Tip na lehký a rychlý oběd: Jemnou pórkovou polévku připravíte za 20 minut

Pórková polévka, servírovaná v bílém talíři Kupi.cz

Dnes si uvaříme pórkovou polévku. Je to taková česká klasika, kterou jsme v našem receptu vylepšili o vejce a krupičku. Když si k ní dáte kousek pečiva, zasytí vás i jako hlavní jídlo. Její příprava je jednoduchá a zvládnou ji i začínající kuchaři. Pojďte si pórkovou polévku uvařit s námi!

Přečtěte si také

Uvařenou rýži můžete mít v lednici až čtyři dny, je však třeba ji propláchnout studenou vodou

Rychlá polévka za 20 minut

Pórková polévka s vajíčkem a krupičkou patří mezi českou klasiku. Je extra jednoduchá na přípravu a zvládne ji uvařit každý, kdo umí držet nůž v ruce. Polévka vám během vaření provoní celý dům a její jemná, nasládlá chuť zachutná celé rodině.

Pórek si skvěle rozumí s máslem. Proto je máslo jasná volba pro přípravu základu polévky, kdy je potřeba pórek nejdříve orestovat. Stačí ho orestovat jen zlehka do změknutí. Pórek rozhodně nerestujte dozlatova, chuti polévky to jen uškodí.

Chcete, aby měla pórková polévka pěkně zelenou barvu? V tom případě dejte orestovat pouze bílou část pórku. Zelnou část přidejte do polévky až těsně před koncem vaření. Stačí povařit asi 3 minuty – za tu dobu zelené kousky pórku změknou, ale zachovají si svou barvu. Finální tečku dodá pórkové polévce i vhodné koření – doporučujeme ji dochutit česnekem i majoránkou.

Květáková krémová polévka
Čas přípravy: 50 min Obtížnost: Snadný

Květáková krémová polévka

Máte rádi krémové polévky? Zkuste tu květákovou! Stačí vám pár surovin a trocha koření. Jde o jednoduchý zdravý recept, který zvládne připravit opravdu každý. Polévka se vám bude rozplývat na jazyku. Pro zjemnění do ní můžete přidat i trochu smetany nebo mléka.

Květáková krémová polévka
Krémová česnečka
Čas přípravy: 25 min Obtížnost: Snadný

Krémová česnečka

Jak se říká, česnek je přírodní antibiotikum. Česnečka se tak hodí vždycky, když potřebujeme vyhnat bacily z těla. Mrkněte na náš recept na luxusní krémovou česnečku, kterou si zamilujete. Česnekem v ní rozhodně nešetříme! Polévku můžete zjemnit mlékem nebo smetanou. A nezapomeňte na krutonky! Bez nich to není ono.

Krémová česnečka

Recept na pórkovou polévku

Ingredience na 4 porce:

  • pórek
  • 50 g másla
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 1 lžíce dětské krupičky
  • 2 vejce
  • 100 ml 33% smetany
  • sůl a pepř

Postup:

  1. Pórek očistěte, nakrájejte na kolečka a zlehka restujte v hrnci na másle doměkka.
  2. Zalijte vývarem (případně vodou) a přiveďte k varu.
  3. Pomalu vsypte dětskou krupičku a nechte pár minut povařit.
  4. Zmírněte plamen. Vajíčka rozkvedlejte a pomalu vlijte do polévky za stálého míchání. Poté přilijte i smetanu, nechte chvilku povařit, dochuťte pepřem a solí dle potřeby.

Zdroj: Kupi