After sun aneb přípravky po opalování: Jak vybrat nejlepší, které nebudou pálit a opravdu pomůžou?

Žena v ručníku si do dlaně vymačkává krém z modré láhve. kryzhov / Shutterstock.com

Přes léto myslí spousta lidí na ochranu během opalování, následná péče po slunění ovšem již takovou pozornost nemá. A přitom je velmi důležitá. A to nejen v případě spálení, ale i v rámci prevence. Sluncem nebo slanou vodou namáhaná pokožka potřebuje dodat hydrataci a zklidnění, jinak hrozí její vysušování a předčasné stárnutí. Podle čeho „after sun“ přípravky vybírat, co sledovat v jejich složení a čemu se vyhýbat?

Přečtěte si také

Bramborové knedlíčky s povidlově sladkým překvapením a mákem

Kdy používat přípravky po opalování?

Jejich aplikace se doporučuje po každém pobytu na slunci, ale také ve slané i chlorované vodě. Jejich úlohou je totiž nejen úleva od bolesti a urychlení hojení a regenerace pokožky, ale také hydratace a výživa. Zamezují předčasnému stárnutí, vysušování a loupání, které mimo jiné vede k rychlejší ztrátě opálení.

Jaký after sun přípravek zvolit?

Nejvhodnější jsou v tomto ohledu mléka, emulze nebo gely, které se snadněji roztírají než hutnější krémy. Při bolavém spálení jsou ideální spreje a pěny, které umožňují snadnou a co nejvíce bezkontaktní aplikaci.

Při výběru se zaměřte především na složení. Při spálení sáhněte po těch, které obsahují panthenol. Při běžném opálení po jakýchkoliv, které hydratují a podporují regeneraci.

Dospělá žena nanáší dívce v plavkách na spálená záda pomocí spreje bílou pěnu. Dmitry Naumov / Shutterstock.com

Top hodnocené produkty po opalování 

  • Bioderma Photoderm After Sun gel-krém
  • Swiss Panthenol 10 %
  • Vivapharm Aloe Vera 97% chladivý gel po opalování
  • Piz Buin After Sun Soothing & Cooling Moisturizing Lotion
  • laSaponaria BIO zklidňující tělové mléko po opalování 
  • Dermacol After Sun sprchový gel po opalování čokoláda a pomeranč
  • Nivea After Sun Moisturizing Lotion hydratační mléko po opalování

Kupi výběr: tipy na výhodné nabídky

V letní sezóně se to přípravky na opalování a po opalování v akčních letácích jen hemží. Nabízí je nejen drogerie a lékárny, ale i supermarkety a hypermarkety. Ve slevách se objevují oblíbené značky (Astrid, Dermacol, Nivea, Garnier, Panthenol či Nubian), případně spousta řetězců prodává přípravky po opalování za dostupné ceny v rámci svých vlastních privátních značek. Patří k nim například dm drogerie (značka SunDance), Rossmann (Sun ozon), Lidl (Cien) nebo Dr.Max

Na jaké složení se v péči po opalování zaměřit?

Pro úlevu od spálení jednoznačně sáhněte po přípravcích s klíčovou přísadou: D-panthenolem (ideálně s 5–10% obsahem). Ten je velmi účinnou první pomocí, přináší úlevu, zklidňuje, chladí a urychluje hojení. K pečujícím a regeneračním efektům pak připívají i další složky:

  • Aloe vera – hydratuje, zklidňuje, chladí a regeneruje,
  • vitamín E – zpomaluje proces stárnutí buněk, regeneruje, působí antioxidačně,
  • allantoin – zklidňuje a minimalizuje podráždění,
  • extrakty ze zeleného čaje, rakytníku, inca inchi – mají protizánětlivé účinky, urychlují hojení, hydratují,
  • mandlový olej – vyživuje, zvyšuje pružnost pokožky, zklidňuje,
  • betakaroten – prodlužuje a udržuje opálení.

Vadí u after sun kosmetiky alkohol ve složení?

V souvislosti s alkoholem (kosmetickou složkou alcohol denat) se často hovoří o možném vysušování nebo dráždění pokožky. Přesto se objevuje i v přípravcích, které nanášíme přímo na postiženou, bolavou a zarudlou kůži. Je to dáno tím, že alkohol má díky efektu odpařování výborné chladivé účinky, a proto se s oblibou přidává i do after sun péče. Máte-li proto citlivou pokožku nebo velký rozsah spálení a bojíte-li se vysušování nebo nepříjemného štípání, přípravkům s denat alkoholem se raději vyhněte.

Pozor ovšem, ne každý alkohol je v tomto případě nežádoucí. Ve složení přípravků po opalování se může objevit i cetyl alkohol, který se řadí mezi tzv. mastné alkoholy a přidává se pro svou schopnost uzamykat hydrataci, podporovat vstřebatelnost účinných složek a zjemňovat. Nevyvolává alergické reakce, nedráždí pokožku a bez obav se doporučuje i na tu nejcitlivější pleť.

Zdroje: Healthline, Mayo Clinic, Biooo, Kupi