Pískování trávníku: Kdy to má smysl a co potřebujete vědět?

Krásný trávník vedle u moderního domu Kinek00 / Shutterstock.com

Lámete si hlavu nad tím, jak udržet váš trávník v hezkém stavu? Řešením může být pískování trávníku. Tento jednoduchý postup zajistí, že tráva poroste a bude vypadat úchvatně po celý rok. Jaké jsou výhody tohoto procesu a jak na to? 

Přečtěte si také

Květinové vody: Dokáží s vaší pletí zázraky, vybrat musíte ale tu správnou pro váš typ

Co je pískování trávníku?

Jedná se o proces rovnoměrného rozprostření tenké vrstvy písku na travnatý povrch. Díky tomu se zlepší kvalita půdy a celkový stav trávníku. Při pískování proniká písek do struktury půdy a zvyšuje její propustnost, včetně lepšího odvodu vody. 

Existují dva způsoby pískování. Můžete se vybavit pískovacím strojem nebo písek rozsypat ručně, což je časově náročnější, ale vyjde levněji. Další výhodou je to, že nanášíte písek tam, kde je potřeba. Kromě zlepšení struktury a zdraví půdy, pomáhá tento proces také k udržení trávníku v perfektním stavu.

Kdy pískovat?

Nejvhodnější doba pro pískování trávníku je pozdní léto nebo začátek podzimu. Právě v této době by se mělo provádět provzdušňování a vertikulace. Ideálně by mělo být bezvětří, aby se písek mohl rovnoměrně rozmístit po povrchu trávníku. Fajn by byl i déšť během několika dní po provedeném procesu pískování, protože díky němu písek snadno pronikne do půdy. 

Co budete potřebovat k pískování trávníku?

  • Písek – vhodný je písek s jemnou frakcí. Lépe pronikne do struktury půdy. Nejčastěji se používá travní písek s přídavkem zeolitu nebo říční písek.
  • Kolečko – užitečný pomocník pro přepravu a rozmetání písku po trávníku.
  • Hrábě – umožňují rovnoměrné rozložení písku po povrchu trávníku.
  • Smeták na trávu – k šetrnějšímu rozmetání písku.
  • Pracovní rukavice – pro ochranu vašich rukou.
  • Lopata – pro nakládání písku do kolečka.
Nabírání písku lopatou z kolečka Mariaprovector / Shutterstock.com

Postup pískování trávníku

Pískování trávníku není složité, ale chce to dodržet přesnost postupu. Nejdříve začněte s přípravou trávníku. Posekejte trávník na nízkou výšku, aby se mohl písek lépe dostat do půdy. Provzdušnění půdy speciálním zařízením umožní lepší pronikání písku a vzduchu do půdy. 

Vámi vybraný písek s jemnou frakcí nasypte do kolečka a rozhrňte rovnoměrně po celém trávníku. Vrstva by neměla přesahovat tloušťku několika milimetrů. K jemnému vyrovnání písku na trávníku použijte hrábě či koště na trávu. V případě obzvláště nerovného trávníku, můžete přidat trochu více písku. 

Po procesu pískování pravidelně trávník zalévejte, abyste pomohli trávě regenerovat a umožnili písku lépe pronikat do půdy. Několik dní po pískování se vyhněte nadměrnému sešlapávání trávníku.

Pravítko zabodnuté v trávníku J.J. Gouin / Shutterstock.com

Jak často pískovat trávník?

Ve většině případů se doporučuje trávník pískovat každé 1–2 roky. Frekvence závisí na typu půdy a klimatických podmínkách. Pokud máte na zahradě těžkou, jílovitou půdu, která špatně odvodňuje, můžete pískovat jednou ročně. U lehkých, dobře propustných půd stačí pískování provést každé 2–3 roky.

Pískování trávníku má řadu benefitů, které jsou zásadní pro zdraví a estetiku vašeho trávníku. Jednou z hlavních výhod je zlepšení odvodnění půdy a vyrovnání povrchu trávníku. Písek smíchaný s půdou zvyšuje propustnost a díky tomu se usnadňuje přístup vzduchu ke kořenům, které jsou lépe okysličovány, váš trávník tak bude zdravější a bujnější.

Zdroje: Kupi, Oekotest