Zapomeňte na bublaninu! Odlehčený malinový koláč s křupavou drobenkou je neodolatelně dobrý

Klínek malinového koláče na bílém talíři, v pozadí rozkrojený malinový koláč Kupi.cz

Tento vynikající letní koláč s vůní malin a křupavou drobenkou na povrchu vás ohromí. Zakysaná smetana a banán dodávají koláči na jemnosti a vláčnosti a tvoří dokonalý kontrast se sladkostí ovoce. Příprava je velmi jednoduchá. Místo malin můžete využít jakékoliv sezónní ovoce a ještě si pochutná celá rodina. Pojďte si ho upéct s námi.

Přečtěte si také

Zatočte se špinavými žaluziemi! Známe nejjednodušší způsob, jak na to rychle a bez nervů

Hrnkový malinový koláč zvládnou i začátečníci

Nechce se vám pořád dokola péct bublanina? Vyzkoušejte náš recept na malinový koláč. Je jednoduchý a zvládnou ho upéct i začínající hospodyňky.

Koláč připravíte z jednoduchého třeného těsta. Obejdete se bez ručních šlehačů, těsto snadno vymícháte jen vařečkou. Kypřicí prášek do pečiva vždy napřed rozmíchejte v mouce, jen tak bude moučník nadýchaný. Místo tuku jsme do našeho koláče přidali zakysanou smetanu, těsto je tak vláčnější. Samozřejmě můžete místo smetany použít i bílý smetanový jogurt.

K malinovému koláči skvěle sedí i drobenka. Při přípravě drobenky je vždy důležité dodržet přesný poměr surovin. Pokud se i tak něco nepovede a vaše drobenka bude lepivá, stačí do ní přidat mouku. Doporučujeme použít hrubou mouku, protože bude křupavější. Jestli chcete mít drobenku opravdu extra křupavou, přidejte k základním ingrediencím ještě žloutek.

Tvarožník s malinami a křupavou drobenkou
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Střední

Tvarožník s malinami a křupavou drobenkou

Lahodný tvarožník s ovocem a drobenkou je vynikající dezert, na který se neprávem tak trochu pozapomnělo. Je na něj potřeba tak málo ingrediencí, že ani nebudete muset do obchodu a na výsledku si zaručeně pochutná celá rodina.

Tvarožník s malinami a křupavou drobenkou
Tapiokový pudink s malinami
Čas přípravy: 15 min Obtížnost: Snadný

Tapiokový pudink s malinami

Tapiokový pudink s malinami musíte vyzkoušet! Můžete jej zakoupit v obchodě se zdravými potravinami nebo si ho s naším receptem připravit doma. Tapiokové perly jsou bez alergenu, neobsahují lepek a jsou lehce stravitelné. Jsou populární především v asijské kuchyni, kde se používají do dezertů, nápojů a pudingů.

Tapiokový pudink s malinami

Recept na malinový koláč

Ingredience na 8 porcí:

  • 500 g malin
  • 1 banán
  • 1 hrnek krupicového cukru
  • 1 vejce
  • 200 ml zakysané smetany
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 1 kypřicí prášek do pečiva

Drobenka

  • 6 lžic hrubé mouky
  • 4 lžíce cukru krupice
  • 1 balení vanilkového cukru
  • 100 g másla

Postup:

  1. Předehřejeme troubu na 180 °C. Formu o průměru asi 28 cm nebo plech s vyššími okraji vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
  2. V míse utřeme vejce s cukrem, vmícháme smetanu a mouku s práškem do pečiva. Dobře promícháme.
  3. Těsto roztáhneme stěrkou po celé ploše formy, nahoru poklademe ovoce (kolečka vyzrálého banánu a maliny).
  4. Připravíme si drobenku. Všechny suroviny pořádně spojíme dohromady (nejlépe prsty). Drobenkou posypeme připravené těsto s ovocem. Koláč dáme do trouby a pečeme 25–30 minut do zezlátnutí drobenky.

Zdroj: Kupi