Ušetřete: Drahý sýr mascarpone jde levněji nahradit, třeba ve skvělém malinovém dortu!

Hrouda sýru mascarpone na dřevěném talířku photocrew1 / Shutterstock

Mascarpone, čerstvý sýr z tučné smetany, je sice lahodný, ale také drahý. Používá se třeba ve slavném tiramisu. Pokud chcete ušetřit, máme pro vás hned několik ověřených tipů, čím ho snadno nahradit. A rovnou můžete vyzkoušet i recept na skvělý malinový dort.

Přečtěte si také

Pamatujete na ledovou čokoládu? A víte, že je jen 1 způsob, jak ji správně jíst a že vlastně vůbec nepatří do ledničky?

Mascarpone je italský čerstvý sýr, který se vyrábí z tučné smetany. Má krémovou texturu, lahodnou chuť a jemnou vůni. Díky své konzistenci a chuti je mascarpone často používáno v dezertech, ale také v omáčkách, těstovinách nebo při pečení dortů a koláčů.

Záleží na značce, ale vanička kvalitního mascarpone o hmotnosti 250 gramů stojí přibližně 100 Kč. Za stejné množství směsi Lučiny a smetany (jedna z náhražek, více níže) dáte dohromady jen cca půlku, kolem 50–60 Kč.

Stručně o původu mascarpone

Mascarpone pochází z Lombardie, oblasti na severu Itálie. Tento čerstvý sýr se začal vyrábět na konci 16. nebo začátkem 17. století a jeho jméno je pravděpodobně odvozeno od španělského výrazu „mas que bueno“, což znamená „víc než dobrý“.

Mascarpone se tradičně vyrábí z tučné smetany a používá se v různých italských dezertech, jako je slavné tiramisu. Díky své jemné chuti a krémové konzistenci si rychle získal oblibu po celém světě.

Jahodové tiramisu ve skleněné míse, okolo ní jsou piškoty. Grazziela / Shutterstock.com

5 levných náhrad mascarpone

  • Lučina smíchaná s vyšlehanou šlehačkou. Pravá Lučina nebo jiný krémový sýr jsou skvělou náhradou mascarpone. Stačí ho smíchat s vyšlehanou šlehačkou v poměru 1 : 1, čímž získáte podobnou konzistenci i chuť.
  • Pomazánkové máslo. Pomazánkové máslo, třeba i to s příchutí vanilky, může být také skvělou náhradou. Má jemnou texturu a sladkou chuť, což ho dělá vhodným do dezertů.
  • Tučný tvaroh smíchaný se zakysanou smetanou. Pokud smícháte tučný tvaroh se zakysanou smetanou v poměru 1 : 1, získáte směs, která se velmi podobá mascarpone. Tato kombinace je výborná do sladkých i slaných receptů.
  • Kvalitní bílý jogurt. Do sladkých pohárů a dezertů můžete místo mascarpone použít kvalitní bílý jogurt. Jogurt má lehčí konzistenci, ale pokud ho necháte přes noc odkapat, získáte hustší texturu.
  • Ricotta. Ricotta je další skvělou náhradou. Má jemnější chuť a je méně tučná, což jistě uvítáte u fitness receptů.
Citronové špagety s mascarpone
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Citronové špagety s mascarpone

Špagety s mascarpone a citronem patří mezi ultra rychlé recepty, které vás překvapí svou chutí. Díky jednoduché přípravě je jistě využijete jako večeři nebo oběd, když není času nazbyt.

Citronové špagety s mascarpone
Jahodové nanuky s mascarpone
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Jahodové nanuky s mascarpone

Jahodové nanuky s mascarpone výborně vypadají a skvěle chutnají. Toto nevšední spojení jahod a mascarpone jistě potěší děti i dospělé, navíc jde o zaručené osvěžení v horkých letních dnech. A hotové budou během chvilky.

Jahodové nanuky s mascarpone

RECEPT: Malinový dort s náhražkou mascarpone

Schválně tento recept můžete vyzkoušet jednou s mascarpone a jindy s náhražkou, uvidíte, že chuť je skoro stejná!

Ingredience:

  • 200 g Lučiny
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 200 g sušenek (např. máslové)
  • 100 g rozpuštěného másla
  • 100 g cukru
  • 300 g čerstvých nebo mražených malin
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 1 lžička citronové šťávy
Malinový dort na dřevěném podnose, rozkrájený na trojúhelníčky ozdobené malinami Sweet Marshamallow / Shutrerstock

Postup:

  • Příprava korpusu: Sušenky rozdrtíme na jemno a smícháme s rozpuštěným máslem. Tuto směs natlačíme na dno dortové formy vyložené pečicím papírem a dáme na 10 minut do lednice.
  • Příprava náhražky mascarpone: Lučinu smícháme s vyšlehanou smetanou a cukrem do hladkého krému.
  • Příprava malinové vrstvy: Maliny smícháme s moučkovým cukrem a citronovou šťávou. Polovinu malin rozmačkáme vidličkou na pyré.
  • Sestavení dortu: Na vychlazený korpus natřeme polovinu krému z Lučiny a smetany. Na krém rozetřeme malinové pyré. Poté přidáme zbytek krému a na vrch nasypeme celé maliny.
  • Chlazení: Dort dáme minimálně na 3 hodiny do lednice, aby se všechny vrstvy krásně spojily.

Tento malinový dort je ideálním příkladem, jak snadno a chutně nahradit mascarpone v dezertech. Takže až příště budete tento sýr kupovat, vzpomeňte si na nás a zkuste některou z alternativ!

Zdroje: Kupi, Recette Magazine, The Gourmet Larder