Borůvkový cheesecake: Sametově jemný a osvěžující dezert, který vás donutí zhřešit

Borůvkový cheesecake, ozdobený borůvkami, servírovaný na růžovém talíři Kupi.cz

Kdo by nemiloval cheesecake? Oblíbený americký dort zbožňují na celém světě. Hodí se každou slavnostní příležitost i jen tak na zpříjemnění odpoledne u kávy. My si tentokrát připravíme osvěžující borůvkový cheesecake. Chutná božsky! Pojďte si ho upéct s námi!

Přečtěte si také

Lehký salát s kozím sýrem a fíky: Jednoduchá a zatraceně dobrá rychlovka k večeři

Cheesecake je oblíbený na celém světě

Cheesecake patří mezi ikonický americký dort, který je slavný na celém světe. Je pro něj typická křupavá krusta ze sušenek a lahodná náplň z krémového sýra. V Americe na ni používají sýr Philadelphia, a to už od roku 1880! Poprvé ho do cheesecaku použili kuchaři v New Yorku a odtud se oblíbený dezert rozšířil dále do světa. 

Borůvkový cheesecake, ozdobený borůvkami, servírovaný na růžovém talíři Kupi.cz

Jak na dokonalý cheesecake?

Jaké sušenky jsou na cheesecake nejlepší? Nám nejvíc chutnají klasické BeBe sušenky. K borůvkovému cheesecaku se ale skvěle hodí i čokoládové. Sušenky doporučujeme nadrtit paličkou na maso. Důležité je sušenkovou vrstvu do dortové formy pořádně natlačit. Vezme si na pomoc skleničku, s tou vám to půjde jedna báseň.

V našem receptu jsme na sýrovou náplň použili mascarpone. To ale můžete klidně nahradit Lučinou nebo sýrem Philadelphia. Dokonce existují i recepty, které do náplně dávají i cottage sýr nebo riccotu.

Správně připravená a upečená náplň si drží stále svůj tvar. To znamená, že během pečení nenaskočí a po upečení nesplaskne.  Aby se vám to povedlo, náplň míchejte krátce, jen do té doby, než se všechny ingredience spojí. Delším mícháním do ní dostanete vzduch, který způsobí nafouknutí náplně během pečení. Doporučujeme krém nechat před pečením ještě 5 minut odpočinout, aby z něj odešly případné vzduchové bubliny.

Nepečený limetkový cheesecake
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Nepečený limetkový cheesecake

Nepečený limetkový cheesecake z máslových sušenek a krému z mascarpone a tvarohu vás zaručeně dostane. Je lehký, svěží a chutná po limetkách, navíc jej budete mít připravený během chvilky.

Nepečený limetkový cheesecake
Cheesecake s meruňkovým šmakounem
Čas přípravy: 45 min Obtížnost: Střední

Cheesecake s meruňkovým šmakounem

Cheesecake s meruňkovým šmakounem neobsahuje mouku, tedy ani lepek. Nemusíte se však bát, že by nedržel pohromadě, jeho základ tvoří sýr cottage a meruňkový šmakoun (tepelně opracovaný chlazený dezert se sladidlem na bázi vaječného bílku s meruňkami), který má pojivé vlastnosti.

Cheesecake s meruňkovým šmakounem

Recept na borůvkový cheesecake

Ingredience na 8 porcí:

Korpus

  • 185 g Bebe sušenek
  • 50 g másla

Krém

  • 125 g jogurtu
  • 320 g mascarpone
  • hrst borůvek
  • 1 vejce
  • 100 ml medu
  • 1 lžička citronové kůry v BIO kvalitě

Rozvar

  • 100 g borůvek
  • 50 g cukru krystal

Postup:

  1. Předehřejeme si troubu na 160 °C. Bebe sušenky rozdrtíme v míse (paličkou na maso), přidáme rozpuštěné máslo a zpracujeme do kompaktní hmoty.
  2. Tuto směs natlačíme rovnoměrně do koláčové formy a dáme péct asi na 10 minut do trouby.
  3. Mezitím si připravíme krém. Jogurt ušleháme společně s mascarpone, vajíčkem, nastrouhanou citronovou kůrou, borůvkami a medem.
  4. Vzniklou směs nalijeme na upečený korpus a pečeme dalších cca 75 minut.
  5. Po upečení necháme vychladnout.
  6. Připravíme si rozvar. Borůvky opláchneme a vložíme do hrnce společně s cukrem. Směs přivedeme k varu a necháme asi 10 minut vařit na mírném stupni.
  7. Necháme vychladnout, propasírujeme, poté nalijeme na vychladlý cheesecake a rozetřeme.

Zdroj: Kupi