Nejlepší řízky? Na kakaovém másle! Luxusní pochoutka, kterou si může málokdo dovolit

Řízky na dřevěném prkénku, okolo bylinky a citron Mironov Vladimir / Shutterstock.com

Každý dělá řízky trochu jinak, ale už jste je zkoušeli připravit na kakaovém másle? Delikatesa, která vám možná vyprázdní peněženku, ale litovat rozhodně nebudete! Jen pozor, řízky budou tak dobré, až se z nich možná stane vaše závislost! A jaké další využití má kakaové máslo? Vše se dozvíte v našem článku.

Přečtěte si také

Už dva plátky šunky denně zvyšují riziko cukrovky, varuje nová studie

Každý dělá klasické smažené řízky jinak a každá domácnost preferuje jiný obal i to, na čem řízky smažit. Výběr je široký, od klasického slunečnicového oleje přes máslo, přepuštěné máslo nebo sádlo. Pokud si chcete dopřát a zajistit i perfektní chuť, skvělou volbou je ghee neboli přepuštěné máslo. Je drahé, takže to vaše peněženka pozná, ale je také velmi zdravé. 

A pokud byste chtěli řízky povýšit na ještě vyšší level, zvolte kakaové máslo. Možná to zní divně, protože ho má většina lidí spojené se sladkými dezerty, ale až na něm vyzkoušíte řízky, nebudete chtít nic jiného. Jde o luxusní delikatesu, která zachutná všem do jednoho.

Co je kakaové máslo?

Kakaové máslo je nažloutlá tuhá hmota (v pokojové teplotě), která se získává lisováním drcených a pražených kakaových bobů a voní lehce čokoládově. Při teplotě nad 32 stupňů se rozpouští a obsahuje zdravé látky, které jsou prospěšné pro naše tělo

Využití najde v kuchyni i koupelně

Pokud si pořídíte kakaové máslo, nemusíte se bát, že byste pro něj neměli využití, ba nopak. Bude se vám hodit v kuchyni i v koupelně a možná si ho oblíbíte natolik, že už nic jiného nebudete chtít používat. Nutričně má vynikajicí vlastnosti, vydrží vysoké teploty, nepřebíjí chuť dalších ingrediencí a neobsahuje téměř žádný cholesterol. Má taktéž méně kalorií než ostatní kuchyňské oleje či másla.

Low carb kuřecí řízky
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Low carb kuřecí řízky

Low carb kuřecí řízky, po kterých se jen zapráší? S naším receptem to nebude žádný problém. Tyto kuřecí řízky můžete připravit kdykoli a při jakékoli příležitosti, třeba jako zdravější alternativu slavnostní vánoční tabule.

Low carb kuřecí řízky
Kuřecí řízek v jogurtu
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Střední

Kuřecí řízek v jogurtu

Kuřecí řízek marinovaný v jogurtu musíte rozhodně vyzkoušet. Marinádu si můžete ochutit podle našeho receptu, případně si ji připravte tak, jak ji máte rádi. Každopádně vám garantujeme, že tyhle řízky budete chtít dělat pořád dokola.

Kuřecí řízek v jogurtu
Vídeňský řízek
Čas přípravy: 50 min Obtížnost: Snadný

Vídeňský řízek

Vídeňský řízek, v originále Wiener Schnitzel, je tenký telecí plátek obalený v trojobalu. Ideálně má být velký přes celý talíř a podává se s citronem a bramborovým salátem. Chutná malým i velkým a je léta ověřenou klasikou rakouské gastronomie.

Vídeňský řízek

Kakaové máslo je běžnou součástí kosmetických výrobků, jako jsou kondicionéry nebo tělové a pleťové krémy. Tyto produkty dokážou zajistit perfektní hydrataci, proto se používají zejména v přípravcích na suchou kůži.

Kakaové máslo zajišťuje krémovost, proto ho také najdete v dezertech a cukrářských výrobcích. Pokud tedy patříte mezi ty, kteří rádi pečou a vytváří sladké dobroty, kakaové máslo jistě využijete a uvidíte, že lepší krém jste nikdy neochutnali.

Kakaové máslo v misce Kabachki.photo / Shutterstock.com

I přes vysokou cenu nebudete litovat

Zvýšená poptávka po výrobě kakaového másla způsobila zvyšující se cenu. Proto výrobci stále hledají levnější alternativy s podobnou chutí a srovnatelnými benefity, aby uspokojili spotřebitele. Přibližná cena kakaového másla se pohybuje okolo 250 Kč za 250 gramů. Je to dost, ale pokud si to můžete dovolit alespoň občas a záleží vám na tom, co jíte, určitě nebudete litovat.

Co se týká nutričních hodnot, 100 g výrobku obsahuje 884 kalorií, z toho je 99,6 g tuků, konkrétně 60 g nasycených mastných kyselin. Pokud si kakaové máslo budete chtít koupit a vyzkoušet, rozhodně si dejte záležet s výběrem a vyberte si v bio kvalitě s co nejčistším složením.

Velkým benefitem kokosového másla je pak vysoký obsah antioxidantů, polyfenolů, katechinů a epikatechinů. Tyto látky bojují proti volným radikálům, jsou protizánětlivé a snižují hladinu LDL cholesterolu.

Řízky na kakaovém másle

Díky kakaovému máslu poznáte, jak mají chutnat ty nejlepší řízky. Je vždy třeba, aby se řízky v oleji nebo másle vyloženě celé ponořily, proto nešetřete a kakaového másla použijte opravdu hodně. Můžete si být jisti, že se nebude přepalovat, nebude smrdět ani měnit chuť žádné z ingrediencí. Pokud byste řízky na kakaovém másle měli vyzkoušet jen jednou za život, vyplatí se to.

Zdroj: Healthline, Organicfacts, USDA, WebMD, Kupi