Jak se starat o elektroniku v horku? Těmito chybami můžete svůj mobil či notebook úplně odrovnat

Žena v klobouku stojí v bazénu a vedle něj má položený notebook, na kterém pracuje Opat Suvi / Shutterstock.com

Věnujete v horkých dnech svým mobilům a počítačům speciální péči? Nebo jim dáváte doma i venku pořádně zabrat a v jejich používání se nijak neomezujete? Pak si dávejte pozor, riskujete totiž snížení jejich životnosti i nevratné poškození. Přitom stačí dodržet pár důležitých zásad a chytrých kroků. Můžete tím ušetřit tisíce korun za opravy či pořízení nové nezbytné elektroniky. Jak se o mobily, notebooky a tablety v létě starat?

Přečtěte si také

Učebnice z druhé ruky jsou až o 95 % levnější, uvádí antikvariát. Kde všude se dají levněji koupit?

První pomoc při přehřívání

Že se vám mobilní telefon nebo notebook přehřívá, poznáte snadno. Kromě toho, že je velmi horký, se také začne zasekávat a zpomalovat. Některé vás dokonce pomocí notifikace varují, nebo se rovnou vypnou.

V takových případech je nejlepší přístroj přestat na chvíli používat, odstranit z něj všechny obaly, vypnout ho a počkat, až samovolně vychladne. Nikdy jej nedávejte do lednice nebo k jinému mrazícímu předmětu. Šoková změna teploty může baterii a chladícím systémům uškodit stejně jako přehřívání.

Mladá žena leží na pláží a poslouchá hudbu ze sluchátek, připojených do telefonu, který drží v ruce Kaspars Grinvalds / Shutterstock.com

Jak přehřívání předcházet?

Dobré je rovněž myslet na prevenci. Zařízení používejte co nejvíce ve stínu, nenechávejte je ležet na přímém slunci (např. v autě, na zahradě, u vody či na pláži) nebo na rozpáleném stole či kovových a matných površích.

Ať už používané nebo odložené, elektronické přístroje by (nejen) ve vysokých teplotách měly mít možnost dýchat, čímž jim umožníte dostatečný přívod vzduchu a zamezíte zbytečnému přehřívání. Notebooky proto odložte z klína nebo matrace postele na chladicí podložku. Telefon zase noste co nejméně v kapse a ideálně nepoužívejte gumové, silikonové či jiné neprodyšné plastové obaly, které zvláště v létě škodí více, než by se mohlo zdát.

Chladicím systémům zařízení také ulevíte, když je nebudete pokládat na sebe. Dostatek prostoru dopřejte i větrákům u stolních počítačů. Odkliďte z jejich okolí přebytečné předměty nebo je nedávejte přímo ke stěně. 

Omezte hraní her a používání GPS

U mobilů rovněž omezte používání funkcí a aplikací, které je nejvíce zatěžují a přispívají k přehřívání. Kdykoliv to jde, zapněte na nich úsporný režim nebo snižte jas, vypněte bluetooth či wifi. A mějte na paměti, že k nejnáročnějším patří hraní her, sledování videí a používání fotoaparátu či navigace. 

Právě GPS je pro mobily extrémně energeticky náročná, což může být ve spojení s vysokými teplotami v autě a nevhodnými plastovými obaly velmi nebezpečné. Většina chytrých telefonů je totiž napájena lithium-iontovými akumulátory, které jsou na přehřátí citlivé.

„Vystavování takto extrémním podmínkám způsobuje prudký pokles kapacity či zkrácení životnosti akumulátoru. V extrémních případech může baterie v telefonu dokonce explodovat a ohrozit tak celou posádku,“ upozorňuje Denisa Krumlová, marketingová manažerka společnosti REMA Systém.

V autě proto používejte jiné zdroje navigace, nebo držák na telefon umístěte do blízkosti průduchu klimatizace, radí Krumlová.

Řidič sedí za volantem a pravou rukou nastavuje GPS v telefonu, který je v držáku Rostislav_Sedlacek / Shutterstock.com

Dávejte pozor na vodu

V letních měsících ohrožuje naše telefony, tablety i notebooky mnohem více než kdy jindy venkovní prostředí. Šplíchající voda z bazénu na zahradě či na koupališti, focení v moři nebo nečekané lijáky a bouřky… Ve všech situacích myslete na dostatečnou ochranu. Zvláště u slané mořské vody, která může zapříčinit korozi vnitřních obvodů mobilního telefonu a způsobit mu trvalé poškození.

U vody proto nechávejte svá zařízení ve vodotěsných obalech. Na focení ve vodě či pod hladinou se vybavte speciálními voděodolnými pouzdry, které váš přístroj udrží v suchu. A při práci doma na zahradě nebo terase zase nenechávejte nehlídané laptopy a mobily volně odložené. Může se stát, že na ně zapomenete a přijde nečekaný déšť.

Mobilům dopřejte pravidelné čištění

Během cestování, lenošení na pláži, práci na zahradě i obdivování památek jsou vystavovány velkým nánosům okolního znečištění – prachu, písku, drobným kamínkům, drobkům z batohů apod. A právě tyto drobné nečistoty mohou ucpat nejen větrací otvory zařízení. Pravidelně jim proto nezapomeňte čistit místo pro konektor i reproduktory, aby chlazení, nabíjení i přehrávání zvuku fungovalo správně. 

Zdroje: Rema, Kupi