Extra rychlý salát Caprese: Po lahodné kombinaci rajčat, mozzarelly a bazalky se jen zapráší

Salát Caprese s mozzarellou a bazalkovými lístky, servírovaný na modrém talíři Kupi.cz

Salát Caprese, italsky známý jako Insalata Caprese, je jednoduchý salát pocházející z jižní Itálie. Připravuje se z nakrájených rajčat, mozzarelly a čerstvých lístků bazalky – kombinace červené, bílé a zelené barvy má připomínat právě italskou vlajku. Salát vykouzlíte během chvilky a skvěle poslouží jako předkrm nebo lehká večeře. Pojďte si ho udělat s námi!

Přečtěte si také

Nezralé mango, avokádo nebo ananas? Nechte je dozrát do pár hodin. Funguje trik s rýží, novinami nebo troubou

Jak na dokonalý salát Caprese?

Čekáte návštěvu a nechce se vám hrát s chlebíčky nebo jednohubkami? Překvapte ji vynikajícím a rychlým salátem Caprese. Je pojmenovaný po italském ostrově Capri a patří k nejchutnějším italským salátům. Když si ho připravíte v létě z rajčat z vlastní zahrádky, bude naprosto dokonalý.

Salát Caprese můžete připravit v různých variantách. V Itálii do něj přidávají římský salát, rukolu nebo olivy. Dokonce do něj přimíchávají i těstoviny nebo rýži. Upravit můžete i zálivku. Zkuste místo oleje použít balsamicový ocet nebo citronovou šťávou.

Když chcete Caprese ještě víc „vytunit“, dejte do něj mozzarellu burratu. Je o něco dražší než klasická mozzarella, ale je mnohem kvalitnější a překvapí vás příjemnou chutí čerstvého mléka, másla a smetany. A máme pro vás ještě jeden tip na vylepšení salátu. Zkuste do něj dát místo čerstvé bazalky domácí bazalkové pesto. Je jednoduché na přípravu – stačí rozmixovat 2 hrsti bazalky s několika stroužky česneku, přidat máslo a třeba i hrst kešu oříšků. A z vašeho salátu bude delikatesa.

Melounový salát s fetou
Čas přípravy: 10 min Obtížnost: Snadný

Melounový salát s fetou

Melounový salát s řeckým sýrem feta a okurkou je osvěžující letní pochoutka, kterou budete mít připravenou během chvilky a zvládne ji úplně každý. V tomhle salátu nechybí sladko-kyselá zálivka. Perfektně se hodí jako lehká večeře do horkých letních dnů. Salát servírujeme s opečenou bagetkou.

Melounový salát s fetou
Salát s kozím sýrem a fíky
Čas přípravy: 15 min Obtížnost: Snadný

Salát s kozím sýrem a fíky

Salát z polníčku s kozím sýrem, fíky a ořechy je mimořádně chutné lehké jídlo. Čerstvé fíky jsou velmi šťavnaté a salátu dodají sladkou chuť s exotickým nádechem, v kombinaci s kozím sýrem a vlašskými ořechy jsou pak naprosto neodolatelné. Tento svěží salát můžete podávat třeba s opečeným kouskem bagetky nebo toustu.

Salát s kozím sýrem a fíky

Recept na salát Caprese

Ingredience na 1 porci:

  • 6 rajčat
  • 125 g mozzarelly
  • 1 snítka čerstvé bazalky
  • 100 ml extra panenského olivového oleje
  • sůl a pepř

Postup:

  1. Rajčata omyjte, nakrájejte na plátky a naskládejte na talíř.
  2. Mozzarellu nechte okapat, nakrájejte na plátky, rozložte rovnoměrně po talíři s rajčaty.
  3. Přidejte lístky bazalky natrhané na kousky a zakápněte olivovým olejem. Dochuťte solí, případně i pepřem.
  4. Podávejte s kouskem čerstvého pečiva nebo s opečeným toustem.

Zdroj: Kupi