Jaké vychytávky sbalit na fesťák? Tipy podle vlastních zkušeností aneb Co se nám osvědčilo?

Ženské ruce dělající srdíčko z prstů před koncertovým pódiem Artie Medvedev / Shutterstock.com

Ať už jedete letos na festival poprvé nebo vyjíždíte každým rokem, dobře se sbalit je základní nutností – a někdy také pěkným oříškem. Musíte počítat s každým počasím, s celodenní aktivitou, s pobytem v areálu i pod stanem a tomu přizpůsobit veškerou výbavu, pro kterou máte většinou omezené místo v kufru auta nebo v batohu. A přesně proto jsme pro vás na základě mnoha zkušeností (a navštívených festivalů) dali dohromady spoustu užitečných tipů a vychytávek, které na místě oceníte.

Přečtěte si také

Spolupráce PENNY s Nesnězeno překonává očekávání: Češi v obchodě zachrání 95 % potravin, které by jinak skončily v koši

Chodidlům dopřejte to nejlepší

U vícedenních festivalů na velkých plochách se dají bolavé nohy očekávat. Nováčky ale mnohdy překvapí, jak moc mohou chodidla po každodenním stání (na koncertech, ve frontách) a chození (po areálu nebo kempu, od stage ke stagi, od stánku s jídlem ke stánku s pitím atd.) trápit. První den se to ještě dá zvládnout, druhý už chodíte jen taktak a třetí den si přejete své nohy zahodit a vyměnit.

Pohodlné a prodyšné boty s vyšší, měkkou podrážkou jsou základem. Nám se do nich navíc osvědčily sportovní či pracovní gelové vložky do bot, které jsou běžně určené pro zvýšenou profesní zátěž a dlouhé stání. Ulevují od bolesti, tlumí nárazy a klenbě poskytují dostatečnou oporu.

Dvě ženy se baví před koncertovým pódiem s kelímky v rukou. maxbelchenko / Shutterstock.com

Zkombinujte zdroj energie, světla i osvěžení

Dobrá powerbanka je na festivalu a v kempu nutností. Ještě lepší jsou ale různé multifunkční modely, které vám ušetří místo v batohu a nabídnou plno dalších užitečných funkcí. Některé se například prodávají včetně zásoby kabelů se všemi potřebnými konektory, jiné zároveň slouží jako svítilna či dokonce přenosný mini větráček do stanu.

  • Tip: Pokud naopak plánujete powerbanku nosit u sebe i v areálu a na koncerty, při výběru se zaměřte na rozměry i hmotnost a volte co nejmenší a nejlehčí. Při celodenním chození a hopsání v davu se každý gram podepíše.
Oranžový ventilátor s osvětlením Tchibo

Špunty na spaní i koncerty

Máte-li s okolním hlukem při usínáním obvykle problém (zejména v polních podmínkách pod stanem), pak určitě přibalte kvalitní špunty do uší, které vás nezradí.

Jedincům s citlivějším sluchem se ovšem budou hodit špunty i přes den. V takovém případě ale do zásoby kupte speciální „párty či koncertové špunty“, které chrání sluch před hlasitou hudbou, ale neochuzují o poctivý hudební zážitek. Pohodlně s nimi uslyšíte vše ve svém okolí, ale bez rizika následného zvonění v uších.

Žena si zacpává uši a tváří se podrážděně. Nicoleta Ionescu / Shutterstock.com

Pohodlně i v dešti

Deštivé dny nejsou během léta výjimkou a při spaní pod stanem či stání pod pódiem nejsou ničím příjemným. I tak si ale můžete přibalit pár věcí, které vás udrží o kapku více v suchu a pohodlí. Často se doporučuje vzít s sebou na festival holinky, nezapomeňte ovšem, že v takových botách budete muset trávit celý den (převážně stáním, jak jsme psali výše) a gumáky nepatří zrovna k těm nejpohodlnějším. Lepším řešením mohou být různé silikonové, plastové či latexové návleky na boty do deště, díky kterým můžete mít na nohách svou oblíbenou obuv a zároveň zůstat v suchu.

Doporučujeme si rovněž do areálu brát voděodolný batůžek, kabelku či ledvinku, aby v suchu zůstaly i všechny vaše cennosti.

Na sebe se vám bude hodit co neskladnější pláštěnka či nepromokavá bunda, ideálně složená do kapesní velikosti. Na co naopak nedoporučujeme se spoléhat jsou deštníky. Kromě toho, že jsou na koncerty nepraktické, vás s nimi na většině festivalů do areálu vůbec nepustí.

Slunce vás nezaskočí

I na pěkné počasí buďte připraveni. Na některých festivalech nepovolují vstup s přípravky ve sprejích, pro jistotu proto volte opalovací krémy v tubě či lahvičce, případně kompaktní opalovací tyčinky, které se pohodlně vejdou i do menší ledvinky. Na hlavu kšiltovku či klobouk, koupit se dokonce dají skládací cestovní minivětráčky, které vám zajistí osobní přísun studeného vzduchu.

Pokud se hodně potíte a třou se vám stehna, pak nezapomeňte přibalit i krátké šortky nebo ochranné pásky na stehna (pánům mohou pomoci boxerky v prodlouženém střihu), případně některé kosmetické pomocníky, které osvěžují v intimních oblastech a redukují pocení.

Dvě ženy na festivalu stojící v dešti Angyalosi Beata / Shutterstock.com

Co oceníte v kempu?

I několikadenní bydlení pod stanem si můžete usnadnit pomocí mnoha užitečných vychytávek. Hodit se mohou například různá multifunkční nářadí, skladná kapesní deka, univerzální mycí prostředek na tělo i nádobí, suchý šampon nebo voda či cestovní sprcha ve spreji, která vás zachrání v případě nekonečných front u umýváren. Na přezutí z pevných nebo mokrých bot jsou ideální tzv. ponožkoboty s odolnou podrážkou, které doslova srolujete do posledního místa v batohu, při pohybu v kempu však poslouží jako plnohodnotná obuv.

V noci vás zase zachrání svítící šňůrky ke stanu v reflexních barvách – díky nim stan snáze najdete a nikdo jiný vám o něj nezakopne. A pro pohodlné spaní oceníte nafukovací karimatky. Dají se složit do poměrně malého balíčku a po nafouknutí izolují mnohem lépe než klasické karimatky.

Zdroj: autorský text, Kupi