Pojedete na dovolenou i s kočkou nebo psem? Ověřte si, co všechno před cestou musíte vyřídit

Kočka a pes sedí v obýváku na oranžovém kufru. Kokosha Yuliya / Shutterstock.com

Čím dál víc lidí vyráží na dovolenou autem, aby mohli dopřát nezapomenutelný zážitek i svým chlupáčům. Míříte do zahraničí se psem či kočkou i vy? Pak si nezapomeňte ověřit, co všechno je jim třeba sbalit a zařídit.

Přečtěte si také

Bramborové knedlíčky s povidlově sladkým překvapením a mákem

Cestování se zvířaty je velká zodpovědnost, ještě před samotnou cestou ale musíte vyřídit spoustu věcí (za předpokladu, že je ještě vyřízeny nemáte). Nemine vás návštěva veteriny, kde vyřešíte všechno najednou. Co všechno vás čeká?

Zvíře musí mít platný pas

Při cestě do zahraničí si pro svého psa, kočku či fretku musíte nechat vystavit platný pas, který se požaduje při případné kontrole. Pas vám za poplatek vystaví na veterinární klinice a budou v něm obsaženy všechny důležité informace, zejména tam pak musí být uvedená osoba, která zvíře na cestě do zahraničí doprovází. Pokud zvíře cestuje s někým jiným než se svým majitelem, pak musí tento člověk mít písemné zmocnění majitele.

Pes sedí v cestovním košíku na místě spolujezdce v autě. Iryna Kalamurza / Shutterstock.com

Očkování

Velmi důležité je mít v pořádku veškerá povinná očkování, zejména ale očkování proti vzteklině. To se u psů, koček a fretek povinně provádí při věku nad 12 týdnů a vycestovat lze až 21 dní po jeho provedení. Pokud už má za sebou zvíře přeočkování, pak může cestovat hned.

Bez čipu ani ránu

Ještě předtím, než zvíře naočkujete a necháte mu vystavit pas, tak musí být očipováno. Jelikož je ale v Česku od roku 2020 označování psů čipem povinné, pak to máte už určitě za sebou.

Pro cesty na Maltu, do Finska nebo Irska pak musí být pes na veterině navíc i odčerven, a to 120 až 24 hodin před vstupem na území těchto zemí. Potvrzení budete mít od veterinárního lékaře zaznamenáno v europasu.

Pes sedí v otevřeném kufru spolu s poskládaným oblečením a výbavou na dovolenou. Viktorya Telminova / Shutterstock.com

Cestování s mazlíčky mimo EU

Plánujete se spolu se svým chlupáčem vydat do zemí mimo Evropskou unii? Pak budete potřebovat ještě potvrzení o provedeném sérologickém vyšetření na vzteklinu, které je vhodné provést ještě před samotným odjezdem z České republiky, abyste při návratu neměli potíže.

Zdroje: Státní veterinární správa, Tvoříme Evropu, Kupi