Tekuté náplasti, nahřívací i klikací přístroje, ovesné vločky. Co funguje na komáří štípance?

Žena v lese si nešťastně prohlíží štípance od hmyzu na své paži. Photoroyalty / Shutterstock.com

Sezóna svědivých štípanců je v plném proudu a na trhu se každým rokem objevuje více produktů a vychytávek, které mají s nepříjemnými následky hmyzího bodnutí účinně bojovat. Některé fungují pomocí chladu, jiné naopak pomocí tepla nebo dokonce elektrických impulzů. Některé jsou vhodnější pro děti a těhotné ženy, jiné zase oceníte při vodních sportech a plavání. Co všechno funguje na štípance (nejen) od komárů a který typ přípravku zvážit?

Přečtěte si také

Samosběr jablek je tady: Tipy na sady, kde si můžete natrhat jablka za dobrou cenu

Chladivé gely a masti

Jsou nejběžnějšími přípravky, po kterých v lékárnách nebo drogeriích saháme. Za velmi účinné se proti hmyzímu bodnutí považuje například mentolový či octanový krém a gel, který má chladivý, stahující účinek a zmírňuje pocit svědění. Osvědčená klasika je třeba gel Fenistil.

V poslední době jsou velmi populární i různé tyčinky a roll-ony (např. od značek After Bite, Phyteneo, After Pick či Fixa Protect), které se vejdou do každé kapsy, kabelky či batohu, umožňují praktickou aplikaci a přináší rychlou úlevu.

Dospělý nanáší na štípanec na dětské noze roll-on tyčinku. BaLL LunLa / Shutterstock.com

Tekutý pudr

Je méně známou, přesto účinnou alternativou k mastím a gelům. Díky svému speciálně vyvinutému složení přináší úlevu od svědění, otoků nebo bolesti. Lze ho univerzálně používat nejen na různá bodnutí (od komárů, ovádů, vos nebo včel apod.), ale i na opruzeniny, mírné spáleniny od slunce nebo podráždění od kopřiv.

Tekuté krytí (náplasti)

Výhodou tekutého krytí je, že na místě štípance vytvoří neviditelnou vrstvu, která místo chrání před okolními nečistotami a bakteriemi, ale také před vlhkostí. Tyto tekuté náplasti na štípance proto ocení děti i dospělí zejména při koupání, sportu nebo aktivní dovolené. Většinu z dostupných přípravků je možné rovněž používat na ošetření bodnutí různých druhů hmyzu.

Muž si ošetřuje štípanec černým klikátkem. RockPoint.cz

Nahřívací zařízení na štípance

Znáte oblíbenou babskou radu, která doporučuje štípance ošetřovat nahřátou lžičkou? Na stejném principu fungují i malá, lehká zařízení, která se přikládají na postižená místa. Na ta působí svou nahřívací plochou s teplotou kolem 50 stupňů a během několika vteřin šetrně urychlují hojící proces a pomáhají ulevit od svědění i otoků.

Díky tomu, že tato zařízení nepoužívají žádné chemikálie, jsou zcela vhodná a bezpečná i pro malé děti, těhotné ženy nebo jedince s citlivou či ekzematickou pokožkou.

Klikátko na štípance

„Click“ pomocníci proti svědění a otokům jsou obvykle kapesní mini klikátka, která po přiložení na postižené místo a stlačení vysílají jemné a bezbolestné elektrické impulzy urychlující hojení. Jsou ideální na cesty, do malé příruční lékárničky, na chalupu i domů. Jejich použití je vhodné na dětskou i dospělou pokožku. 

Přírodní pomoc na štípance

Jako první pomoc můžete ale zkusit použít i celou řadu surovin, které najdete běžně doma. Portál Healthline například doporučuje přikládat dužinu z aloe vera s regeneračními účinky, rozkrojenou cibuli, mátový či tea tree olej, propolisové kapky, med nebo dokonce ovesné vločky (namočené a rozmixované s vodou do kašičky), které mají výborné zklidňující účinky.

Zdroje: Healthline, Cleveland Clinic, Kupi