Rychlý melounový salát s fetou: Osvěžující kombinace, která vás v létě pořádně zchladí

Melounový salát s fetou, servírovaný na hnědém talíři, s opečenou bagetkou Kupi.cz

Melounový salát s řeckým sýrem feta a okurkou je osvěžující letní pochoutka, kterou budete mít připravenou během chvilky a zvládne ji úplně každý. V tomhle salátu nechybí sladko-kyselá zálivka. Perfektně se hodí jako lehká večeře do horkých letních dnů. Pojďte si ho připravit s námi!

Přečtěte si také

Letní svačinky: Zapomeňte na řízek v chlebu a připravte si lehké snacky, které v horku vydrží a zasytí

Melounový salát – osvěžující pecka na léto

Víte, že meloun patří mezi zeleninu? Takže když z něj uděláte salát, nebude to vůbec nic divného, protože vlastně budete dělat zeleninový salát. A bude vážně osvěžující. Saláty z vodních melounů miluje i vévodkyně Kate. Jsou základem jejího letního jídelníčku a nejčastěji si je připravuje se sýrem feta, s okurkou, s avokádem a s červenou cibulkou.

Možná se vám zdá zvláštní kombinovat meloun s feta sýrem, ale chuťově k sobě tyto 2 ingredience skvěle ladí. A když do salátu ještě přidáte černé olivy a salátovou okurku, vytvoříte barevnou kombinaci, která je hotovým ztělesněním léta. Sýr feta můžete v salátu klidně nahradit balkánským sýrem, oba chutnají podobně. A když už jsme zabrousili k úpravám melounového salátu, vylepšit ho můžete i přidáním slunečnicových semínek, piniových oříšků a kešu.

Melounové gazpacho
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Střední

Melounové gazpacho

Melounové gazpacho s feferonkou a fetou se servíruje jako studená polévka. Tento pokrm pocházející ze Španělska je ideální především v horkých letních dnech a skvěle se doplňuje s opečenými plátky francouzské bagety.

Melounové gazpacho
Melounový sorbet
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Melounový sorbet

Melounový sorbet je odlehčenou variantou zmrzliny bez přídavku smetany, je tedy svým složením vhodný také pro ty, kdo trpí intolerancí na mléčnou bílkovinu. Věříme, že vás v letních dnech perfektně osvěží a že si jej zamilujete.

Melounový sorbet

Z melounu uděláte kromě salátu i řadu dalších letních dobrot. Třeba melounové gazpacho, pikantní studenou polévku s feferonkou a sýrem feta. Z melounu uděláte i osvěžující sorbet bez použití smetany. A nesmíme zapomenout ani na melounové jednohubky – na kostičky melounu stačí dát šunku, kousek balkánského sýra, vše propíchnout párátkem, poté zakápnout balsamicem a osvěžující pohoštění je hotové.

Recept na melounový salát s fetou

Ingredience na 4 porce:

  • meloun
  • salátová okurka
  • černé olivy bez pecky
  • sýr feta
  • čerstvá bazalka

Zálivka

  • 2 lžíce medu
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 citron
  • sůl a pepř

Postup:

  1. Do větší mísy vložíme meloun, který jsme nakrájeli na kostičky.
  2. Salátovou okurku nakrájíme na kostičky a rozkrojíme černé olivy. Dále nasekáme bylinky – bazalku nebo mátu.
  3. Všechny ingredience smícháme s melounem. Nakonec přidáme sýr feta.
  4. Na zálivku smícháme med, olej, šťávu z 1 citronu a zálivku vlijeme do salátu. Salát promícháme, osolíme a opepříme.

Zdroj: Kupi