Většina lidí vyndává klíště špatně. Jen jeden způsob je ten správný

Několik klíšťat leze po bílé srsti. MakroBetz / Shutterstock.com

Aktivita klíšťat je vysoká a pokud se budete pohybovat v přírodě, je velká pravděpodobnost, že si nějaké odnesete. Naučte se ho vyndávat správně a minimalizovat tak škodlivá rizika.

Přečtěte si také

Pizza medvídci: Hravá dobrota, která se skvělé hodí na oslavu i jako rychlá svačinka pro děti

Klíšťata nám nejsou nijak prospěšná a možná právě proto tolik nesnášíme fakt, že jich je tak velké množství. Přenáší neblaze proslulou boreliózu a klíšťovou encefalitidu, přičemž obě nemoci jsou velmi nepříjemné a v žádném případě je nikdo nechceme. Prevenci sice můžeme vykonávat kolikrát chceme, klíšťata jsou však velmi odolná, a tak je nezastaví repelent ani dlouhé kalhoty. Když budou chtít, přisají se na kůži a už parazitují. A často jsou tak malá, že než je spatříme, uplyne klidně několik hodin, nebo dokonce dnů.

O správném způsobu vyndávání klíšťat koluje kde co. Pojďme si to konečně ujasnit a říct si jediný správný postup, jak klíště bezpečně vyndat. Zároveň si vysvětlíme, které metody jsou nevhodné a proč.

Nepoužívejte nic mastného

Naše babičky zásadně na klíště nanášely cokoliv mastného jako krém či olej, nechaly působit a poté vyndaly. Měly za to, že se klíště díky tomu pustí. To měly pravdu, ale ještě před tím, než se pustí, se dusí a vyzvrátí do rány obsah svých střev. A to je velmi nebezpečné, pokud je klíště nakažené, což dopředu nikdy nevíme.

Nekroutit ani v jednom směru

Hned po zalití tekutinou přicházelo známé kroucení, které je údajně úplně k ničemu a je jedno, zda kroutíte po směru, nebo proti směru hodinových ručiček. Ke kroucení často docházelo bez rukavic, což je opět velká chyba. Klíště může být nakažené a je nebezpečné na něj sahat. Vždy by při manipulaci měly být použity rukavice.

Pálení je zbytečně kruté a nebezpečné k tomu

Jakmile se klíště pustí, lidé ho buď utopili nebo použili zapalovač. To je ale to nejhorší, co můžete udělat. Tím, že klíště zapálíte, zapříčiníte, že se rozprskne a s tím i jeho vnitřnosti. Opět – pokud je nakažené, můžete kontaminovat spoustu věcí v okolí. A za druhé, není to zrovna nejjemnější způsob zabití. Ano, chápeme, že klíště není žádné roztomilé zvířátko, které bychom chtěli chránit a chovat se k němu hezky, ale lze ho zlikvidovat lepším a šetrnějším způsobem.

Detailní záběr na klíště ve skleněné nádobce Ecanoguz / Shutterstock.com

Jediný správný způsob

Připravte si rukavice, dezinfekci a pinzetu, samozřejmě buď speciální nebo nějakou přímo určenou k vyndávání klíšťat, nikdy nepoužívejte klasickou pinzetu, kterou se dotýkáte i jiných částí těla. 

Nandejte si rukavice a vydezinfikujte místo, kde je klíště zakouslé a také samotné klíště. Stačí chviličku počkat a následně pomocí pinzety hýbat s klíštětem ze strany na stranu, dokud se nepustí. Zvolte jemný pohyb a moc neškubejte. Pokud se stane, že v ráně zůstanou nohy nebo kusadla, nebojte se, nic to neznamená. Při hojení dojde k samovolnému vypadnutí.

Dané místo opět vydezinfikujte a klíště utopte, nebo pokud chcete, můžete ho zanést do klíšťové laboratoře, kde ho detailně prozkoumají a řeknou vám, zda bylo, nebo nebylo nakažené. Budete tak mít jistotu a v případě, že se dozvíte špatnou zprávu, můžete začít podnikat kroky co nejdříve.

Pokud toto neuděláte, nezbyde vám nic jiného, než místo pozorovat a pokud se na kůži objeví červený flek s bílým středem, nečekejte a navštivte lékaře. Otok a začervenání je zcela normální reakce, místo však sledujte alespoň 3 týdny, i po tak dlouhé době se totiž může objevit skvrna.

TIP: Před samotným vytahováním můžete klíště postříkat sprejem nebo nanést speciální gel, který jej paralyzuje anebo znehybní. Takové přípravky seženete v lékárně, přičemž stojí v průměru okolo 300 Kč.

Zdroje: Klíště.cz, Klíště-prevence.cz