Česká pošta vrací noviny a časopisy na přepážky, ale jen na některé

Stojan s časopisy na pobočce České pošty Kupi

Státní podnik Česká pošta překvapivě obnovuje prodej tisku na svých pobočkách. Po několikaměsíční pauze, způsobené neshodami s distributory, se noviny a časopisy vracejí na pulty více než 500 poštovních poboček. Tato změna potěší mnoho zákazníků, kteří byli zvyklí nakupovat své oblíbené tituly právě na poště. Co stojí za tímto nečekaným obratem?

Přečtěte si také

Jednodušší už to být nemůže: Nadýchaný banánový chlebíček s krémovou náplní

Návrat tisku po krátké odmlce

Již pár týdnů mohou zákazníci České pošty opět nakupovat noviny a časopisy na vybraných pobočkách. Tento krok následuje po dohodě s distributory První novinová společnost (PNS) a Mediaprint & Kapa Pressegrosso, se kterými pošta v loňském roce ukončila spolupráci.

Martina Ivanová, ředitelka pobočkové sítě České pošty, k tomu uvádí: „Do prodeje tisku jsou zahrnuty vybrané pobočky České pošty, které byly vybrány jednotlivými distributory dle jejich logistických možností. Na vybraných pobočkách si tak můžete od 13. května opět zakoupit nejen deníky, ale i časopisy.“

Rozsah obnoveného prodeje

  • Celkem 555 poboček bude nabízet tisk.
  • 340 poboček bude prodávat tituly od PNS.
  • 378 poboček nabídne produkty Mediaprint & Kapa Pressegrosso.
  • 163 poboček bude mít v nabídce tisk od obou distributorů.

Je důležité poznamenat, že konkrétní nabídka titulů se může na jednotlivých pobočkách lišit, jelikož o tom rozhodují samotní distributoři.

Stojan s časopisy na pobočce České pošty Kupi

Důvody předchozího ukončení prodeje

Začátkem roku 2024 Česká pošta přestala nabízet noviny a časopisy na svých pobočkách. Důvodem byly rostoucí náklady spojené s prodejem tisku. Mluvčí pošty Matyáš Vitík tehdy uvedl: „Česká pošta vzhledem k rostoucím nákladům na prodej tisku na svých pobočkách navrhla distributorům tisku změnu distribuce i způsobu prodeje.“

Bohužel se nepodařilo dosáhnout dohody mezi distributory a Českou poštou, což vedlo k vypovězení původních smluv ke konci roku 2023.

Nová dohoda a budoucí perspektivy

Nynější obnovení prodeje tisku je výsledkem nových jednání a dohod s distributory. Česká pošta naznačuje, že by se prodej mohl v budoucnu rozšířit i na další pobočky. Martina Ivanová k tomu dodává: „O možném rozšíření prodeje tisku i na další pobočky České pošty s distributory dále jednáme.“

Návrat novin a časopisů na pulty České pošty je pozitivní zprávou pro všechny milovníky tištěných médií. Přestože se jedná o částečné obnovení služby, je to krok správným směrem. Zákazníci by měli sledovat informace o dostupnosti konkrétních titulů na svých oblíbených pobočkách, jelikož nabídka se může lišit, seznam poboček, které noviny a časopisy opět nabízejí najdete na stránkách České pošty. 

Zdroj: Česká pošta, Kupi