svém vyjádření z 19. června úplný konec CZC.cz popírá, ale kolem situace mlží. Vlna nevole českých zákazníků ale možná Allegro přiměje ke změně plánů.

Logo Allegro Mojahid Mottakin / Shutterstock.com

Zajímavé komentáře zákazníků

Proti krokům Allegra se bouří skalní fanoušci obchodu, ale i běžní zákazníci. Níže si můžete prohlédnout vyjádření zákazníků pro Kupi a nejzajímavější komentáře napříč internetem.

„Na CZC jsem koupil všechny svoje počítače, líbilo se mi, že mají všechno perfektně popsané. Taky v diskusi u produktu mi vždycky bleskově a odborně odpověděli na dotaz, bojím se, že na Allegru to takhle fungovat nebude,“ vyjadřuje své obavy pro Kupi zákazník Petr, který u dvojky na trhu nakupoval radši než na Alze.

Zákaznice Veronika takové obavy nemá. „Nejsem žádný geek, jsem prostě normální zákaznice a na Allegru běžně nakupuju různé zboží a nikdy jsem neměla problém. Ale chápu, že to zázemí pro počítačové nadšence už asi nebude takové. Manžel z toho taky nemá radost,“ komentuje situaci pro Kupi.

Tak tomu říkám tragédie. CZC.cz používám přes 15 let a jejich vyhledávání a porovnaní produktů bylo na vyšší úrovni. Doufám, že nyní získaný monopol Alzy brzo někdo přeruší a založí něco podobně konkurenčního. RIP,“ píše Filip.

„Mně se zase líbilo, že CZC funguje jako taková wikipedie všech produktů, které se kdy prodávaly, včetně podrobných popisků a fotek a parametrů. U ostatních e-shopů, pokud se nějaké zboží doprodá, tak už není viditelné ani přes hledání Google. Dost se mi to hodilo při zpětném hledání parametrů nějakého obstarožního bazarového zboží, které jsem chtěl buď koupit, nebo prodat,“ přidává zajímavý postřeh uživatel s přezdívkou Brňák.

Problematice se podrobně věnuje influencer Geekboy:

Vyhledávat na Allegru je prostě utrpení. Zatím jsem tam nakoupil jen jednou náhradní díly na Hikoki vysavač a byl to porod,“ popisuje svou špatnou zkušenost David.

„Allegro je jen překupník, takže takový polský Aliexpress. (...) Reklamace vyřizovat na dálku, tak to určitě ne, CZC je kamenný obchod, sice nemá všude pobočky, ale reklamace jsou v klidu. Ale kvůli Allegru pravděpodobně skončí. Nemá cenu tam už tedy něco kupovat. Škoda,“ reaguje Milan.

„Allegro tu asi všechno zlikviduje. Dřív jsem rád objednával na Mallu – vybral jsem si zboží, připočetl dopravu a bylo. Teď, když jsem si vybral na Allegru, napočítali mi několikrát dopravu od různých dodavatelů, tak jsem to zrušil a od té doby už tam nechodím,“ píše Tomáš.

„Bohužel od vstupu Poláků se CZC ve všem zhoršilo. Byl to můj oblíbený obchod, ceny ale bohužel nejsou výhodné a to neustálé vnucování Allegra… I na Allegru jsem několikrát nakoupil a problém jsou dodací  lhůty a člověk si připadá, že nakupuje na tržišti bez záruky,“ myslí si M Majklyk.

Reakce konkurence a lidí z branže

Téma silně rezonuje nejen mezi zákazníky, ale i mezi lidmi z e-commerce branže. Reakce najdete třeba na sociálních sítích LinkedIn a X. 

Stejně jako v komentářích široké veřejnosti je zde cítit obava, jak Allegro integraci CZC jako jednoho z mnoha prodejců zvládne. Často zmiňují také to, že Alze do jisté míry zmizí silný konkurent, především pak na poli marketingu, protože reklamy zřejmě budou skloňovat pouze Allegro.

Důležitá je informace, že Allegro přebírá všechny závazky CZC, co se týče vrácení zboží a reklamací. Ovšem co se stane například s oblíbenými privátními značkami CZC, je záhadou. Situaci pro vás bude Kupi i nadále sledovat.

Napište nám do diskuze, jak konec původního CZC.cz a jeho přechod pod Allegro vnímáte vy.

Zdroje: Kupi, CZC (tiskové zprávy), Geekboy, sociální sítě, Feedit