Ceny vířivek klesly k 8 000 Kč! Nafukovací, nebo pevnou?

Pár se s dětmi koupe v nafukovací vířivce Marimex

Není nad to, když se během parného léta můžete jít zchladit do vody. Kromě klasických bazénů jsou oblíbené taky domácí vířivky, které vás nejen osvěží, ale ještě mají zdravotní benefity a vypadají stylově. Jaké jsou rozdíly mezi nafukovacími a vanovými? A kde je koupit?

Přečtěte si také

Nákupní vozík: Používá ho každý, ale skoro nikdo neví, jak a proč vznikl. První modely budily odpor

Obliba vířivek za poslední roky stoupá. Lákavý je fakt, že si jí můžete na rozdíl od bazénu užívat téměř celoročně, nespotřebujete tolik vody a ještě má koupel v bublinách spoustu zdravotních benefitů. Někteří si ji dokonce pořizují jako doplněk ke stávajícímu bazénu. Vířivka se totiž na rozdíl od bazénu dá velice snadno a rychle vyhřát na cca 40 stupňů, díky čemuž se v ní můžete koupat i v období, kdy je váš bazén ještě příliš studený.

Dvojice ve vířivce Halfpoint / Shutterstock.com

Ceny nafukovacích vs. vanových vířivek

Nafukovací vířivku si můžete koupit dokonce už pod 7 000 Kč, avšak pokud chcete investovat do zboží známějších značek, připravte si asi o tisícovku více. Podle srovnávače Zboží.cz například nafukovací vířivka Bestway Lay-Z Spa Whirpool St. Lucia AirJet 60037 vyjde bez koruny na 8 000 Kč. Vířivku od Marimexu MSpa Bergen C-BE042 pro 4 osoby pak koupíte na oficiálním e-shopu za 8 490 Kč. Dostupná je také v hobby marketech.

„Mobilní nafukovací vířivky kombinují výhody nafukovacích bazénů a luxusních vířivek. V horkých dnech nahrazují bazény a přinášejí osvěžení,“ říká pro Kupi Markéta Šretrová z firmy Marimex. Ve výbavě takové vířivky je standardně tělo vířivky, ovládací jednotka, podložka a kryt. „Stejně jako vestavěné vířivky disponují tryskami pro masáž celého těla, ale jejich pořizovací cena je výrazně nižší. Jsou velmi dostupné pro široké pole zájemců, a to jak cenou, tak i požadavky na umístění,“ dodává. 

Druhou variantou jsou „vanové“ či jinak „pevné“ vířivky – mají akrylátovou nebo sklolaminátovou vanu a obložení ze dřeva, plastu nebo dřevoplastu. Cena je kvůli delší životnosti a celkově vyššímu zážitku z pobytu ve vířivce vyšší, ale i v tomto segmentu  ceny klesly. Například na amRelax.cz teď pořídíte vířivku Trento pro 5 osob včetně termoizolačního krytu a schůdků za 125 900 Kč. Stylové jsou taky dřevěné koupací sudy s vířivkou za cenu už od cca 89 000 Kč.

Pevné vířivky jsou lepší v životnosti, ale třeba i v provozu v zimě, kdy je snadnější je vytopit díky izolaci a termoizolačnímu poklopu. Další výhodou je to, že pevné vířivky mají speciálně tvarované pozice na ležení nebo sezení včetně umístění trysek,“ vysvětluje pro Kupi Ondřej Lapáček z prodejny a e-shopu amRelax.cz.

Pevná vířivka amRelax

Jaké jsou hlavní rozdíly mezi nafukovací a pevnou vířivkou?

Hlavní výhodou nafukovací vířivek je nízká cena a rychlost instalace. Vířivku stačí koupit, vybalit z krabice, nafoukat pumpičkou nebo kompresorem, umístit na rovný povrch, napustit vodu, připojit do zásuvky a můžete si užívat osvěžující masážní koupel. Zároveň ji můžete kdykoliv vypustit, složit a na zimu uskladnit. Ale pozor, vyhřívaná vířivka vás bude těšit i v zimě! Nevýhodou nafukovaček je menší životnost.

Co se týče pevných vířivek, za svou vyšší počáteční investici dostanete odolnější produkt, který znáte třeba z wellness zařízení. S usazením a zprovozněním vám většinou pomůže firma. Součástí výbavy je často LED osvětlení, rádio nebo Bluetooth reproduktor. Sedadla jsou díky akrylátové nebo sklolaminátové vaně lépě tvarovaná, obložení vířivky může být dřevěné nebo plastové. Nevýhodou je kromě vyšší ceny také vyšší hmotnost. Pevná vířivka musí být umístěna na dokonale pevný a rovný povrch.

Jak dosáhnout čisté vody?

Obě varianty vířivek se prodávají s filtrací i bez ní. Čisté vody lze dosáhnout i přírodním způsobem. Vířivku lze provozovat i bez chemie, ale voda se musí často měnit. Všechny naše vířivky mají zabudovanou filtraci a pokud zákazník používá i doporučenou chemii, tak vodu nemusí měnit i několik měsíců,“ říká Lapáček z amRelax.cz.

Moderním způsobem udržování čisté vody je solinátor. Solinátor je součástí vybraných modelů vířivek, přeměňuje sůl na chlor a tím dezinfikuje vodu. Chemie pro vířivky, kterou prodává Marimex, je bezchlorová a funguje na principu aktivního působení kyslíku, díky čemuž je ideální pro děti i osoby s citlivou pokožkou a je šetrnější k životnímu prostředí i materiálům samotných vířivek,“ vysvětluje Šretrová ze společnosti Marimex.

Muž a žena se koupou ve vířívce peopleImages.com - Yuri A / Shutterstock

Podle jakých parametrů vybrat vířivku?

Kromě vzhledu a ceny se zaměřte na tyto důležité parametry.

  • Druh vířivky: Pokud máte omezený rozpočet nebo ji chcete používat pouze dočasně, zvolte nafukovací. Pokud chcete věší luxus a máte na ni místo na zahradě, v pergole, nebo dokonce v interiéru zvolte pevnou vířivku.
  • Počet osob: Počítejte s tím, že maximální počet osob znamená, že ve vířivce budete hodně namačkaní, takže volte raději větší. Standardem jsou obvykle 2–4 osoby.
  • Rozměry: Nejmenší kruhové vířivky mají průměr okolo 150 cm a hloubku 60 až 80 cm. Pokud chcete více prostoru, standardem je průměr cca 2 m s hloubkou 90 cm. Modely s obdélníkovým půdorysem obvykle začínají s rozměry od 180 × 120 cm.
  • Objem: Nejmenší vířivky pojmou od 600 do 800 l vody, ale většina má nad 1 000 l, tedy jeden kubík.
  • Tvar: Nejčastější tvary jsou kruh nebo čtverec, záleží na vás, co se vám více líbí.
  • Typ a počet trysek: Existují dva druhy trysek – vzduchové (aeromasážní) a vodní (hydromasážní). Vzduchové trysky vytváří charakteristické bublinky, vodní trysky jsou většinou intenzivnější a masírují více hloubkově. Základní vířivky mají od 50 do 100 trysek.
  • Materiál: Nafukovací vířivky jsou vyrobeny z pružného plastu a gumy. Čím větší a těžší je vířivka, tím by měl být materiál silnější. Levnější pevné vířivky mají vložku ze sklolaminátu, dražší z odolnějšího akrylátu.

Pobyt ve vířivce pomůže se spánkem

Jedním z hlavních zdravotních benefitů vířivek je jejich pozitivní vliv na kardiovaskulární systém. Masážní trysky pomáhají rozšiřovat cévy, což zlepšuje krevní oběh a snižuje krevní tlak. Tímto způsobem může pravidelné používání vířivky přispět ke snížení rizika kardiovaskulárních onemocnění.

Kromě toho masážní trysky ulevují namoženým svalům, uvolňují svalové napětí a zlepšují regeneraci po fyzické aktivitě. Masáž také stimuluje pokožku, podporuje její prokrvení a může pomoci s odstraněním odumřelých kožních buněk, což vede k hladší a zdravější pokožce.

Stejně důležité jako ty fyzické, jsou i psychické benefity vířivek. Pobyt ve vířivce výrazně přispívá k redukci stresu a úzkosti – masáže uvolňují tělo i mysl. Během pobytu ve vířivce se vyplavují endorfiny, hormony štěstí, což zlepšuje náladu a celkový pocit pohody. Pravidelné využívání vířivky může také zlepšit kvalitu spánku, což je klíčové pro regeneraci těla a duševní rovnováhu. 

Zdroje: Kupi, Marimex, amRelax, National Library of Medicine, Zboží, Healthline