Long covid trápí některé dodnes! Diagnostikujete si ho sami dle délky trvání, ale léčba je obtížná

Žena se drží za hrudník a krk Kmpzzz / Shutterstock.com

Možná si většina z nás myslí, že temné období covidu je už definitivně za námi, ale bohužel není to tak úplně pravda. Spoustu lidí trápí obtíže po prodělaném onemocnění, tzv. long covid. Jaké jsou příznaky a jak ses jej co nejdříve zbavit? To se dozvíte v našem článku.

Přečtěte si také

Má se syrové maso před vařením omývat vodou?

Dle absence zpráv v médiích můžeme mít pocit, že je definitivně po covidu a nikoho už netrápí. Ale není tomu úplně tak. Situace je sice pod kontrolou a denní počet pozitivních případů se snížil na minimum, i tak denně stále přibývá kolem 100 nových případů (i reinfekcí), konkrétní údaje o aktuálním počtu provedených testů, potvrzených případů, ale například i hospitalizací můžete sledovat na stránkách Ministerstva zdravotnictví ČR.

Kdy mluvíme o long covidu?

Jedná se v podstatě o postakutní covid. Long covid je to ve chvíli, kdy zdravotní potíže přetrvávají déle než čtyři týdny. Z toho důvodu jste schopni sami odhadnout dle délky obtíží, kdy se vás zmíněný long covid týká. Jakmile vás trápí zdravotní problémy po prodělání nemoci covid-19 déle než 12 týdnů, mluvíme o postcovidovém syndromu nebo chcete-li jinak, chronickém covidu.

Long covid může znamenat chronický stav, který je způsobený nakažením, ale může dojít také k reinfekci, tedy opakovanému onemocnění. Long covid se může dokonce objevit i rok nebo dva po prodělání infekce a dokáže potrápit po dlouhou dobu.

Žena leží a smutně se dívá Gladskikh Tatiana / Shutterstock.com

Rizikové skupiny

Long covid i postocovidový syndrom se typicky objevuje u lidí, kteří trpí obezitou, chronickým onemocněním. anebo kombinací dalších onemocnění, u kuřáků, lidí nad 50 let, ještě více u osob nad 85 let a také těch, kteří prodělali závažnější formu covidu a byli například i hospitalizováni. Long covid zažívají více i neočkovaní jedinci. Není ale výjimkou, že long covid potrápí i ty, kteří si prošli mírnou formou onemocnění covid-19.

Příznaky long covidu

Long covid zahrnuje širokou škálu příznaků, které se v průběhu mohou lepšit i horšit, mizet a zároveň se znovu objevit. Někdy ani není možné určit, zda je důvodem těchto příznaků onemocnění covidem, či nikoliv. Nejčastěji se jedná o extrémní únavu, která připomíná únavový syndrom, bolesti hlavy i celého těla, kašel, problémy se spánkem, změna chuti i čichu, nechutenství, dušnost, tlak na hrudníku, svalové horečky nebo neschopnost se soustředit.

Protože fyzické příznaky mohou trvat velmi dlouho, může to mít vliv i na psychický stav a jedinci s long covidem se mohou potýkat s depresemi, úzkostmi, změnami nálad, demotivací nebo vyhořením.

Léčba a prevence

Léčba long covidu je náročná a často zdlouhavá a vždy by ji měl vést odborník, tzn. praktický lékař. Pokud budou vaše příznaky přetrvávat, k lékaři si dojděte co nejdříve a nechte si pomoci. Pošle vás na potřebná vyšetření a navrhne nejvhodnější léčbu. Bohužel, nejúčinnější léčba je čas.

K prevenci patří zdravý životní styl. Jezte zdravě a vyváženě, dobře a dostatečně spěte a nezapomínejte ani na pohyb. Jedině tak snížíte možné obtíže na minimum, ale ani to není spásné.

3 ženy ve sportovním oblečení Brocreative / Shutterstock.com

„Na základě provedených studií je možné říci, že se s dlouhodobějšími následky po prodělání těžkého covidu-19 potýká necelá desetina pacientů, kteří těžkou formu onemocnění prodělali. U pacientů se nejčastěji objevují problémy s dušností, únavou, případně bolesti hlavy či kloubů, někteří se také stěžují na poruchy spánku. Léčbu zajišťujeme v Centru postcovidové péče FN HK, které za dobu svého působení eviduje několik tisíc pacientů, obecně je však možné uvést, že zdravotní komplikace u těchto pacientů postupně ustupují,“ popisuje pro Kupi za Fakultní nemocnici v Hradci Králové Bc. Jakub Sochor.

Zdroje: MZ ČR, NZIP, CDC, NHS, Fakultní nemocnice Hradec Králové