Domácí langoše ze zakysané smetany: Křupavá a nadýchaná dobrota, které neodoláte

2 langoše na sobě, potřené kečupem a posypané sýrem na plátěné utěrce Stepanek Photography / Shutterstock.com

Když vyrazíme na koupaliště nebo na festival, langoše patří mezi zdejší tradiční rychlé občerstvení. Už jste si je někdy dělali i doma? Máme pro vás super recept na trochu odlehčené langoše ze zakysané smetany. Jsou krásně vláčné a nadýchané. Pojďte je vyzkoušet s námi!

Přečtěte si také

Tradiční pochoutka na snídani z dob socialismu: Chleba ve vajíčku se vrací do módy

Proč dát do langošů zakysanou smetanu?

Langoše patří mezi oblíbenou pochoutku na letních festivalech a na koupalištích. Proč? Jsou geniálně jednoduché, neodolatelně dobré a se spoustou variací. Kromě klasiky v podobě langoše s kečupem a sýrem můžete ochutnat klidně i langoš se zakysanou smetanou a borůvkami.

Už jste ale zkoušeli přidat zakysanou smetanudo těsta na langoše? Věřte nebo ne, ale díky ní budou vaše domácí langoše vláčné, nadýchané a nenasáknou při smažení ani tolik oleje. Taková trochu dietnější verze oblíbené pochoutky. A nejvíc super je, že těsto kyne v lednici a můžete ho tam nechat kynout i pár dní. Takže si langoše můžete vychutnat klidně i více dní po sobě.

Čím si můžete langoše ochutit? Kromě kečupu, česneku a sýra zkuste zakysanou smetanu, opečenou slaninu, šunku, tvaroh nebo cibulku. Jestli chcete sladký langoš, vsaďte na osvědčenou kombinaci domácí zavařeniny a cukru.

Langoše z jogurtu
Čas přípravy: 50 min Obtížnost: Snadný

Langoše z jogurtu

Maďarské langoše zná skoro každý jako křupavé placky dochucené česnekem, kečupem a strouhaným sýrem. Tyhle langoše jsou výborné a hlavně nejsou mastné, díky jogurtu nenasají tolik oleje.

Langoše z jogurtu
Langoše
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Langoše

Langoše jsou velmi oblíbeným jídlem zejména v letních měsících na festivalech, u vody nebo jen tak při prázdninové procházce. Připravit si je můžete i doma, stačí vám jen mouka, mléko, cukr, sůl a droždí.

Langoše

Recept na langoše ze zakysané smetany

Ingredience na 12 porcí:

  • 1 kg hladké mouky
  • 1 a 1/2 hrnku vlažného mléka
  • 1 kostka droždí
  • 1 zakysaná smetana
  • 2 vejce
  • 1 lžíce soli
  • 1 lžíce cukru
  • olej na smažení
  • kečup na ozdobu
  • strouhaný sýr na ozdobu
  • česnek na potření

Postup:

  1. Nejdřív si připravte kvásek. V misce rozdrobte droždí, přidejte cukr a trochu vlažného mléka. Nechte 10 minut na teplém místě vzejít kvásek.
  2. Do velké mísy nasypte mouku, udělejte do ní důlek a nalijte do něj vzešlý kvásek, přidejte zbytek vlažného mléka, vejce a zakysanou smetanu. Osolte a vypracujte nelepivé těsto. 
  3. Těsto v míse zakryjte potravinovou folií, dejte do lednice a nechte minimálně 2 hodiny kynout. 
  4. Z vykynutého těsta na pomoučeném vále odtrhávejte kousky těsta a rozválejte je na placky, tlusté asi 1 cm. Smažte na rozpáleném oleji dozlatova z obou stran.

Zdroj: Kupi