Brutální zdražení olivového oleje: Nejen sucho vystřelilo cenu o desítky procent

Lahvičky s olivovým olejem a poházenými olivami okolo Avocado_studio / Shutterstock.com

Už v loňském roce se začaly ceny olivového oleje výrazně zvyšovat, letos je to ještě horší. Může za to především sucho, které panuje ve Španělsku, Řecku i Itálii. Vliv na cenu má ale i drahé sklo a také hmyz.

Přečtěte si také

Poznáte, jestli je váš šperk opravdu ze zlata? Existují způsoby, jak jednoduše ověřit jeho pravost

Ceny olivového oleje se meziročně zvýšily o přibližně 36 %, jak vyplývá ze zprávy International Olive Council. Například ve Španělsku se ceny oproti loňskému roku zvýšily o 62,9 %. 

Za zdražování může sucho, hmyz i cena skla

Za zdražování může mnohem víc faktorů než jen sucho, které poslední dobou sužuje několik evropských zemí. Za posledních pár let zdražilo také sklo, které dříve stálo jen pár centů, teď jsou to téměř dvě eura.

Potíže způsobují také tzv. olivové mouchy, které do oliv kladou svá vajíčka, a tím je tak zcela zničí. Proti těmto škůdcům nelze téměř nijak bojovat a pěstitelé oliv tak musí této zkáze jen nečinně přihlížet.

Litr olivového oleje už stojí i sedm set korun

Pokud budete mít štěstí a seženete olivový olej v akci, vyjde vás litr na pět set korun. Bez slevy zaplatíte i sedm set korun. Levněji pak koupíte olivový olej z pokrutin, který se vyrábí i z pecek, slupek a dalších zbytků. Ten je velmi vhodný na smažení a fritování, protože má vysoký bod zakouření.

Ceny nejspíš budou klesat

Dobrou zprávou je, že ceny za olivový olej už růst nebudou. Ve skutečnosti se očekává postupný pokles cen na podzim. Jisté to ale zatím není, a tak si zkrátka budeme muset na nižší ceny počkat. 

Zdroje: Seznam zprávy, iRozhlas, International Olive Oil