Lepší než z pizzerie: Nejlepší recept na domácí těsto na pizzu

Těsto na pizzu, rozválené na pečicím papíře Kupi.cz

Připravit si doma skvělou pizzu s křupavým těstem není žádná věda! S naším receptem zvládnete vytvořit dokonalé těsto, které bude po upečení nadýchané a křupavé zároveň. Jakmile zvládnete přípravu těsta, můžete popustit uzdu své fantazii a ozdobit pizzu svými oblíbenými surovinami. Tak si ji pojďte s námi udělat!

Přečtěte si také

Po propité noci žádná kocovina? Vědci vynalezli řešení, jak kocovinu přeskočit

Jak na dokonalé domácí těsto na pizzu?

Domácí pizza je stejně nejlepší, protože si na ni můžete dát naprosto cokoliv podle své chuti. Určitě jste vyzkoušeli různé recepty na domácí těsto na pizzu. My svého favorita už našli a rádi se s vámi o recept podělíme.

Do těsta dáváme hladkou mouku, těsto je po upečení nadýchanější. Zkoušeli jsme také variantu s polohrubou moukou. Z ní je těsto tenčí a o něco křupavější, takže volbu mouky necháme na vás.

Doporučujeme si ulehčit práci a k hnětení těsta využít domácího robota. Těsto nechte kynout dostatečně dlouhou dobu, musí při kynutí zdvojnásobit svůj objem. S vykynutým těstem pracujte rychle. Pokud si s rozválením pizzy a s jejím zdobením budete dlouho hrát, těsto začne znovu kynout a bude tak více nadýchané.

  • Tip, jak na tenké těsto na pizzu: Těsto vyválejte na placu asi o průměru 20 cm a položte ho na obrácenou velkou mísu, kterou lehce poprášíte moukou. Těsto lehce natahujte směrem dolů, až získáte požadovanou velikost pizzy.
Pizza šneky se šunkou a sýrem
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Pizza šneky se šunkou a sýrem

Pizza šneky se šunkou a sýrem jsou jednoduchý a velmi rychlý recept na občerstvení pro nečekanou návštěvu, ale také na dětskou párty nebo k posezení s přáteli. Stačí vám jen rozválené listové těsto, šunka, tvrdý sýr, krémový sýr a pár minut času.

Pizza šneky se šunkou a sýrem
Pizza Margherita podle Emanuela Ridiho
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Střední

Pizza Margherita podle Emanuela Ridiho

Kdo by neměl chuť na pravou italskou pizzu? Italové ji proslavili po celém světě. Základem je vláčné těsto, které se musí uležet v lednici, a kvalitní suroviny. Někdy pro dokonalou chuť stačí jen 3 a to jsou v případě slavné neapolské pizzy – mozzarella, rajčata a bazalka.

Pizza Margherita podle Emanuela Ridiho

Tipy, jak na křupavou domácí pizzu

  • Plech, na kterém budete péct pizzu, předehřejte zároveň s troubou. Doporučujeme tak pizzu mít na pečicím papíru a až těsně před pečením ji i s papírem přenést na plech.
  • Pizzu můžete upéct také na pizza kameni. Lépe drží teplo než plech a když na rozpálený kámen položíte pizzu, začne se hned péct od spodu a shora se o pečení postará trouba.
  • Troubu rozehřejte na vysokou teplotu. Doporučujeme 250 °C. Díky vysoké teplotě bude vaše pizza křupavá a uvnitř vláčná.

Recept na domácí těsto na pizzu

Ingredience na 2 porce:

  • 300 g hladké mouky
  • 15 g droždí
  • 150 ml vlažné vody
  • 15 ml olivového oleje
  • 3 g soli

Postup:

  1. Droždí rozdrobíme do vody a rozmícháme, aby se rozpustilo. V míse promícháme metličkou mouku se solí, přilijeme k ní vodu s droždím, olej a začneme zpracovávat těsto.
  2. Těsto zpracováváme nejprve nožem a až do tekutiny zapracujeme polovinu mouky, dokončíme zpracování rukama.
  3. Dalších 10–15 minut hněteme těsto spodní částí dlaně odtlačováním od sebe, až dostaneme sametově jemné, vláčné a nelepivé těsto bez hrubší struktury. Pokud je těsto příliš suché, přidáme lžíci vody.
  4. Uhnětené těsto položíme do mísy, kterou vytřeme lžičkou oleje. Mísu přikryjeme potravinovou fólií a necháme 50–60 minut nakynout na dvojnásobek objemu. Poté vykynuté těsto znovu krátce prohněteme.
  5. Těsto rozdělíme na dva díly. Každý kus těsta vyválíme válečkem do kruhu a poté jej přeneseme na samostatný papír na pečení. Oba kusy ještě rukama rukama roztlačíme pořádně do stran.
  6. Hotové placky těsta potřeme omáčkou na pizzu a ozdobíme oblíbenými surovinami. Pizzy pečeme v troubě předehřáté na 250 °C, každý kus zvlášť, zhruba 8 minut.

Zdroj: Kupi