Domácí langoše ze zakysané smetany: Křupavá a nadýchaná dobrota, které neodoláte

2 langoše na sobě, potřené kečupem a posypané sýrem na plátěné utěrce Stepanek Photography / Shutterstock.com

Když vyrazíme na koupaliště nebo na festival, langoše patří mezi zdejší tradiční rychlé občerstvení. Už jste si je někdy dělali i doma? Máme pro vás super recept na trochu odlehčené langoše ze zakysané smetany. Jsou krásně vláčné a nadýchané. Pojďte je vyzkoušet s námi!

Přečtěte si také

Jak na to, aby parfém vydržel vonět celý den? Naučte se ho správně používat

Proč dát do langošů zakysanou smetanu?

Langoše patří mezi oblíbenou pochoutku na letních festivalech a na koupalištích. Proč? Jsou geniálně jednoduché, neodolatelně dobré a se spoustou variací. Kromě klasiky v podobě langoše s kečupem a sýrem můžete ochutnat klidně i langoš se zakysanou smetanou a borůvkami.

Už jste ale zkoušeli přidat zakysanou smetanudo těsta na langoše? Věřte nebo ne, ale díky ní budou vaše domácí langoše vláčné, nadýchané a nenasáknou při smažení ani tolik oleje. Taková trochu dietnější verze oblíbené pochoutky. A nejvíc super je, že těsto kyne v lednici a můžete ho tam nechat kynout i pár dní. Takže si langoše můžete vychutnat klidně i více dní po sobě.

Čím si můžete langoše ochutit? Kromě kečupu, česneku a sýra zkuste zakysanou smetanu, opečenou slaninu, šunku, tvaroh nebo cibulku. Jestli chcete sladký langoš, vsaďte na osvědčenou kombinaci domácí zavařeniny a cukru.

Langoše z jogurtu
Čas přípravy: 50 min Obtížnost: Snadný

Langoše z jogurtu

Maďarské langoše zná skoro každý jako křupavé placky dochucené česnekem, kečupem a strouhaným sýrem. Tyhle langoše jsou výborné a hlavně nejsou mastné, díky jogurtu nenasají tolik oleje.

Langoše z jogurtu
Langoše
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Langoše

Langoše jsou velmi oblíbeným jídlem zejména v letních měsících na festivalech, u vody nebo jen tak při prázdninové procházce. Připravit si je můžete i doma, stačí vám jen mouka, mléko, cukr, sůl a droždí.

Langoše

Recept na langoše ze zakysané smetany

Ingredience na 12 porcí:

  • 1 kg hladké mouky
  • 1 a 1/2 hrnku vlažného mléka
  • 1 kostka droždí
  • 1 zakysaná smetana
  • 2 vejce
  • 1 lžíce soli
  • 1 lžíce cukru
  • olej na smažení
  • kečup na ozdobu
  • strouhaný sýr na ozdobu
  • česnek na potření

Postup:

  1. Nejdřív si připravte kvásek. V misce rozdrobte droždí, přidejte cukr a trochu vlažného mléka. Nechte 10 minut na teplém místě vzejít kvásek.
  2. Do velké mísy nasypte mouku, udělejte do ní důlek a nalijte do něj vzešlý kvásek, přidejte zbytek vlažného mléka, vejce a zakysanou smetanu. Osolte a vypracujte nelepivé těsto. 
  3. Těsto v míse zakryjte potravinovou folií, dejte do lednice a nechte minimálně 2 hodiny kynout. 
  4. Z vykynutého těsta na pomoučeném vále odtrhávejte kousky těsta a rozválejte je na placky, tlusté asi 1 cm. Smažte na rozpáleném oleji dozlatova z obou stran.

Zdroj: Kupi