Nelegální prodej uzeného drůbežího masa přes sociální síť odhalili inspektoři Státní veterinární správy (SVS) v Brně. Provozovatel, v jehož výrobně bylo maso nalezeno, s ním navíc navzdory zákazu nadále manipuloval. Za ohrožení veřejné bezpečnosti a porušení daného zákazu mu hrozí vysoké sankce.
Státní veterinární správa nedávno odhalila nelegální prodej drůbežího masa, který probíhal přes sociální sítě. Na kontrole, kterou následně realizovala, objevili inspektoři bezmála 40 kg výrobků z kachního masa. Provozovateli byl udělen zákaz jakékoli manipulace.
Krajská veterinární správa pro Jihomoravský kraj povede s výrobcem za nepovolenou činnost správní řízení. „Pokud jde o výši pokuty, tak za zjištěná pochybení umožňuje zákon uložit sankci ve výši až jednoho milionu korun,“ uvedl pro Kupi Petr Majer, zástupce tiskového mluvčího SVS.
Provozovatel při kontrole neváhal předložit dodací list, podle nějž měl pro něj maso udit a dodávat schválený subjekt z jiného kraje. Úřední veterinární lékaři však v průběhu šetření odhalili, že je dodací list falešný.
Mimo to bylo také zjištěno, že provozovatel bezostyšně porušoval uložený zákaz distribuce a nadále manipuloval s 30 kilogramy dotčených výrobků. Zbytek masa znehodnotili inspektoři obarvením a následně nařídili jejich šetrnou likvidaci na náklady provozovatele. Za porušení udělených opatření hrozí pokuta až ve výši 1 milionu korun.
Z následného šetření vyplynulo, že v případě prodeje na facebooku nešlo pouze o masné výrobky. „V souvislosti s došetřováním případu nelegálního zpracování drůbežího masa v provozovně schválené jen pro rybí výrobky bylo nad rámec přestupků popsaných v tiskové zprávě zjištěno, že do výrobny byla dodávána i vejce, a to ze skladu, který není schválen a registrován u KVS. Tuto skutečnost v současné době dále řeší místně příslušné oddělení veterinární hygieny KVS,“ dodal nyní k případu Petr Majer.
V této chvíli běží provozovateli 15 denní lhůta, během níž se proti protokolu kontrol může odvolat. Po uplynutí této lhůty bude stanovena výše pokuty.
Ptáte se, proč nelegální provozy představují takový problém? „Živočišné produkty z neschváleného zařízení představují potenciální riziko pro zdraví spotřebitelů. Při provozování neschváleného provozu není zaručeno dodržování platné legislativy, dodržování správné hygienické praxe a systémů založených na analýze nebezpečí (tzv. HACCP) či plnění požadavků na personál z hlediska odbornosti a zdravotního stavu,“ dodal Majer.
Státní veterinární správa proto zákazníkům důrazně doporučuje se podobných nákupů vyvarovat.
Zdroje: Bezpečnost potravin, Brněnská drbna, Novinky, Ústecko, Kupi