Může se alkohol zkazit? Možná vás překvapí, že některý ano

Láhev a dvě sklenky s tmavým alkoholem postavené na dřevěném soudku Jag_cz / Shutterstock.com

Životnost a způsob skladování alkoholu se může velmi lišit. Dost totiž záleží na tom, o jaký se jedná. Vodka se nezkazí, ale víno či smetanové likéry ano. Podívejte se na velký přehled jednotlivých druhů alkoholu a jejich trvanlivosti.

Přečtěte si také

Potravinářská inspekce otestovala kloubní výživy. Výsledek? Polovina jich klame spotřebitele

Může se alkohol zkazit?

Že alkohol vydrží věčně? To může, ale nemusí být pravda. Záleží na druhu alkoholu, jeho způsobu výroby i na tom, co obsahuje. Pojďte se podívat, jak správně a jak dlouho jednotlivé druhy alkoholu skladovat.

Téměř věčná vodka

Vodka vydrží velmi dlouho a je téměř nemožné, aby se zkazila. Pokud však bude dlouho otevřená, může postupem času klesat její kvalita, a to zejména při nesprávném skladování. Nejvhodnější je skladovat vodku v lednici, případně ji na 30 minut před konzumací dát do mrazáku.

Pohled shora na ležící láhev a dvě skleničky s čirým alkoholem, nakrájenou limetku, kostky ledu a větvičku máty Pixel-Shot / Shutterstock.com

Jak je to se smetanovými likéry

Ačkoliv vám smetanový likér určitě nevydrží věčně, jeho trvanlivost dosahující dva roky je poměrně štědrá. To platí pro neotevřenou, ale i pro správně skladovanou již otevřenou láhev. Nejlepší kvalitu si užijete, pokud likér spotřebujete do 6 měsíců. Smetanové likéry je vhodné skladovat při pokojové teplotě, například ve spíži. Láhev můžete mít i v ledničce, ale do mrazáku se dávat nedoporučuje – smetana zamrzá při nižší teplotě než alkohol, což by mohlo vést k oddělování složek.

Whisky a bourbon časem ztrácí aroma

Whisky a bourbon patří mezi druhy alkoholu, které otevřené bohužel věčně nevydrží. Jakmile se láhev jednou otevře, můžete počítat s tím, že bude kvalitní jeden rok, poté se začne specifická chuť a vůně utlumovat. Jemnější a déle zrající whisky pak může ztrácet svou kvalitu už po šesti měsících. Pokud ale máte láhev ještě neotevřenou, můžete jásat. Neotevřená a správně uzavřená whisky vydrží téměř neomezenou dobu.

Tři skleničky s rumem stojí na stole. Marian Weyo / Shutterstock.com

Víno vydrží dlouho – správně skladované

Trvanlivost neotevřeného vína může být 3 roky, některé ale vydrží i 10 a více let, je však nutné dodržet několik pravidel. Víno by se mělo správně skladovat vleže, dodržena by měla být také teplota 10–12 °C. Důležité je i to, aby byly láhve umístěny mimo dosah slunečního světla. Otevřené víno pak vydrží v lednici přibližně 2–3 dny, to kvalitnější až 5 dnů.

Gin klidně do zásoby

Gin je známý pro svou charakteristickou chuť, která ještě lépe vynikne v kombinaci s tonikem. Při destilaci se používají rostlinné složky – bylinné, citrusové a někdy i kořeněné. Ovocné giny oproti jalovcovým rychleji ztrácí svou svěží chuť, i tak ale mohou uzavřené vydržet několik let, otevřenou láhev je pak vhodné spotřebovat do jednoho roku. Pokud chcete, aby vám gin vydržel co nejdéle, skladujte jej na tmavém místě při pokojové teplotě.

Zdroje: Kupi, Food and Wine