Udělejte rovnou 2 plechy: Extra jednoduchá cuketová pizza vám zmizí pod rukama

Cuketová pizza s rajčaty, sýrem a cuketou Kupi.cz

Cuketová pizza z listového těsta s mozzarellou a rajčaty je lehké a svěží jídlo, které budete mít hotové během chvilky. Je ideální jako rychlý oběd nebo večeře a navíc jde o super tip, jak zpracovat cuketu, pokud máte na zahrádce bohatou úrodu. Doporučujeme udělat raději hned 2 plechy, protože po téhle dobrotě se jen zapráší.

Přečtěte si také

Dělají se vám vrásky a pigmentové skvrny? Možná používáte špatný opalovací krém

Jak využít cuketu v kuchyni?

Cuketové sezóna je tady! Za chvíli všude uslyšíme známou větu „nechceš cuketu?“ Tato zelenina je jedním ze symbolů léta. V kuchyni s ní můžeme doslova čarovat. Cuketových receptů je hromada a cuketu tak můžete pokaždé připravit jinak. Jen si dejte pozor na hořké cukety – ty nejezte, mohou totiž způsobit žaludeční a střevní potíže.

Cuketa má v kuchyni skutečně všestranné využití. Můžete ji dokonce jíst i syrovou, v této podobě se nejlépe hodí do salátů nebo pro přípravu zdravých chipsů. Cukety se hodí také do nejrůznějších zeleninových pokrmů, konkrétně třeba do populárního francouzského jídla ratatouille.

Co vše můžete z cukety uvařit? Jedním z nejoblíbenějších receptů jsou plněné cukety. Výborně chutná i cuketové zelí, cuketový nákyp nebo cuketové placky. A nesmíme zapomenout ani na sladkou tečku – už jste někdy vyzkoušeli cuketový perník? My dnes ale začneme zlehka, připravíme si extra rychlou cuketovou pizzu.

Cuketové hranolky
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Cuketové hranolky

Cuketové hranolky jsou zdravější a lehčí alternativou tradičních hranolek. Obalené v sýrové krustičce a koření, podávané s kečupem nebo bylinkovým dipem, budou křupavou chutnou večeří.

Cuketové hranolky
Cuketové bramboráky
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Cuketové bramboráky

Cuketové bramboráky jsou skvělou volbou, pokud hledáte rychlý recept na chutnou večeři, zároveň jde o další tip, jak tuto oblíbenou sezónní zeleninu zpracovat. Příprava bramboráků je velmi snadná a usmažené je budete mít během chvilky. Podávejte ideálně s jogurtovým dipem nebo zakysanou smetanou.

Cuketové bramboráky

Recept na cuketovou pizzu

Ingredience na 4 porce:

  • 1 rozválené listové těsto
  • 1 a 1/2 střední cukety
  • 120 g mozzarelly
  • 6 cherry rajčátek
  • 3 lžíce bazalkového pesta
  • extra panenský olivový olej
  • snítka čerstvé bazalky
  • sůl a pepř

Postup:

  1. Cuketu omyjeme a nakrájíme na tenká kolečka, vložíme na rozpálenou pánev s troškou olivového oleje a restujeme asi 5 minut.
  2. Listové těsto si připravíme na plech vyložený pečicím papírem a jeho okraje zahneme asi o 1 cm, čímž nám vznikne pevnější okraj pizzy.
  3. Bazalkové pesto rozetřeme rovnoměrně po celém těstě. Kolečka cukety poklademe na těsto, osolíme, opepříme a dáme péct do trouby vyhřáté na 180 °C asi 20 minut.
  4. Až budou okraje těsta téměř dozlatova, přidáme nakrájené kousky rajčat a mozzarellu natrhanou nebo nakrájenou na malé kousky, necháme asi ještě 5 minut péct.
  5. Ozdobíme natrhanými lístky čerstvé bazalky.

Zdroj: Kupi, NZIP