Na jakých cukrovinkách si ujíždí praví američtí kovbojové? Podle popularity této dobroty na ničem méně pálivém, než jsou oblíbené chilli papričky jalapeño. Jejich kandování ve sladkokyselém sirupu vás překvapí nečekanou, přesto návykovou chutí. Příprava tzv. Cowboy Candy vám zabere nejvýše 30 minut a v lednici vydrží až 4 týdny. Jak si kandovaná jalapeña připravit? A s čím vším se dají jíst?
Když se řekne jalapeños, většina z nás si vybaví nakládaná zelená kolečka s nakyslou chutí. A když se řekne kandování, představíme si spíše poslazené kůry citrusů nebo slupky melounů. Věděli jste ale, že jsou chilli papričky ve světě klasifikované jako ovoce? Nejen proto jsou ke kandování zcela ideální.
Recept pochází z Texasu a v tomto případě se používají čerstvé pálivé papriky, které se krájí na kroužky a vaří i uchovávají ve sladkokyselém sirupu. Díky tomu nabízí zajímavou explozi ostré, sladké i příjemně nakyslé chuti a dají se konzumovat na nespočet způsobů.
Jednoduše řečeno je můžete přidat do všech pokrmů, do kterých byste obvykle přihodili pár koleček nakládaných chilli papriček spolu s karamelizovanou cibulkou nebo jinou sladkou ingrediencí (například medem, medovou hořčicí, javorovým sirupem apod.).
Nebojte se je vyzkoušet v kombinaci s burgery, hot dogy, sendviči, pizzou nebo nachos (s mletým masem a sýrovou omáčkou). Zajímavě dochutí i tortilly, kuřecí maso, žebírka a jiné pochoutky z grilu či udírny, smažené či pečené brambory a někdo si je dokonce nemůže vynachválit jako posyp na sladkou smetanovou zmrzlinu. Výborné jsou ale i jen tak samotné, jako zobání k televizi, na party nebo k pivu.
Ingredience:
Pokud máte rádi pikantní jídla, určitě vám přijde vhod naše skvělá chilli omáčka. Chuť a pálivost výsledné omáčky záleží na tom, jaký druh chilli papriček použijete.
Hotové skladujte v lednici. Doporučujeme s konzumací chvíli počkat a pár dní takto nechat papričky odležet. Jednak se jim vrátí trocha šťavnatosti a tvaru, ale také získají intenzivnější chuť. V chladu vám takto vydrží chutné klidně i měsíc.
Zdroje: The Kitchn, Food, Kupi