Když z lednice vychází nepříjemný zápach: Jak se ho zbavit snadno a levně?

Žena stojí před lednicí a drží se za nos Pixel-Shot / Shutterstock.com

Lednice je plná pachů z jídla a když se v ní občas něco zkazí, může se v ní hromadit zápach, který vás omámí pokaždé, když otevřete lednici. Zbavte se ho snadno a levně a přivítejte čerstvý vzduch namísto toho, abyste si zacpávali nos pokaždé, co jdete do lednice.

Přečtěte si také

Vaříte na plynovém sporáku? Vyvarujte se chyb, které vás stojí zbytečné peníze

Znáte to, ráno otevřete lednici a vyvane se na vás nepříjemný zápach. Často absolutně nemáte tušení, z čeho pochází. Lednice je plná a vám nezbývá nic jiného, než vše vyndat a zkontrolovat, co tak zapáchá. Nemusí být v lednici přítomno ani nic zkaženého, stačí jen to, že se o lednici příliš nestaráte. Vzpomeňte si, kdy jste ji naposledy celou umyli. A pokud ani to nepomůže a vůně potravin se míchá dohromady a vytváří nelibý pach, existuje pár levných babských rad, které můžete aplikovat hned teď.

Čistota je na prvním místě

Lednici byste měli umývat alespoň jednou za tři měsíce. Ideálně vychytat chvíli, kdy je alespoň z poloviny prázdná, a vše z ní vyndat. Poličky umýt a vnitřek lednice vytřít, stačí na to hadřík a voda. V lednici se totiž kvůli přítomnosti jídla množí bakterie, které mají tendenci zapáchat. Na poličky se občas něco vylije, obaly jsou mokré, a proto je třeba si toto pohlídat. Opravdu si na tom dejte záležet.

Uzavíratelné krabičky a sáčky jsou pomocníky číslo dva

Zbyla vám půlka cibule nebo třeba pár stroužků česneku, tak je dáte do lednice s tím, že je použijete později? Rozhodně je ale před tím, než je dáte dovnitř, vložte do uzavíratelného sáčku nebo krabičky. Stejně tak zbytky jídla, které si chcete dát další den na oběd, nebo pomazánky, vlastně žádné jídlo nenechávejte jen tak, tím spíše se totiž v lednici bude tvořit zápach.

Pozor na aromatické potraviny

Extra pozor si dejte na výrazné aromatické potraviny, jako jsou třeba sýry (například Romadur je velmi cítit) nebo zmíněná cibule s česnekem, které dokážou ovlivnit pach i jiných potravin. Zejména pak, pokud máte třeba načatý jogurt nebo zakysanou smetanu, můžete z nich cítit i jiné potraviny, a to asi nechcete. Na tyto potraviny zvolte uzavíratelné sklenice, ze kterých žádný zápach neunikne díky těsnému víčku.

Citron před otevřenou lednicí Pearl PhotoPix / Shutterstock.com

Roli hraje teplota

V lednici by měly být maximálně 4 stupně, zkontrolujte si, že to tak opravdu máte. Snažte se ji otevírat co nejméně a jen po nezbytnou dobu. Odnaučte se dávat do lednice zcela nevychladlé jídlo, které jste uvařili. Zápach se rychleji šíří v teplém vzduchu, proto si na tom dejte záležet. Navíc je to energeticky nevýhodné a nevyplatí se to ani finančně.

Zkontrolujte těsnění

Pokud už jste vše vyzkoušeli a žádná věc nepomohla nebo jen minimálně, problém může být v těsnění. V případě, že vám lednice nedostatečně těsní, je podpořeno šíření bakterií a taktéž oteplován vzduch, nechte si ji proto v případě potřeby zkontrolovat, a to vám radíme dělat preventivně.

Zkuste přírodní pohlcovače zápachu

Máte perfektně umytou lednici, všechno jídlo v krabičkách a stejně cítíte, že to není ono? Vyzkoušejte přírodní pomůcky, které umí pohltit zápach. Nezapomínejte je však každé 2–3 dny vyměnit, jinak vám udělají opačnou službu

  • Citron (rozpůlený)
  • Mletá káva
  • Jedlá soda
  • Jablko
  • Nastrouhaná pomerančová kůra
  • Jablečný ocet
  • Rýže
  • Brambora
  • Rozmačkané aktivní uhlí
  • Svitky skořice

Zdroj: Elektrolux, Baumax, Maytag, Kupi