Do regálů v obchodech přistála 0,33l piva: Pro mladé zákazníky je půl litru moc

Muž se diví před regálem s alkoholem bodnar.photo / Shutterstock.com

Letošní rok je na novinky bohatý, a proto není divu, že do obchodů dorazily další, tentokrát ty pivní. Jedná se o třetinky ve skle i v plechu, se kterými přišli výrobci z toho důvodu, že mladí lidé čím dál častěji vyhledávají menší než půllitrové objemy. Kteří výrobci třetinky pustili na trh? To se dozvíte v našem článku.

Přečtěte si také

Dýně vám konečně bude chutnat! 4 originální recepty, které vám nesmí utéct

Pro mladé zákazníky je půllitr moc

V Česku dlouhodobě klesá spotřeba piva, a ačkoliv ho mají rádi i mladí, nevypijí ho tolik. Místo půllitrové plechovky nebo láhve s pivem tak někteří volí raději jiné nápoje, které mají menší objem. Toho si všimli i obchodníci, kteří se rozhodli do regálů poslat skleněné třetinky.

Skleněné třetinky už najdete v obchodech

Výrobci na nic nečekali a menší objem piv zavedli téměř okamžitě. V obchodech už najdete třetinkový ležák Pilsner Urquell, Radegast Ryze hořká 12° a samozřejmě nechybí ani nový ležák Proud, který dorazil do obchodů teprve nedávno. Mezi třetinkami byste našli také Staropramen ležák i nealko pivo a Budweiser nabízí dvě varianty: Budweiser Budvar a ležák Budvar 33. 

Některé obchody třetinkám zavedly vlastní regály

V některých obchodech najdete třetinková piva poměrně rychle – obchody jim totiž zavedly vlastní regály. Aktuálně se jedná například o Tesco, Billu a Albert. Ve hypermarketech pro ně mají i samostatné moduly.

Svařené pivo
Čas přípravy: 15 min Obtížnost: Snadný

Svařené pivo

Svařené pivo vás překvapí svou chutí. Jde o ideální nápoj na zahřátí do mrazivých dnů a připravuje se podobně jako tradiční svařák z vína.

Svařené pivo
Tvarůžková pomazánka s pivem
Čas přípravy: 25 min Obtížnost: Snadný

Tvarůžková pomazánka s pivem

Pomazánka z tvarůžků a piva zaujme svou nevšední chutí nejednoho milovníka voňavých sýrů. Její příprava je rychlá, jednoduchá a výsledek naprosto fantastický. Tak ji pojďte s námi vyzkoušet.

Tvarůžková pomazánka s pivem
Špekáčky na pivu
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Špekáčky na pivu

Špekáčky na pivu, to je klasická hospodská pochoutka, na kterou Češi nedají dopustit. Jedná se o kombinaci dvou lahodných surovin, tedy kvalitních špekáčků a dobrého černého piva. Tento chutný pokrm si přitom můžete jednoduše připravit doma.

Špekáčky na pivu

Vnímáme poptávku po různorodosti balení, včetně plechovek, lahví různých objemů i pet lahví, do kterých plní piva v současnosti minipivovary. Naopak třetinková piva dodávají převážně velké pivovary, které chtějí zákazníkům nabídnout odlišnost a určitou kultivovanost balení. Trendy je tento typ balení obzvlášť mezi mladými plnoletými zákazníky, kteří si pivo dopřávají jen při určitých společenských příležitostech. V našich prodejnách soustřeďujeme nabídku třetinkových piv na jednom místě,“ sdělil pro Kupi Jiří Mareček, ředitel komunikace obchodů Albert.

Menší a malé pivovary třetinková piva zatím nenabízí, a to zejména kvůli technologickým omezením stáčíren. „Tyto pivovary se navíc často soustředí na regionální distribuci mimo velká města, což ovlivňuje strukturu poptávky v jejich regionech,“ dodává Mareček.

Banda lidí si přiťukává pivem a směje se Drazen Zigic / Shutterstock.com

Některé třetinky ve skle jsou vratné

Nezapomeňte, že některé třetinky ve skle jsou vratné. Týká se to například ležáků Proud a Pilsner Urquell. Pivo Budvar koupíte i v plechovce, takže starosti s vratnými obaly odpadnou. Vratné pak nejsou třetinkové lahve od Staropramenu.

Spotřeba piva v Česku klesá

Zdá se to jako téměř nemožné, ale je to tak. V Česku dlouhodobě klesá spotřeba piva, loni klesla o 2,4 procenta. Češi mají čím dál tím víc v oblibě ochucená piva a rádi zkouší novinky. Ty v poslední době často přináší například Frisco, které nedávno přišlo s příchutí mango a limetka. 

Zdroj: Seznam Zprávy, iDnes, Kupi, České pivo