LEGO vyrobilo kostky z prachu meteoritu pro testování stavby měsíčních základen

Šedá Lego kostička na černém pozadí LEGO

Dánská společnost LEGO, proslulá výrobou stavebnic pro děti i dospělé, se pustila do neobvyklého projektu ve spolupráci s Evropskou kosmickou agenturou (ESA). Jejich cílem bylo otestovat možnosti stavby budov na Měsíci s využitím místních materiálů. Výsledkem jsou speciální LEGO kostky vyrobené z prachu meteoritu, které mají simulovat lunární regolit.

Přečtěte si také

Lehký salát s kozím sýrem a fíky: Jednoduchá a zatraceně dobrá rychlovka k večeři

Unikátní spolupráce LEGO a ESA

Představte si, že držíte v ruce něco, co pochází z hlubin vesmíru. Něco, co je starší než naše planeta a má potenciál změnit způsob, jakým budeme v budoucnu stavět na Měsíci. Přesně takový pocit nabízí unikátní projekt dánské společnosti LEGO ve spolupráci s Evropskou kosmickou agenturou (ESA). Jejich společným cílem bylo otestovat možnosti výstavby budov na Měsíci s využitím místních materiálů. A výsledek? Speciální LEGO kostky vyrobené z prachu meteoritu, které věrně napodobují lunární regolit. Tyto kostky sice na první pohled vypadají trochu jinak než ty, na které jsme zvyklí – mají drsnější povrch a jsou laděny do jedinečného odstínu šedé – ale fungují stejně dobře a dají se spojovat jako běžné dílky.

Vesmírné kostky z prachu meteoritu

Materiál použitý k výrobě těchto vesmírných kostek pochází z meteoritu nalezeného v roce 2000 v severozápadní Africe. Tento 4,5 miliardy let starý prach byl smíchán s uměle vyrobeným regolitem a trochou biopolymeru a následně vytvarován pomocí 3D tisku do ikonické podoby LEGO kostek.

Cíl projektu: Testování lunární výstavby

Smyslem celého projektu je vyzkoušet v malém měřítku, jak efektivně by se daly stavět skutečné budovy na Měsíci z tamních surovin. Doprava velkého množství stavebního materiálu ze Země by totiž byla nejen finančně nákladná, ale i logisticky velmi komplikovaná. Proto vědci a inženýři zkoumají možnosti využití lunárního regolitu jako základu pro výrobu stavebních prvků přímo na místě.

Tento počin má kromě vědeckého rozměru i vzdělávací přesah. Vybrané kostky z meteoritického prachu budou vystaveny v 15 prodejnách LEGO ve velkých městech po celém světě. Veřejnost tak bude mít jedinečnou příležitost seznámit se zblízka s potenciálem mimozemských materiálů pro budoucí vesmírnou architekturu.

Propojení hravosti a vědy s výhledem do budoucna

Milovníci vesmíru a nadšenci do LEGA si budou muset nechat zajít chuť. Ačkoliv by se mnohým z nás zalíbila představa vlastnit originální stavebnici z meteoritického prachu, tyto unikátní kousky nejsou na prodej. I když se zatím nejedná o stavebnice, které by si nadšenci mohli odnést domů, celý projekt ukazuje fascinující propojení hravosti a kreativity LEGO s vážnými vědeckými a technologickými výzvami průzkumu vesmíru. Kdo ví, možná se v budoucnu dočkáme i lunárních základen postavených z opravdových „vesmírných kostek“. A až se tak stane, budeme vědět, že to všechno začalo jedním odvážným nápadem a spoluprací dvou průkopníků ve svých oborech.

Zdroje: LEGO, Orbital Today