Na grilovačce se vytaste s „kovbojskými bonbony“ aneb Napadlo by vás kandovat papričky jalapeño?

Mísa s pálivými papričkami, vedle v malých miskách cukr, koření, jablečný ocet Fotema / Shutterstock.com

Na jakých cukrovinkách si ujíždí praví američtí kovbojové? Podle popularity této dobroty na ničem méně pálivém, než jsou oblíbené chilli papričky jalapeño. Jejich kandování ve sladkokyselém sirupu vás překvapí nečekanou, přesto návykovou chutí. Příprava tzv. Cowboy Candy vám zabere nejvýše 30 minut a v lednici vydrží až 4 týdny. Jak si kandovaná jalapeña připravit? A s čím vším se dají jíst?

Přečtěte si také

Už dva plátky šunky denně zvyšují riziko cukrovky, varuje nová studie

Jak chutnají cowboy candy neboli cukrové chilli papričky?

Když se řekne jalapeños, většina z nás si vybaví nakládaná zelená kolečka s nakyslou chutí. A když se řekne kandování, představíme si spíše poslazené kůry citrusů nebo slupky melounů. Věděli jste ale, že jsou chilli papričky ve světě klasifikované jako ovoce? Nejen proto jsou ke kandování zcela ideální.

Recept pochází z Texasu a v tomto případě se používají čerstvé pálivé papriky, které se krájí na kroužky a vaří i uchovávají ve sladkokyselém sirupu. Díky tomu nabízí zajímavou explozi ostré, sladké i příjemně nakyslé chuti a dají se konzumovat na nespočet způsobů.

Dvě otevřené zavařovací sklenice s nakládanými papričkami Fotema / Shutterstock.com

Do čeho se kandovaná jalapeña hodí?

Jednoduše řečeno je můžete přidat do všech pokrmů, do kterých byste obvykle přihodili pár koleček nakládaných chilli papriček spolu s karamelizovanou cibulkou nebo jinou sladkou ingrediencí (například medem, medovou hořčicí, javorovým sirupem apod.). 

Nebojte se je vyzkoušet v kombinaci s burgery, hot dogy, sendviči, pizzou nebo nachos (s mletým masem a sýrovou omáčkou). Zajímavě dochutí i tortilly, kuřecí maso, žebírka a jiné pochoutky z grilu či udírny, smažené či pečené brambory a někdo si je dokonce nemůže vynachválit jako posyp na sladkou smetanovou zmrzlinu. Výborné jsou ale i jen tak samotné, jako zobání k televizi, na party nebo k pivu

Co budete k přípravě potřebovat?

  • Čerstvá celá jalapeña
    • Tyto mírně pálivé zelené nebo červené papričky obvykle koupíte v mnoha větších obchodech (hledejte je v chladicích boxech u ovoce a zeleniny, např. v Globusu, Kauflandu či Makru, nebo na Rohlík.cz i Košík.cz), případně můžete zkusit sáhnout po mixu středně pálivých barevných papriček, které nabízí třeba v Lidlu či Albertu. Balení o třech kusech vás obvykle vyjde na 29 až 39 Kč. 
  • Třtinový cukr (případně klasický krystal)
  • Jablečný ocet
  • Koření dle chuti
    • Přidává se hořčičné či celerové semínko, kurkuma pro hezčí barvu nebo uzená paprika pro kouřovější chuť.
Zelené papričky naložené ve sklenici, kolem čerstvé papričky vlasna / Shutterstock.com

Recept: Kandovaná jalapeña (Cowboy Candy)

Ingredience:

  • 8 až 12 středních papriček jalapeňo (cca 230 gramů)
  • 200 g cukru krystal
  • 120 ml jablečného octa
  • 1 lžička žlutých nebo hnědých hořčičných semínek
  • 1/2 lžičky celerových semínek
  • 1/4 lžičky mleté kurkumy
  • 1/2 lžičky soli
Chilli omáčka sriracha
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Chilli omáčka sriracha

Pokud máte rádi pikantní jídla, určitě vám přijde vhod naše skvělá chilli omáčka. Chuť a pálivost výsledné omáčky záleží na tom, jaký druh chilli papriček použijete.

Chilli omáčka sriracha
Ryba s rýží po mexicku
Čas přípravy: 45 min Obtížnost: Snadný

Ryba s rýží po mexicku

Ryba s rýží po mexicku je skvělým odlehčeným pokrmem, na kterém si zajisté pochutnají nejen příznivci zdravé stravy. Příprava je velmi snadná, mohou se do ní tedy bez obav pustit i kuchaři začátečníci.

Ryba s rýží po mexicku

Postup:

  1. Chilli papričky jalapeño nakrájejte na tenčí kolečka.
  2. V rendlíku nebo hlubší pánvi smíchejte cukr, ocet a koření se solí. Přiveďte k varu a na středním plamenu míchejte, dokud se cukr nerozpustí (cca 4 minuty).
  3. Vhoďte kolečka jalapeño a za pravidelného míchání vařte dalších asi 5 minut. Nelekněte se, papričky se budou svrašťovat a budou získávat pěkný lesk.
  4. Pomocí děrované lžíce přemístěte hotová jalapeña do předem připravené čisté uzavíratelné sklenice.
  5. Tekutinu ponechte na sporáku a ještě dalších 5 až 10 minut redukujte, dokud nezíská hustou sirupovou konzistenci. Teplým sirupem přelijte kolečka ve sklenici a ujistěte se, že jsou všechna stlačená a ponořená. Nechte volně vychladnout.

Hotové skladujte v lednici. Doporučujeme s konzumací chvíli počkat a pár dní takto nechat papričky odležet. Jednak se jim vrátí trocha šťavnatosti a tvaru, ale také získají intenzivnější chuť. V chladu vám takto vydrží chutné klidně i měsíc.

Zdroje: The Kitchn, Food, Kupi