Mořský kolagen se vyrábí z kůže a šupin ryb, je velmi dobře vstřebatelný a často je považován za nejvhodnější kolagen, který můžete svému tělu dopřát. Ne pro každého je ale mořský kolagen nejlepším řešením. Co všechno byste o něm měli vědět?
Kolagen v lidském těle začíná přirozeně klesat po 25. roku života, ve 40 letech už je nutné ho doplňovat, a to nejčastěji formou kvalitních doplňků stravy. Pokud to neuděláte, je možné, že vás doženou různé potíže – mohou vás pak potrápit bolesti kloubů, ale také přibývající vrásky.
Kolagen je důležitá bílkovina, která má v těle na starost pojivové tkáně. Existují dva druhy kolagenu – hovězí a mořský. Ten hovězí obsahuje kolagen II. a III. typu a pomáhá udržovat zdravé klouby, kosti, šlachy, vazy, tkáně i kůži. Jeho výhodou je, že jej můžete spolehlivě doplňovat i ze stravy, například častou konzumací vývarů z kostí. Mořský kolagen se skládá z kolagenu I. typu a je ještě o kapku lepší, protože vyživuje i pokožku a navíc se lépe vstřebává. O mořském kolagenu si povíme ještě víc.
Který je tedy vhodnější? Ve zkratce je to takto: Pokud vás trápí bolesti kloubů a chcete zlepšit stav svého pohybového aparátu, pak pro vás bude pravděpodobně vhodnější hovězí kolagen. A pokud je vaším cílem krásnější pleť bez vrásek, hloubková výživa pokožky a celkově krásnější zevnějšek, pak se zaměřte na mořský kolagen.
Mořský kolagen se vyrábí nejčastěji z kůže a šupin ryb, je vysoce vstřebatelný a má velmi dobrou biologickou dostupnost, účinkuje však trochu jinak než jeho hovězí varianta. Mořský kolagen má pozitivní vliv zejména na výživu a hydrataci pokožky, eliminaci vrásek a celkové zlepšení vzhledu pleti.
Působí i na kosti, klouby, šlachy a také se podílí na výživě nehtů. To ale není všechno, mořský kolagen velmi dobře působí také na vlasovou pokožku a pomáhá vyživovat i vlasy, podporuje zdraví cév a umožňuje rychlejší hojení ran.
Nejspíš už jste slyšeli, že existují dva typy kolagenu, a to bioaktivní a hydrolyzovaný. Ve skutečnosti se jedná o synonyma, mezi těmito slovy není až takový rozdíl. Jeden výraz popisuje konečný produkt – kolagenní peptidy, druhý popisuje proces hydrolyzace, což je metoda, jak se peptidy vyrábějí.
Doporučená dávka kolagenu záleží na vašem věku i zdravotním stavu. Obvykle se doporučená denní dávka pohybuje okolo 2,5 až 10 gramů. Pokud máte 40 a více let, pak je vhodné dávku kolagenu zvolit o něco vyšší, to samé platí i pro ty, kteří trpí onemocněním kloubů, jako je například artritida.
Abyste měli kolagenu dostatek, je zásadní ho užívat pravidelně. Velmi důležité jsou zejména první tři měsíce, kdy byste jej měli užívat denně. Poté lze dávkování snížit a užívat jej 3× týdně. Kolagen nevysazujte na delší dobu, protože vám pak pravděpodobně bude v těle chybět.
Zdroj: National Library of Medicine, Health, Peptan, Kupi