Tekutina na jogurtu a dalších mléčných výrobcích: Sníst, anebo raději vylít?

Holčička jí jogurt Pixel-Shot / Shutterstock.com

Na jogurtu nebo třeba v tvarohu se někdy nachází čirá tekutina, která oku příliš nelichotí. Napadlo vás někdy, co je vlastně zač a jestli byste ji měli vylít, nebo zamíchat do jogurt a bez starostí ji sníst? Máme pro vás odpověď!

Přečtěte si také

Rychlé kakaové šneky z kefíru bez čekání si zamiluje celá vaše rodina

Nejspíš moc dobře znáte tekutinu vyskytující se na povrchu mléčných výrobků, nejčastěji na jogurtech. A i když ji s největší pravděpodobností v lásce příliš nemáte, měli byste vědět, o co se jedná. Třeba si příště její vylití z kelímku rozmyslíte.

Co je tekutina na mléčných výrobcích?

Často se stává, že se nám po odklopení víčka jogurtu naskytne pohled na vodnatou tekutinu, která není příliš vábivá. Můžete ji buď zamíchat, nebo vylít. Která varianta je ta správná? Překvapivě ta první!

Tekutina na mléčných výrobcích se nazývá syrovátka. Obsahuje cenné látky, mezi které patří bílkoviny, vápník a draslík, ale také měď, zinek a probiotika. Jedná se o vedlejší produkt vzniklý při výrobě jogurtu a i když se vám možná na první pohled příliš nelíbí, může váš jogurt či jiný mléčný výrobek obohatit důležitými živinami. Odpověď je tedy zřejmá: Rozhodně zamíchat! 

3 různé jogurty se lžičkou Madele / Shutterstock.com

Proč se syrovátka na jogurtu objevuje

Tekutina se od jogurtu nejčastěji odděluje, když je postaven delší dobu na jednom místě, například v lednici. Syrovátka se po nějaké době začne od jogurtu oddělovat a usadí se na povrchu.

Díky syrovátce jsou jogurty tekutější a lépe se tak konzumují. Na tvrdých sýrech, jako je například čedar, syrovátku nenajdeme, protože jsou této tekutiny zcela zbaveny lisováním. 

Jak poznat zkažený mléčný výrobek?

Spousta lidí si myslí, že ona tekutina je známkou nízké kvality či rovnou zkažení mléčného výrobku, což není pravda. Zkažený výrobek poznáte nejčastěji podle nepříjemného zápachu, změny barvy či struktury a také chuti.

Zdroj: Yogurt Nutrition, Self