Výrobci sází na upflaci, zákazníci jim skáčou na lep: Starým výrobkům přidají nové benefity a pak je zdraží

Žena se s údivem dívá na cenovku u zboží. Nicoleta Ionescu / Shutterstock.com

Zákazníci si v posledních letech zvykli na vysoké ceny, a proto se rozhodli dlouhodobě šetřit. To se ale zase vůbec nelíbí výrobcům, kteří neustále zkoušejí nové triky a spousta zákazníků jim skáče na lep. Nachytali jste se i vy?

Přečtěte si také

Bramborové knedlíčky s povidlově sladkým překvapením a mákem

Co je upflace: Trend z USA, který je u nás už dávno

Trend jménem upflace se podle agentury Bloomberg objevil v USA, kde si na něj zákazníci teprve zvykají. U nás v Česku už ho ale znají dlouho. Lidé přestali tolik utrácet a učí se doma hromadit méně věcí. To se týká třeba i kosmetiky, jejíž prodej v posledních letech klesá. Začalo to už v době covidové pandemie, kdy se ženy kvůli rouškám méně líčily, poté se zákazníkům nechtělo nakupovat kvůli vysokým cenám. Klesající prodeje se výrobci snaží změnit tím, že udělají výrobky pro zákazníky atraktivnějšími, aby si je kupovali. Jenže ve skutečnosti se jedná o stále ty samé produkty. 

Záběr na ženu, která si prohlíží účtenky v obchodě. Pormezz / Shutterstock.com

Více benefitů u produktu, vyšší cena

Výrobci tedy ke sprchovému gelu 3v1 přidali o něco dražší variantu 4v1, která zákazníky láká koupit si lepší produkt. Ve skutečnosti je ale stejný, pouze se vymyslel další benefit, který by mohl zákazníka nalákat ke koupi.

Dalším trikem mohou být některé deodoranty, které se aplikují pouze na určitou část těla. Výrobce Procter & Gamble nyní uvádí, že lze deodorant používat na celé tělo. Takových triků je ale spousta a můžete na ně narazit téměř u všech výrobků v oblasti kosmetiky, čím dál častěji pak i u potravin.

Upflace nabírá na síle

Agentura Bloomberg upozorňuje, že upflace výrobců nabírá na síle. Tyto praktiky mohou aplikovat nejen na kosmetiku, ale třeba i na potraviny. Je tedy třeba mít se na pozoru, když nějaký výrobek bude hlásat o svých mnohočetných výhodách a způsobech použití, a nenechat se nachytat.

Žena vybírá v obchodě kosmetické produkty. Caftor / Shutterstock.com

Jak se bránit?

Některé obchody (zejména e-shopy) mají u svých produktů uvedenou nejen cenu, ale také údaje o tom, kdy naposledy byla zvýšena. Jiné obchody pak nabízí údaj o tom, jaká cena byla nejnižší za posledních 30 dní. Tyto údaje vám mohou pomoci se zaměřit na produkty s dlouhodobě nižšími cenovkami.

Zdroje: Seznam Zprávy, Bloomberg