Sezóna grilování s sebou nese i kouřové aroma: Dostaňte ho z vlasů i oblečení snadno a rychle

Skupina přátel opéká na ohni špekáčky Ivanko80 / Shutterstock.com

Léto je plné grilování a táboráků, což má své výhody, ale i nevýhody. Mezi ty patří i intenzivní a nevábný zápach kouře, kterým velmi rády načichají vlasy i oblečení. Povíme vám, jak se ho zbavit.

Přečtěte si také

Burčák: Vitamínová bomba, která vám může v láhvi „bouchnout“. Čím to je?

Kouř z grilování, táboráku i cigaret

Jakéhokoliv kouře, ať už je původem gril, oheň nebo třeba cigarety, je velmi těžké se zbavit. Navíc není ani příliš atraktivní, když vyloženě „smrdíte“ kouřem. Zejména u vlasů a oblečení je to problém. Můžete použít kolik šamponu a pracího prášku chcete, ale ve chvíli, kdy vlasy nebo oblečení projdou kouřem, okamžitě jím načichají a nasávají ho.

Cigaretový kouř je ještě o chlup agresivnější, jelikož dokáže napáchat dlouhotrvající škody. Například uvnitř místností umí zbarvit stěny do žluta a v domech silných kuřáků už kouř navždy ucítíte, protože ho nasaje nábytek i jejich oblečení.

Žena si čichá ke košili Kmpzzz / Shutterstock.com

Jak odstranit kouř z vlasů

Nejjednodušším a nejlogičtějším způsobem je si vlasy pořádně umýt. Jsou ale chvíle, kdy to nelze, ať už z toho důvodu, že u sebe nemáte potřebné pomůcky, nebo zkrátka nemáte čas. Perfektně bude fungovat jedlá soda, která je známá jako pohlcovač pachů. Mějte ji u sebe odsypanou v malém množství, a jakmile budete potřebovat, trochu naneste do vlasů, od kořínků po konečky. Lehce vmasírujte a vykartáčujte. Pokud problém přetrvává, zopakujte postup ještě jednou.

A jestli si chcete voňavé vlasy ještě pojistit, vytvořte si speciální parfémovaný sprej, kterým vlasy s jedlou sodou ještě poprašte. Smíchejte vodu a esenciální olej s takovou vůní, jež vám bude vyhovovat. Oblíbená je levandule nebo máta. Stačí přidat do vody pouze 2–3 kapky.

Máte více času? Vyzkoušejte roztok z jablečného octa a vody (do půl litru vody dejte 3 lžíce jablečného octa). Směs nalijte na vlasy a nechte 3–6 hodin působit. Následně umyjte vlasy šamponem tak, jak jste zvyklí.

Dalšími osvědčenými tipy jsou pomerančová nebo rajčatová šťáva a také aviváž do vlasů. Naneste, nechte působit a smyjte. Poslední tip vám pomůže zbavit se elektrizujících vlasů.

Jak odstranit kouř z oblečení

Ocet je mocný, smíchejte ho s horkou vodou a nad vzniklou směs pověste oblečení nasáklé kouřem. Pára bude působit a zbaví oblečení nepříjemného zápachu.

Někdy nepomůže ani samotné vyprání, a proto pokud se vám to stane a vy nevíte, co dělat, použijte již zmíněnou jedlou sodu, kterou stačí přidat do bubnu pračky. Funguje i jako dezinfekce prádla.

Pokud doma máte vodku, je to ideální pomocník v boji proti kouři. Dejte ji do rozprašovače a nastříkejte na oblečení. Nemusíte se bát alkoholového zápachu, dojde totiž k neutralizaci. 

Citron, rozprašovač, láhev s průhlednou tekutinou FotoHelin / Shutterstock.com

Jak odstranit kouř z místnosti

Proti kouři v místnosti pomůže citrusová esence. Smíchejte vodu s citrusovým olejem a stříkejte ho pravidelně po místnosti, kouř samozřejmě nepřidávejte. Vzniklou směs používejte na nábytek, můžete i na oblečení a na stěny, ale z dálky, abyste si nezpůsobili fleky na stěnách. Nejlepším doporučením na zažloutlé zdi je je znovu vymalovat.

Pokud nemáte citrusový olej, klidně použijte čerstvý citron nebo pomeranč, ale počítejte s tím, že vám vzniklá směs tak dlouho nevydrží a může se po čase kazit. Pak byste si místo vůně po bytě rozprášili spíše zápach.

Zdroj: Healthline, Medicalnewstoday, Kupi