Škodlivost vyvrácena: Nová studie tvrdí, že koukání do mobilu před spaním ničemu nevadí

Žena leží v posteli a sleduje mobilní telefon, který drží v ruce Max kegfire / Shutterstock.com

Rádi sledujete večer před spaním obrazovku telefonu nebo televize a už se dlouho snažíte této neřesti zbavit? Tak to máme pro vás dobrou zprávu. Vědci totiž v nejnovějších studiích zjistili, že to ničemu nevadí. Má to však malý háček: Záleží totiž, na co se díváte.

Přečtěte si také

Tradiční pochoutka na snídani z dob socialismu: Chleba ve vajíčku se vrací do módy

Ačkoliv jsme se v posledních letech mohli dočíst, že koukání do telefonu je pro naše tělo škodlivé a má negativní vliv na spánek i psychiku, vědci nyní přišli s novými poznatky, které potvrzují přesný opak. Nová studie tvrdí, že koukání do mobilu ničemu nevadí a nemusíte se tedy svého zlozvyku zbavovat.

Je modré světlo vyzařující z obrazovek škodlivé?

Vědci nedávno přišli se šokující zprávou popírající dosavadní tvrzení. Dříve propagovaná message o tom, že modré světlo vyzařující z elektroniky potlačuje melatonin, který tělo mystifikuje a nenechá ho v klidu odpočívat, je pasé.

Údajně je škodlivost obrazovek přeceňována a je třeba brát v potaz i jiné faktory. To, že lidé nemohou usnout, nemá spojitost se světlem, ale spíše s tím, že jsou zabráni do toho, co pozorují a nemohou se od dané aktivity odtrhnout.

Žena sedí v posteli a má v uších sluchátka, v ruce drží telefon goffkein.pro / Shutterstock.com

Na kvalitu spánku má vliv více faktorů, jako je psychika, pitný režim, míra odpočinku přes den, pohyb, strava nebo stres. Ti, kteří mají se spánkem problém, by nejspíše měli čas strávený na telefonu večer omezit, ale je třeba zohlednit i tyto zmíněné faktory.

Modré světlo škodí ve velkém množství

Fakt, že mnoho modrého světla našemu tělu škodí, je sice pravda, ale mobilní nebo televizní obrazovky údajně nevyzařují tohoto světla tolik, aby bylo pro náš organismus škodlivé nebo aby na něj mělo nějaký významný vliv.

Záleží na tom, co sledujete

Hlavním problémem není primárně modré světlo, jak bylo již zmíněno, ale to, na co se díváte. Jde o horor, drama, komedii, násilné videohry, dětské pohádky, nebo uklidňující videa s relaxační hudbou a meditačním podtextem? Podle vědců především záleží na tom, jak vaši psychiku a mozkovou aktivitu ovlivňuje obsah, který sledujete.

Vše, co vás nutí hodně přemýšlet, vyvádí vás z míry nebo při čem se dokonce bojíte, má velký vliv na to, jak kvalitní bude následný spánek. Proto se doporučuje dívat se na něco, u čeho budete moci relaxovat, nebudete pociťovat strach, vztek nebo nějakou intenzivní emoci. Je tedy důležité zaměřit se na to, na co koukáte, než na ten fakt, že se vůbec koukáte.

Mladý pár sleduje s otevřenou pusou film a jí popcorn pics five / Shutterstock.com

Nedoporučuje se také dělat něco, co ve vás vyvolává špatné pocity nebo úzkostné stavy. Mezi takové aktivity patří čtení e-mailů, nebo dokonce jejich psaní a hraní her, které mají za následek vztek. Karty nebo piškvorky si můžete zahrát s klidem.

Na druhou stranu pokud nás nějaký film, epizoda seriálu, hra či dokument vyčerpají, může to mít za následek větší únavu a rychlejší a snadnější usínání. Jako u všeho, je třeba znát své tělo a vědět, co na něj funguje, a co mu neprospívá. 

Čeho je moc, toho je příliš

Může být obtížné objektivně zjistit, co je pravda, a co ne, protože neustále vycházejí nové studie, které si mnohdy dokonce protiřečí. Nevíme pak, čemu máme věřit a jak se správně zachovat. Důležité je proto řídit se selským rozumem, který říká, že všeho moc škodí.

Pokud si tedy vyhradíte hodinu večer na koukání do telefonu, nejspíš žádný problém mít nebudete. Pokud do něj ale budete zírat pět hodin před tím, než půjdete spát, pravděpodobně to nebude mít pozitivní dopad. Zvlášť ve chvíli, kdy trpíte nějakými zdravotními obtížemi nebo máte problém se spánkem. Obecně lze říci, že čím méně rozptylu před usnutím, tím lépe.

Pokud máte pocit, že na telefonu trávíte příliš mnoho času, můžete si nastavit časový limit na jednotlivé aplikace. Jakmile limitu dosáhnete, aplikace se vypne. Šikovnou metodou je také zvolení jednoho nebo dvou dnů v týdnu, kdy mobil na celý večer zcela odložíte a budete se věnovat něčemu jinému a budete tzv. offline.

Zdroj: Sciencedirect, NCBI, The Times, Kupi