Máte problém usnout? Dejte si večer zlaté mléko z kurkumy a usnete raz dva

Sklenička se zlatým mlékem z kurkumy Kupi.cz

Zlaté mléko neboli golden milk se připravuje z kurkumy a má řadu pozitivních účinků na naše zdraví. Kurkuma (anglicky turmeric) pomůže s hubnutím i se zklidněním organismu. A když si ho připravíte večer, pomůže vám lépe usnout. Pojďte ho vyzkoušet!

Přečtěte si také

Nabíjecí baterie: Kdy se (ne)vyplatí a jak vybrat nabíječku

Proč pít zlaté mléko z kurkumy?

Někdy se mu říká také kurkuma latte. Je to zdraví prospěšný nápoj, který má protizánětlivé účinky, podporuje správnou činnost imunitního systému a příznivě působí také na trávení a pomáhá i s hubnutím. Tento přírodní zázrak se doporučuje pít jednou denně.

Zlaté mléko z kurkumy celkově zklidňuje organismus, pomáhá odbourávat stres a nervozitu. Proto se doporučuje pít ho těsně před spaním, podpoříte tak klidný spánek. 

Domácí chai latte
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Domácí chai latte

Chai latte dnes najdeme v nabídce téměř každé lepší kavárny a díky své kořeněné chuti bývá spojováno právě s podzimním a vánočním obdobím. Pokud jste si tento originální nápoj zamilovali, nebo jste naopak doposud nenašli odvahu jej vyzkoušet, můžete to napravit.

Domácí chai latte
Matcha latte
Čas přípravy: 5 min Obtížnost: Snadný

Matcha latte

Matcha latte je variace na matcha tea, která rozhodně stojí za vyzkoušení. Pokud nepijete kávu, ale přesto byste chtěli být nabití energií, je tento horký nápoj s napěněným mlékem ideální volbou.

Matcha latte

Jak zlaté mléko vylepšit?

Na přípravu nápoje můžete použít i čerstvou kurkumu. Stačí 1 lžička. Čerstvou kurkumu nejdřív rozmíchejte se skořicí ve lžíci vody a teprve poté ji přidejte do mléka.

Jestli chcete mít trošku šmrncovnější chuť zlatého mléka, vylepšete ho vanilkovou esencí, případně mletou vanilkou, nebo mletým zázvorem.

Recept na zlaté mléko z kurkumy

Ingredience na 1 porci:

  • 250 ml mléka
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • špetka kajenského pepře
  • 1 lžička přepuštěného másla
  • 1 lžička medu

Postup:

  1. Mléko nalijte do hrnce a pomalu zahřívejte na mírném stupni.
  2. Jakmile bude teplé, přidejte kurkumu, skořici, kajenský pepř a nechejte asi půl minuty vařit, aby se všechny ingredience spojily. Pozor, mléko nesmí vřít.
  3. Přidejte přepuštěné máslo a důkladně promíchejte.
  4. Podávejte teplé ozdobené skořicí.

Zdroj: Kupi, Healthline