Kdo by nemiloval cheesecake? Oblíbený americký dort zbožňují na celém světě. Hodí se každou slavnostní příležitost i jen tak na zpříjemnění odpoledne u kávy. My si tentokrát připravíme osvěžující borůvkový cheesecake. Chutná božsky! Pojďte si ho upéct s námi!
Cheesecake patří mezi ikonický americký dort, který je slavný na celém světe. Je pro něj typická křupavá krusta ze sušenek a lahodná náplň z krémového sýra. V Americe na ni používají sýr Philadelphia, a to už od roku 1880! Poprvé ho do cheesecaku použili kuchaři v New Yorku a odtud se oblíbený dezert rozšířil dále do světa.
Jaké sušenky jsou na cheesecake nejlepší? Nám nejvíc chutnají klasické BeBe sušenky. K borůvkovému cheesecaku se ale skvěle hodí i čokoládové. Sušenky doporučujeme nadrtit paličkou na maso. Důležité je sušenkovou vrstvu do dortové formy pořádně natlačit. Vezme si na pomoc skleničku, s tou vám to půjde jedna báseň.
V našem receptu jsme na sýrovou náplň použili mascarpone. To ale můžete klidně nahradit Lučinou nebo sýrem Philadelphia. Dokonce existují i recepty, které do náplně dávají i cottage sýr nebo riccotu.
Správně připravená a upečená náplň si drží stále svůj tvar. To znamená, že během pečení nenaskočí a po upečení nesplaskne. Aby se vám to povedlo, náplň míchejte krátce, jen do té doby, než se všechny ingredience spojí. Delším mícháním do ní dostanete vzduch, který způsobí nafouknutí náplně během pečení. Doporučujeme krém nechat před pečením ještě 5 minut odpočinout, aby z něj odešly případné vzduchové bubliny.
Cheesecake s meruňkovým šmakounem neobsahuje mouku, tedy ani lepek. Nemusíte se však bát, že by nedržel pohromadě, jeho základ tvoří sýr cottage a meruňkový šmakoun (tepelně opracovaný chlazený dezert se sladidlem na bázi vaječného bílku s meruňkami), který má pojivé vlastnosti.
Korpus
Krém
Rozvar
Zdroj: Kupi