Nádherné trvalky, které budou zdobit vaši zahradu barevnými květy po celé léto

Žena v zahradě dřepí u záhonu s fialovými květinami Julia Zavalishina / Shutterstock.com

Mít zahradu rozkvetlou po celé léto je snem každého zahradníka. Ve skutečnosti to není nedosažitelný cíl, stačí si vybrat trvalky, které kvetou od jara až do podzimu.

Přečtěte si také

Palubní kamera na čelním skle se vám může prodražit. Policie ji hodnotí jako přestupek

Trvalky jsou oblíbené kvetoucí rostliny, které toho vydrží spoustu. Přežijí celé dny i týdny na slunci i bez pravidelné zálivky, a přesto kvetou všemi možnými barvami. Nevýhodou je, že většinou kvetou jen několik dní či týdnů v roce. Naštěstí existují takové druhy, které kvetou po celé léto. Pojďte se s nimi seznámit. 

Hvězdnice

Hvězdnice jsou oku velmi lichotící trvalky, které kvetou bíle, růžově, fialově i modře. Vaši zahradu rozveselí krásnými květy od konce léta do podzimu. Stačí jim dopřát co nejvíce slunce a vlhkou, dobře propustnou půdu. Nikdy rostlinu nepřemokřujte, mohlo by to vést ke hnilobě kořenů.

Fialové květy hvězdnice Linhsiaowei / Shutterstock.com

Čechrava

Čechrava má své trsovité květy doslova načechrané. Kvetou v bílých, růžových, červených či fialových barvách a patří mezi trvalky, které vaši zahradu jednoznačně ozvláštní. Zaměřte se na déle kvetoucí druhy, protože některé kvetou jen pár týdnů. Čechrava má ráda stín a dobře propustnou půdu bohatou na živiny. Je vhodné ji pravidelně zalévat, aby byla co nejkrásnější.

Třapatkovka nachová

Třapatkovka nachová kvete velmi dlouho, většinou po celé léto až do podzimu, je však nutné pravidelně odstraňovat odkvetlé květy. Vyhovuje jí suchá půda a je zcela nenáročná na pěstování. Nevýhodou je, že obvykle trvá i několik let, než začne kvést. Čekání ale rozhodně stojí za to.

Denivka

Denivka je odolná rostlina, která má velké trubkovité květy. Ty sice často opadávají, ale ty nové na sebe nenechají dlouho čekat. Zaměřte se na odrůdu Stella d'Oro – ta oproti ostatním kvete od května až do září, někdy i do října. A kde se jí daří nejlépe? Ocení dostatek slunce a dobře propustnou vlhkou půdu.

Žluté květy denivky 1849 Photo / Shutterstock.com

Šalvěj

Šalvěj je bylinka, která kvete od jara do začátku podzimu a vyznačuje se výraznými fialovými květy. Kromě toho, že jsou tyto bylinky ideální na každou zahradu, mají i spoustu využití. Ze šalvěje si můžete vyrobit odvar, jenž lze využít jako přírodní ústní vodu, vhodný je ale i pro dezinfekci ran. Rozdrcené listy můžete přikládat na podrážděnou pokožku po bodnutí hmyzem. 

Ačkoliv šalvěj dobře snáší sucho, bude se jí nejlépe dařit, když jí dopřejete pravidelnou zálivku. Můžete ji vysadit i na skalku nebo na záhon, kde slunce praží po celý den. Nevadí jí ale ani polostín.

Zdroj: Kupi , NCBI